Unikátne spojenie prírodných a moderných prvkov vyústilo do toho skvostu

Podľa článku od Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autori: Ing. arch. Richard Kráľovič, Spolupráca: Ing. arch. Zuzana Kráľovičová stavbyvedúci Ľubomír Halkovič. / 11. júna 2017 / Architektúra

zdroj: Peter Čintalan, DYNAMEET studio

Dom v historickom centre mesta Levoča. Objekt sa nachádza „za hradbami“, neďaleko Námestia Majstra Pavla.

„V minulosti značne zanedbávaný dom sa postupne zbavuje prebytočných nánosov a odhaľuje svoje tajomstvá. Vo vnútri vedie dom dialóg so svetlom, je o priehľadoch a výhľadoch. Smerom von zachováva charakteristiku pôvodného levočského domu, deje sa tak však bez zbytočnej okatosti. Zároveň nerezignuje na priznanie všetkého nového súčasnými architektonickými prostriedkami,“ zhŕňa architekt Richard Kráľovič.

Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio

Projekt podrobnejšie predstavuje architekt:

Zadanie

Úlohou bola celková rekonštrukcia objektu, zmena dispozičného riešenia a nahradenie nevyužitých pôjdových priestorov vstavbou obytného podkrovia. Sanovaná bola  fasáda a pivničné múry pre ich zvýšenú vlhkosť a zatekanie. Celý tvorivý proces bol podporovaný oduševneným klientom, ústretovosťou pamiatkového úradu a taktiež miestnymi majstrami. Od stavbyvedúceho, cez stolárov až po umeleckých kováčov.

„Maštaľka“
Vo chvíli zahájenia projektu bolo každému jasné, že sa nepôjde o všedný projekt. Už počas prvej návštevy niekto z prítomných poznamenal… veď je to „maštaľka“, súdiac podľa pôvodného výzoru  bývalej jedálne.

Prebehlo pár úvodných stretnutí s klientom, kde sa odobril koncept dispozičného usporiadania novo navrhovaného riešenia (z väčšej časti paradoxne v protiklade s jeho pôvodnými úmyslami) a začalo sa projektovať. Nasledovali prípravné a neskôr i nevyhnutné búracie práce, kde sa „náš“ dom postupne zbavoval prebytočných nánosov zvnútra, tak i zvonku a dovolil postupne odhaľovať svoje tajomstvá. Základným cieľom rekonštrukcie sa stalo nenútené hľadanie skrytých – pôvodných kvalít domu, súladu s duchom samotného miesta a mesta, ich doplnenie súčasnými požiadavkami na kvalitné a energeticky úsporné bývanie. Nerezignovanie na nové požiadavky, urobené súčasnými architektonickými prostriedkami.

Architektúra

Zmyslom rekonštrukcie bolo vytvorenie životného priestoru pre rozrastajúcu sa rodinu s malými deťmi (jedna z reakcií klienta pri jednej z prehliadok rekonštruovaného prízemia bola: práve som si odkrokoval „vnútorný okruh“, kde môžu moje deti dookola bez prekážky behať, je to cez 40 metrov, toto sa mi páči!).

Architektonické riešenie prináša do všetkých podlaží veľkorysé priestory, v prízemí čo najviac vzájomne poprepájané, s rozvážne navrhnutým nábytkom a potrebným zariadením, kde nič nie je naviac. Do objektu sa, rovnako ako pôvodne, vstupuje z južnej strany – z ulice. Niektoré z vnútorných priestorov sa vizuálne a dispozične prepojili. Na vstupnú halu nadväzujú priestory kuchyne. Oproti sa nachádza nové drevené schodisko vedúce do podkrovia. Naľavo sa nachádza vstup do obývacieho priestoru.

Kuchyňa, jedna z hlavných miestnosti domu, kde pulzuje rodinný život a skoro každodenné návštevy (dom je v centre, „vidno“ doň z ulice, takže pre známych a susedov nie je problém zastaviť sa na kávu…) je taktiež priestorom jedálne, komunikačným priestorom. Nielen v sociálnom a horizontálnom rozmere, ale i v rozmere vertikálnom. Nad jej stredom ústi svetlík pretínajúci strechu, podkrovie i trámový strop. Sprostredkúva bazilikálne osvetlenie hlbokej miestnosti, spája vzájomne obe podlažia. LED osvetlenie integrované vo svetlíku vo večerných hodinách dosvetľuje pracovnú časť kuchyne a zároveň pôsobí ako svetelný prvok i v samotnom podkroví.

Spoločenská zóna v prízemí je podporená vytvorením veľkorysej obývacej miestnosti v západnej časti, ktorá využíva priame spojenie so záhradou. Dlhá chodba, orientovaná zo strany od susediaceho domu, prepája všetky priestory domu v rámci prízemia. Sprístupňuje sociálne zázemie a technickú miestnosť. Dôležitú úlohu tu zohráva schodisko vložené do pôvodnej voľnej priečnej chodby. Ponúka obyvateľom domu priehľady z chodby ponad podestu. Pri výstupe schodiskom zas priehľady dolu do chodby. Priestor suterénu je využívaný ako pivnica.

V obytnom podkroví sa nachádza rodičovská spálňa, dve detské izby, kúpeľňa a hala so svetlíkom. Spálňa orientovaná do záhrady je doplnená o exteriérový priestor – krytú terasu. Zo severnej strany je priestor doplnený o vikier, ktorý obyvateľom domu poskytuje výhľad na dominantu Levoče – Mariánsku horu.

Obytné podkrovie je zastrešené zateplenou drevenou konštrukciou krovu. Tvarovanie strechy smerom k mestu zachováva pôvodný princíp valbovej strechy s priznaným typickým prvkom – námetkom. Na západnej strane došlo k úprave z valby na štítovú stenu so zapustenou terasou. Strešný plášť tvorí keramická škridlová krytina v tehlovej farbe. Vikier a lem štítovej časti strešnej konštrukcie smerom k záhrade, ako novotvary sú opláštené krytinou rheinzink. Všetky vnútorné a vonkajšie dverné a okenné výplne boli vymenené za nové drevené z masívneho dreva.

V rámci celkového stvárnenia interiéru sa dôraz kládol i na materiálovú a farebnú stránku stvárnenia stien. Jedna z vnútorných stien sa diferencuje použitím špeciálnej techniky matného štuku vždy v inom farebnom odtieni. Farba je zvolená tak, aby výsledok ladil s drevenými záklopmi, druhom podlahy alebo nábytkovým vybavením.

Pôvodné v novom

V dome, počas rekonštrukcie, zostalo mnoho zachovaných artefaktov a prvkov. To, čo sa dalo použiť, našlo v dome svoje uplatnenie. Kamenné múry a klenbové konštrukcie sa v suteréne vyčistili a vypieskovali. Kamenný nápis jedného z pôvodných majiteľov našiel svoje nové miesto v intarzii do štukovej steny v kuchyni, časti pôvodných drevených trámov krovovej konštrukcie zasa poslúžili ako „nosiče“ osvetlenia v pivničných klenbových priestoroch, či ako súčasť vonkajšej časti krbového telesa v obývacej miestnosti.

Technologické riešenie

Zdrojom tepla je tepelné čerpadlo typu zem – voda. Vykurovanie miestností je zabezpečené prostredníctvom podlahového a stenového vykurovania. Vrty v záhrade sú hlboké 100 m. V dome je zrealizovaný aj systém riadeného rekuperačného vetrania.

Foto: Richard Kráľovič
Axonometrická schéma
Axonometrická schémaAutor: Richard Kráľovič
Pôvodný stav
Pôvodný stav

Podklady: Richard Kráľovič, zdroj: archinfo.sk

Pridať komentár (0)