Tradície starých materí znovu ožívajú v jedinečnom projekte Cesta chleba

  • Pôvodné remeslá postupne v modernom svete zanikajú
  • Zabrániť tomu sa snaží projekt Cesta chleba
  • Silno reflektuje na zručnosti a tradície slovenských starých materí (nielen) pomocou domáceho chleba
 srcset
Startlab Cesta Chleba
  • Pôvodné remeslá postupne v modernom svete zanikajú
  • Zabrániť tomu sa snaží projekt Cesta chleba
  • Silno reflektuje na zručnosti a tradície slovenských starých materí (nielen) pomocou domáceho chleba

Na kamenné pece rok po roku verejnosť čoraz viac zabúda. Dôvodom je najmä dostupnosť širokého sortimentu tovaru v obchodoch. Ľudia 21. storočia si už nepotrebujú sami pripraviť cesto, vyvalkať ho a spracovať ho do produktu, ktorý uživí celú rodinu.

Len málokto dnes uverí, že kedysi boli pece v každom dome. Rôzne obmeny pekárskej tradície spájajú aj mnohé podopbosti. Medzi jednu z nich patria aj lepníky, známe aj pod menom posúch, či podpecník. Piekol sa tradične pred chlebom, aby gazdiná vedela odhadnúť, či je už pec dostatočne nahriata na pečenie samotného chleba.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Startlab Cesta Chleba

Dnešná generácia si už tieto zvyky môže len sotva pamätať. Pece zanikajú a v mysliach moderného človeka nezastávajú dôležité miesto. A práve v tomto bode prichádza projekt Cesta chleba, ktorého hlavnou myšlienkou je obnova tejto tradície, ale aj edukácia širokej verejnosti o tom, ako to na dedine chodilo kedysi.

Prvým krokom projektu je obnova starých kamenných pecí. Práve tie sú pôvodom toho najvzácnejšieho rodinného pokladu – chleba. Tradícia jeho pečenia sa teda samozrejme bez týchto neodmysliteľných prostriedkov nezaobíde. Opravenie pece chce však projekt navyše spojiť s verejnou prezentáciou pomocou návštev jarmokov a iných verejných podujatí. Široká verejnosť bude mať šancu vidieť pečenie na vlastné oči, oboznámiť sa s pecou aj so všetkým, čo k príprave tohto božského pokrmu patrí.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Startlab Cesta Chleba

Pod druhý krok sa radí edukácia a podpora vzdelávania v oblasti danej tradície. Dôležitá je predovšetkým mladá generácia, ktorá budú v nasledujúcich dekádach tvarovať náš svet. Práve jej chce preto Cesta chleba predstaviť význam pečenia chleba na Slovensku. Tradíciu chcú deťom posunúť pomocou ukážok a prednášok, ktoré vzniknú v spojení s odborníkmi.

Posledným bodom je medzinárodný festival prečenia chleba. Každá európska krajina má svoje vlastné osvojené metódy pečenia, rôznia sa aj recepty. Kým u nás sú napríklad v popredí podpecníky, v poľsku sa verejnej obľube tešia najmä praclíky. Medzinárodný festival chleba a chlebovín by sa mal odohrávať na Slovensku. Svoje obmeny chlebárenskej tradície budú môcť odprezentovať zástupcovia rôznych krajín, čím dokážu, že chlieb spája všetky zeme.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Startlab Cesta Chleba

Na to, aby bola Cesta Chleba zrealizovaná, potrebuje tvoju pomoc. Na opravu pecí, zrealizovanie festivalu a rozšírenie edukácie o pečení v kamenných peciach môžeš prispieť na Startlab stránke projektu tu.

 

Najnovšie video