Zabudni na výživové doplnky. Týchto 5 „povestných“ superpotravín výrazne posilní tvoje zdravie

  • Užívanie doplnkov výživy je v niektorých prípadoch zbytočné
  • Tieto potraviny efektívne nahrádzajú multivitamínové prípravky
Ovocie
Ilustračné foto: Zber ovocia Canva/Jacob Lund, Ibilnova
  • Užívanie doplnkov výživy je v niektorých prípadoch zbytočné
  • Tieto potraviny efektívne nahrádzajú multivitamínové prípravky

Mnohí odborníci odporúčajú, aby sme sa zameriavali na príjem vitamínov a minerálov z potravín, nie z doplnkov. Dôvodom je najmä to, že niektoré potraviny poskytujú okrem nevyhnutných živín aj širokú škálu prospešných fytochemikálií, ktoré v doplnkoch výživy často chýbajú.

The Health Site uvádza päť superpotravín, ktoré efektívne nahrádzajú multivitamínové prípravky.

Quinoa

Quinoa, ktorá obsahuje viac bielkovín ako iné obilniny, je taká výživná, že ju NASA využívala ako výživu pre astronautov počas dlhých vesmírnych misií. Je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, ako sú kvercetín a kaempferol, ktoré môžu pomáhať v ochrane proti rôznym chronickým ochoreniam.

Na rozdiel od mnohých iných obilnín, quinoa je vynikajúcim zdrojom lyzínu, esenciálnej aminokyseliny nevyhnutnej pre syntézu bielkovín. Lyzín zohráva kľúčovú úlohu v procesoch ako sú rast a vývoj, no podieľa sa aj na podpore imunitného systému.

Losos

Losos je jeden z najlepších zdrojov vitamínu B12 a selénu, ktorý sa podieľa na syntéze DNA, metabolizme hormónov štítnej žľazy a reprodukčnom zdraví. Okrem toho je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, tuky prospešné pre srdce, ktoré môžu znižovať zápal a podporovať zdravie mozgu.

Losos je známy svojou charakteristickou ružovo-oranžovou farbou, ktorú získava vďaka obsahu astaxantínu. Tento silný antioxidant pomáha v prevencii mnohých ochorení, vrátane neurodegeneratívnych ochorení, srdcových chorôb, zápalových stavov a rakoviny pankreasu.

Avokádo

Avokádo je mimoriadne obľúbené vo svete zdravia. Obsahuje živiny, ktoré nám v bežnej strave často chýbajú, vrátane horčíka, vitamínu B6, vitamínu C, vitamínu E a folátu. Posledný spomínaný je kľúčový pre prevenciu vrodených chýb, čo je obzvlášť dôležité pre nastávajúce matky.

Avokádo je tiež bohaté na kyselinu olejovú, mononenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji a orechoch. Táto kyselina znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, zatiaľ čo zlúčenina zvaná avokatín B dokáže vyvolať apoptózu (programovanú smrť) leukemických buniek.

Špenát

Špenát je významným zdrojom mnohých esenciálnych živín. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C a K, ako aj dôležitých minerálov, napríklad železa a vápnika. Táto zelenina má nízky obsah kalórií a uhľohydrátov, no je bohatá na vlákninu, čo ju činí skvelou voľbou pre podporu zdravia a dobrej kondície.

Je známe, že špenát podporuje imunitný systém, zlepšuje zdravie kostí a môže pomôcť pri kontrole cukrovky. Navyše je nabitý antioxidantmi, ktoré bojujú proti voľným radikálom a predchádzajú predčasnému starnutiu. Pravidelná konzumácia špenátu prispieva k zdravšej a žiarivejšej pokožke, čím nám dodáva mladistvý a svieži vzhľad.

Čučoriedky

Čučoriedky sú bohaté na antokyány, vitamíny a minerály, a obsahujú tiež rôzne fenolové zlúčeniny ako kvercetín, kempferol, myricetín a kyselinu chlorogenovú, ktoré zvyšujú ich antioxidačnú schopnosť. Predpokladá sa, že sú najbohatším zdrojom antioxidantov spomedzi všetkých druhov ovocia.

Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia čučoriedok znižuje riziko rakoviny, cukrovky, srdcových ochorení a môže dokonca predĺžiť život. Okrem toho majú pozitívny vplyv na zdravie vlasov a pokožky, zvyšujú energetickú úroveň a prispievajú k redukcii telesnej hmotnosti.

Zdroje: The Health Site, WebMD, Healthline, Medical News Today

Najnovšie videá

Trendové videá