Toto nevšedné miesto naučilo Žilinčanov, ako si vychutnať raňajky aj o dvanástej na obed

  • Postaviť sa k barovému pultu, na 15 minút zaboriť nos do La repubblica, kopnúť šot espressa a namrviť kúsky croissantu do novín
  • Približne tak vyzerajú raňajky bežného Taliana, máloktorý z nich si túto pohodičku dopraje doma
  • A ako sme na tom my, Slováci? Dáme si radšej doma rožok s maslom a džemom, ktorý zapijeme turkom?
  • Alebo sme sa už naučili vychutnať si raňajky a espresso v podniku s obsluhou? Či sme niekde na polceste?
Tomáš Turek
  • Postaviť sa k barovému pultu, na 15 minút zaboriť nos do La repubblica, kopnúť šot espressa a namrviť kúsky croissantu do novín
  • Približne tak vyzerajú raňajky bežného Taliana, máloktorý z nich si túto pohodičku dopraje doma
  • A ako sme na tom my, Slováci? Dáme si radšej doma rožok s maslom a džemom, ktorý zapijeme turkom?
  • Alebo sme sa už naučili vychutnať si raňajky a espresso v podniku s obsluhou? Či sme niekde na polceste?

Žiline sa raňajky pokúšalo ponúkať už niekoľko podnikov – väčšinou nesmelo, na skúšku, ako doplnok, lebo si to niektorí hostia pýtali. Nikto nebuchol päsťou do stola a nepovedal: „Tak ja tých Žilinčanov naučím, ako si vychutnať raňajky“.

Až kým sem z neďalekého Martina neprišlo Čáry-Máry. Tí si povedali, že ľudí rovno naučia vychutnať si brunch aj raňajky o dvanástej na obed – veď noc môže byť i náročná a vstávanie ešte náročnejšie.

zdroj: Tomáš Turek

zdroj: Tomáš Turek

Práve tu vidieť, že majitelia podniku svojmu nápadu absolútne veria, sú o ňom presvedčení a uvedomujú si, že ľudí nenaučia raňajkovať v podniku zo dňa na deň. Ani sa o to nesnažia, chce to čas. Okrem času však nesmie chýbať skvelé jedlo, ktoré je ešte aj sexi naservírované, v atraktívnom priestore s historickými klenbami a atmosféru dotvárajúcími zrkadlami od žilinského sklenára.

zdroj: Tomáš Turek

Z podnikov sme väčšinou zvyknutí, že raňajkové menu predstavuje 4, 5 jedál a koniec. V Čáry-Máry to robia odvážnejšie, so sebavedomím im vlastným: dostanete zošit, hneď niekoľkostranový, plný jedál, ktoré už na papieri veštia nezabudnuteľný gurmánsky zážitok, vy listujete a trochu bezradne pozeráte na tú kráľovskú ponuku: „Veď ja by som si dal všetko“.  Môžete to skúsiť, alebo tu je drobný tip.

Špecialitou podniku sú vajcia Benedikt s holandskou omáčkou, ktorú hlavný majster chutí, Michal Knoško ladil týždeň. Práve z nich vychádza aj obľúbená pochúťka jedákov, X-factor: vajíčko Benedikt so spišskými párkami prekríženými do X – lebo prečo deliť to, čo sa tak krásne dopĺňa.

zdroj: Tomáš Turek

S dlhým nosom neodídu ani vegetariáni, tých do vytrženia privedie zapečený chlieb s chrumkavou kôrkou, grilovanou zeleninou a tahini humusom. Vravíte, že raňajky musia byť sladké? Po okrajoch dokonale chrumkavé a uprostred rozkošne vláčne lievance s jahodovovým džemom a jablkovou remuládou budú vaším Svätým grálom.

Udobrenie si manželky po prehýrenej noci, prázdna chladnička, potešiť toho, na kom vám záleží, neporiadok doma, opica s rozmermi King-Konga, pohodlnosť, nezabudnuteľný zážitok, túžba nechať sa vystreliť harmóniou chutí na obežnú dráhu. Dôvodov, prečo si vychutnať raňajky v Čáry-Máry môže byť nekonečno. Isté je však iba jedno – nech je váš dôvod akýkoľvek, zážitok bude kráľovský.

zdroj: Tomáš Turek

zdroj: Tomáš Turek

Čáry-Máry nájdete aj na facebooku.

Zdroj: Kávičkári.sk

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK