Vinárstvo Bažalík predstavilo revolučné fľaše: Keď chceme zmenu, musíme začať tým, čo robíme

  • Stovky fliaš od vína končia na smetisku po jedinom použití
  • Vinárstvo Bažalík sa s tým rozhodlo skončiť, predstavilo revolučné reusovateľné sklenené fľaše
  • Zaplatíš za ňu len dve eurá a prinesú ti ju priamo domov
  • Stovky fliaš od vína končia na smetisku po jedinom použití
  • Vinárstvo Bažalík sa s tým rozhodlo skončiť, predstavilo revolučné reusovateľné sklenené fľaše
  • Zaplatíš za ňu len dve eurá a prinesú ti ju priamo domov

Jedno z najlepších slovenských vinárstiev ti prináša revolučné fľaše. Hlavným majstrom vinohradu je Michal, ktorý tento odbor aj vyštudoval. Okrem výroby vína však celá rodina dbá na udržateľnosť, ekológiu a recykláciu. Nové reusovateľné sklenené fľaše z produkcie Bažalík sú v obehu už teraz.

„Vždy, keď chodím na z berný dvor a vyhadzujem množstvo prázdnych fliaš, mi príde ľúto, že toľko energie musíme vynaložiť na to, aby sa fľaša znovu zrecyklovala. Povedal som si, že ich skúsime začať znovu používať.“

„Bez obalu“ nie je iba produkt, ale celá služba

Okrem kvalitných a na prvý pohľad dizajnovo čistých sklenených fliaš sa vinárstvo rozhodlo ponúknuť k nim aj službu. Vďaka nej bude kruh uzavretý, fľaše sa dostanú do rúk ich výrobcu a z peknej myšlienky sa stane plne funkčná a praktická súčasť našich životov.

„Celý produkt „bez obalu“ má byť nie len vratný obal, ale najmä funkčná služba, pri ktorej víno ľuďom doručíme a zároveň vyzdvihneme prázdne fľaše. Aby si ľudia v blízkom okolí (cca do 30 km) mohli vychutnávať naše víno v najlepšej kvalite, a pritom nevznikal zbytočný odpad. Je to fľaša uzavretá špeciálnym uzáverom Vinolok, ktorý sa dá znovu a znovu použiť.“

Ak ti napadlo, že by víno v takto istenej fľaši mohlo strácať arómu či pokaziť sa, Michal ubezpečuje, že sa tak nedeje. Korok mu nechýba a spomínaný typ zátky už vinárstva využívajú v celom svete.

„Všetky vína, ktoré takto plníme, sú na rýchlu spotrebu. Víno odporúčame vypiť do 30 dní a skladovať pri stabilnej teplote do 12 °C. Tento uzáver je plnohodnotná náhrada korku a niektorí vinári ho používajú na všetky svoje vína.“

Ďalej dodáva, že patentovanie produktu by bolo zbytočné, nakoľko spôsob uzáveru funguje už roky, Bažalíkovci ho iba prispôsobili svojmu dizajnu fľaše.

„Vinolok je už vymyslený dávno a dizajn fľaše je prispôsobený nášmu vizuálu, ja by som bol radšej, keby sa táto myšlienka viac rozšírila, a možno sme raz prešli na funkčný model zberu, umývania a následnej distribúcie fliaš v celej Malokarpatskej oblasti.“

Prvé fľaše už majú svojich majiteľov

Testovacie fľaše sú už v obehu a záujem o ne rastie. „Po prvom mesiaci sa k nám pridalo asi 50 domácností. Zmysel takýchto obalov je naplnený, ak sa budú čo najviac znovu a znovu používať“.

Z momentálnej spätnej väzby zatiaľ vinárstvo vyhodnocuje interval dopĺňania zásob či spôsoby doručenia. „Práve hľadáme kamenné odberné miesta bližšie k ľuďom, lebo mnohým nevyhovuje donáška v konkrétny deň rovno domov. Niektorí radšej prídu v sobotu na výlet rovno k nám do Svätého Jura, aby si doplnili fľaše.“

Elegantný dizajn fliaš má hlavne praktický dôvod. Ulahodí síce oku, no vypieskované logo Bažalíkovcov priamo na fľaši odstraňuje problémy, ktoré by spôsobovala etiketa pri čistení.

„Uzáver obdivujem už od školských čias, vždy sa mi to veľmi páčilo. No jednou z veľkých komplikácií pri čistení bola etiketa. Preto sme sa rozhodli použiť jej nezničiteľnú verziu. Všetky potrebné informácie o víne majú naši zákazníci priamo pri popise produktu, keď si ho objednávajú cez e-shop, tam si ho môžu kedykoľvek pozrieť.“

„Pri svojej práci staviam na dôvere, robím produkt natoľko kvalitne, aby sa k nemu ľudia radi znovu vrátili, obzvlášť pri tomto spôsobe je spätná väzba veľmi priama. Víno sa v čase mení a to je prirodzený jav, čiže keď si dáte rovnaké víno z rovnakého suda v decembri, a potom v lete, vždy bude chutiť rozdielne.“

Ak chceme skutočne zmenu, musí rásť spod našich rúk

Vďaka veľmi dobrým vlastnostiam skla pre recykláciu, práve vínové fľaše nepatria k najväčším problémom produkovaného odpadu. Z tohto pohľadu ich vníma aj autor, ktorý sa pri nápade aplikovať Vinolok do vlastnej praxe zameral skôr na energetickú hodnotu, ktorú celý proces potrebuje.

„Vnímam to tak, že sklo samotné nie je odpadom, skôr množstvo energie, ktoré sa minie pri celej recyklácii od transportu cez roztavenie až po opätovné doručenie k nám. No zároveň je to materiál, s ktorým osobne pracujem, a myslím si, že keď chceme niečo meniť, tak musíme začať s tým, čo robíme. Veľkým paradoxom súčasnosti je, že kúpiť novú fľašu je stále výhodnejšie, ako umyť a znovu použiť starú. Súvisí to s nedostatočnou infraštruktúrou pre zber, umývanie a skladovanie.“

Vinárstvo predá ročne približne 10 000 fliaš a nahradiť ich všetky novými, reusovateľnými, neplánuje. „Nedá sa to, pretože mnohé vína potrebujú zrieť vo fľaši, aby dosiahli správnu kvalitu, a to tento bezobal neposkytuje. No rád by som pomer fliaš menil, všetko závisí od ľudí, koľko sa ich k nám pridá, a akú chuť budú mať na víno.“

Aj keď je štýlová, bez obsahu si ju nekúpiš. „Mojím remeslom je stále víno a toto je stále len obal,“ dodáva Michal. Jej cena je pri kúpe iba dve eurá, čo ju robí dostupnou pre každého zákazníka. „Fľašu si môžete pokojne aj ponechať, ale celý koncept potom stratí zmysel.“

Snažia sa žiť v súlade so všetkým živým

Aplikácia bezobalovej služby je len jedným z mnohých činov rodiny Bažalíkovcov, ktorými sa snažia pristupovať k planéte a všetkému na nej s rešpektom. Vďaka životu vo vinohrade sú každý deň s prírodou spätí, a bez úcty k nej by to nikdy nemohlo fungovať.

„Hlavnou myšlienkou je pre nás zanechať krajinu svojim deťom v lepšom stave, ako sme ju dostali. Za dôležité vnímame rozmýšľať nad vlastnou spotrebou, a či veci, ktoré chceme, aj naozaj potrebujeme. Chceme tým eliminovať tvorbu zbytočného odpadu.“

„Zároveň pri nákupe rozmýšľame, kto danú vec vyrobil a za akých podmienok. Máme tu spoločnú komunitnú potravinovú banku, kde si nakupujeme bez obalov. Pri našom bývaní sme si zvolili formu malého objektu, drevostavbu, ktorá keď prestane plniť svoj účel, sa môže z veľkej časti skompostovať. My sami sa snažíme život cielene spomaľovať, a to ponúkame aj ľuďom v službách a zážitkoch, ktorými chceme priblížiť krásu jednoduchosti našej krajiny (DUBoDOM, Vinoles či degustácie s prechádzkou po vinohradoch),“ približuje spôsob života rodiny a každodennej práce Michal.

Víno bez postrekov a chemikálií

Životné postoje sa pretavujú aj do výroby vína. Kým v iných produkciách nájdeš klasické hnojivá, toto vinárstvo sa im vyhýba.

„Pri pestovaní vysádzam nové rezistentné odrody, ktoré pestujem bez postrekov. Nepoužívame herbicídy ani syntetické hnojivá. Skúšam rôzne postupy vysievania zeleného hnojenia, pre zlepšenie kvality pôdy vlastný kompost a hnoj. Víno je úžasný nápoj, ktorý odráža jedinečnosť miesta, kde vzniklo, a ľudskú snahu. Zároveň má schopnosť zbližovať, spomaľovať život a robiť vo všednosti výnimočné okamihy. Tak, aby mali ľudia k sebe bližšie,“ opisuje autor svoj postoj k vinárstvu a vínu samotnému.

Ak cítiš, že by si rád okúsil pokoj a radosť, ktoré tieto slová nesú, máš tú možnosť počas celého roka. Práce, ktorá nepočká, je vždy dosť. Bažalíkovci sú vďační za každú pomocnú ruku.

„Počas roka je vo vinohrade prakticky stále čo robiť, som rád, keď ľudia so záujmom prídu, a sami si chcú vyskúšať nejakú vinohradnícku prácu – rez, viazanie, okopávanie, zelené práce či zber. Pre mnohých to je príjemný relax, a nám to pomôže. No a nikdy to nie je bez vína.“

A na záver, okrem vín v ponuke nájdeš aj špeciálny nápoj pét-nát, ktorý ti prinesie množstvo zábavy.

„Názov pochádza z francúzskeho slova pétillant naturele, znamená prirodzene perlivý. Je to najprimitívnejší spôsob výroby perlivého vína. Dokvášajúci mušt v stave rampáša fľašujeme do sektových fliaš, aby dokvasením pod tlakom vznikol tento oslavný nápoj plný bubliniek a radosti,“ predstavuje nám špecialitu Michal.

Ďalej dodáva, že je potrebné nápoj pred otvorením vychladiť približne pol hodinu v mrazničke a netriasť ním. „Na Instagrame máme podrobný návod aj zopár ukážok toho, čo sa stane, ak na niečo zabudnete.“

Zdroj: Vinárstvo Bažalík

Najnovšie