Vydarená rekonštrukcia rodinného domu ťa dostane nielen zvonku, ale aj zvnútra

  • Podľa zachovaných podkladov bol dom postavený v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia
  • V sedemdesiatych rokoch však prešiel kompletnou prestavbou, čo sa podpísalo najmä pod komplikovanú a neprehľadnú dispozíciu prízemia
  • Podkrovie bolo pred rekonštrukciou prevažne neobytné a pivničné priestory s technickým zázemím vo veľmi zlom stave
Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
  • Podľa zachovaných podkladov bol dom postavený v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia
  • V sedemdesiatych rokoch však prešiel kompletnou prestavbou, čo sa podpísalo najmä pod komplikovanú a neprehľadnú dispozíciu prízemia
  • Podkrovie bolo pred rekonštrukciou prevažne neobytné a pivničné priestory s technickým zázemím vo veľmi zlom stave
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. DAvid Dvořák, Ing. arch. Vojtěch Hybler, Ing. arch. DiS. Alena Javorská

Pôvodný rodinný dom mal sedlovú strechu s výrazným vikierom orientovaným do ulice, malú prístavbu s hlavným vstupom a kúpeľňu smerujúcu k prejazdu. Na pozemku sa tiež nachádzala dvojgaráž, ktorá bola cez pôvodný úzky vjazd pre väčšinu dnešných áut neprístupná.

zdroj: ARCHPORT a Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: ARCHPORT a Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: ARCHPORT a Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: ARCHPORT a Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Objekt je súčasťou skupiny radovej zástavby v pražskej časti Bohnice. V porovnaní s ostatnými domami na ulici je výrazne nižší. Architekti boli pri rekonštrukcii a nadstavbe limitovaní oknom v štítovej stene susedného domu, ktoré i napriek snahe o diskusiu s jeho vlastníkmi muselo ostať zachované. Rozhodli sa preto nárožie zakončiť novým ortogonálnym vikierom s hliníkovým obkladom, ktorý výškovo nadväzuje na rímsy susedných objektov. Kompozícia nárožného prvku je doplnená o plechovú rímsu, v ktorej je ukrytý žľab. Zvyšok domu je omietnutý svetlou tenkovrstvovou omietkou. Na sedlovej streche je použitá sivá betónová krytina.

zdroj: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

zdroj: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

V rámci úprav bol dom očistený od všetkých neskorších prístavieb. S ohľadom na zistený stav konštrukcií ostali z pôvodného objektu zachované len obvodové steny na prízemí.

Hlavnou požiadavkou investora bolo zefektívnenie pôvodnej dispozície tak, aby aj na malej zastavanej ploche vznikol plnohodnotný priestor pre štvorčlennú rodinu. „Výsledným řešením jsou maximálně otevřené prostory a minimální komunikační plochy, které by domu ubíraly cenné metry čtvereční, byť jsou v navrhované dispozici zřetelné stopy původního domu, zejména v přízemí,“ vysvetľujú architekti.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Najdôležitejším priestorom v dome je obývacia izba prepojená s kuchyňou, ktorá priamo naväzuje na exteriérovú terasu a záhradu. Ťažisko obytného priestoru tvorí tmavý blok s krbovou vložkou, ktorý spolu s prievlakom na mieste pôvodnej nosnej steny opticky odčleňuje jedáleň a kuchyňu. Na obývačku nadväzuje pracovňa orientovaná do záhrady, ktorá je ukrytá za „tajnými“ posuvnými dverami.

V podkroví je dominantným priestorom schodisková hala, uprostred ktorej je situovaný piedestál vyhradený pre interiérovú zeleň. Izby majú dostatok vlastných odkladacích priestorov, kúpeľňa v podkroví je koncipovaná ako priestor pre relax s minimom rušivých prvkov.

Pôvodná garáž bola prestavaná na záhradný altánok so saunou, malým átriom s grilom a úložným priestorom pre záhradný nábytok a náradie. Pôdorysná stopa aj výška pôvodnej stavby ostala zachovaná, nárožie je však akcentované vertikálou komínového telesa. Na objekte sa architekti rozhodli využiť vegetačnú strechu.


Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech