Vedci odhalili prírodný „elixír pre srdce“. Šťava z tohto druhu ovocia znižuje tlak a ochráni cievy

  • Pravidelné pitie tejto šťavy môže znižovať tlak
  • Dokáže tiež zlepšiť funkciu ciev
  • Vedci zdôrazňujú, že ide o sľubný doplnok výživy
brusnicová šťava, krvný tlak
  • Pravidelné pitie tejto šťavy môže znižovať tlak
  • Dokáže tiež zlepšiť funkciu ciev
  • Vedci zdôrazňujú, že ide o sľubný doplnok výživy
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Vysoký krvný tlak dnes patrí medzi najrozšírenejšie zdravotné problémy. Postihuje milióny ľudí a často prebieha ticho, bez výrazných symptómov. Odborníci preto hľadajú spôsoby, ako ho prirodzene zmierniť. 

Práve tu prichádzajú na scénu polyfenoly – silné antioxidanty nachádzajúce sa v bobuľovom ovocí. Brusnice, čučoriedky či čierne ríbezle patria medzi ich najbohatšie zdroje.

Bežný nápoj, ktorý mnohí z nás prehliadajú v regáloch obchodov, môže mať výraznejší vplyv na zdravie, než by sa očakávalo.

Nový výskum Helsinskej univerzity vo Fínsku ukazuje, že pravidelné pitie brusnicovej šťavy by mohlo podporiť zdravie srdca a ciev, upozornila University of Helsinki. Polyfenolmi nabitý nápoj zaujal vedcov natoľko, že ho zaradili do detailného sledovania. A výsledky ich prekvapili.

Brusnicová šťava ako podpora pre cievy

Výskumníčka Anne Kivimäki sa vo svojej dizertačnej práci zamerala na účinky štiav z brusníc, čučoriedok a čiernych ríbezlí na vysoký tlak a funkciu ciev. Použila geneticky predisponované potkany, ktoré už trpeli hypertenziou. Počas 8 až 10 týždňov im podávala tieto šťavy ako súčasť pitného režimu.

Výsledky boli prekvapivo jednoznačné. Zriedená brusnicová šťava dokázala významne znížiť vysoký krvný tlak. Silnejšie formy šťavy s vyšším obsahom polyfenolov dokonca zlepšili funkciu ciev na úroveň zdravých jedincov.

Navyše brusnicová šťava zabránila expresii génov spojených s nízkostupňovým zápalom aorty – teda zápalom, ktorý môže stáť za narušením cievnej elasticity.

Kivimäki upozorňuje, že ide o sľubné výsledky, ktoré ukazujú smer ďalšieho výskumu. „Tieto experimentálne zistenia potrebujú dôkazy z porovnávacích klinických štúdií na zdravých jedincoch s mierne zvýšeným krvným tlakom,“ vysvetľuje. „Brusnicová šťava nie je náhradou liekov, ale je dobrým doplnkom výživy.“

Zaujímavé je, že ostatné skúmané šťavy – najmä čierne ríbezle – takýto efekt nedosiahli, čo naznačuje, že práve unikátne polyfenoly v brusniciach môžu mať kľúčový význam.

Ako môže brusnicová šťava podporiť zdravie

Podľa vedcov spočíva účinok brusnicovej šťavy najmä v jej schopnosti redukovať mierny zápal v organizme. Zápal pritom zohráva zásadnú úlohu pri vzniku vysokého tlaku, poškodzuje cievy a vyčerpáva regulačné mechanizmy tela. Polyfenoly v brusniciach pomáhajú chrániť cievy, zlepšujú ich pružnosť a podporujú prirodzenú tvorbu oxidu dusnatého – látky, ktorá napomáha rozširovaniu ciev.

Výskumy zároveň poukazujú na to, že vplyv brusnicovej šťavy môže súvisieť aj s renín-angiotenzínovým systémom – centrálnym regulátorom krvného tlaku. Ak šťava dokáže ovplyvniť jeho činnosť, môže pomáhať stabilizovať hodnoty tlaku prirodzeným spôsobom.

Hoci štúdia prebiehala na zvieratách, výsledky vzbudili záujem lekárov aj odborníkov na výživu. Brusnicová šťava má navyše ďalšie užitočné vlastnosti – podporuje imunitu, pôsobí antioxidačne a môže pomáhať aj pri zápaloch močových ciest.

Čo si z výskumu odniesť a ako šťavu zaradiť do života

Aj keď brusnicová šťava nie je liekom a nemôže nahradiť odbornú liečbu hypertenzie, môže byť hodnotným doplnkom zdravého životného štýlu. Odborníci odporúčajú vyberať šťavy bez pridaného cukru a konzumovať ich pravidelne v primeranom množstve. Výraznejšie pozitívne účinky možno očakávať najmä pri dlhodobom užívaní.

Brusnice patria medzi najbohatšie zdroje polyfenolov v severnej Európe. Ich výrazná chuť síce nemusí byť každému po vôli, no práve v nej sa skrýva ich sila.

Pravidelné pitie brusnicovej šťavy môže mať vplyv na:

  • mierne zníženie krvného tlaku,
  • lepšiu funkciu krvných ciev,
  • posilnenie antioxidačnej ochrany,
  • zníženie zápalových procesov v tele.

Napriek tomu výskumníci odporúčajú trpezlivosť a racionálny prístup. Kivimäki pripomína, že ďalšie klinické štúdie sú nevyhnutné, aby sa účinok potvrdil aj u ľudí. Zatiaľ však platí jedno – zaradenie brusnicovej šťavy do jedálnička môže byť jednoduchým krokom k zdravšiemu srdcu a silnejším cievam.

Brusnice tak ukazujú, že niekedy môže mať aj bežná potravina prekvapivo silný vplyv na zdravie. Stačí ju objaviť, zaradiť do každodennej rutiny a podporiť tak svoje telo prirodzeným spôsobom.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: University of Helsinki , Anne Kivimäki, Štúdia

Najnovšie videá

Trendové videá