Zuzana prišla z Amsterdamu s projektom, ktorý presvedčil Slovákov deliť sa s jedlom

  • Blahobyt, aký sa nám dostáva v týchto časoch, zjavne už časť ľudstva nezvláda
  • Človek je veľmi nevšedný tvor, ktorý chce stále viac a nikdy nemá dosť
  • Týka sa to aj potravín, ktoré denné končia v koši spolu s našimi peniazmi
ces
pexels.com
  • Blahobyt, aký sa nám dostáva v týchto časoch, zjavne už časť ľudstva nezvláda
  • Človek je veľmi nevšedný tvor, ktorý chce stále viac a nikdy nemá dosť
  • Týka sa to aj potravín, ktoré denné končia v koši spolu s našimi peniazmi

Každoročne končí v koši približne jedna tretina potravín určených na výživu ľudí, čo predstavuje asi 1,3 mld. ton, s ktorými ľudia v skutočnosti vyhodia zhruba 550 miliárd eur. V tomto nelichotivom mrhaní však nezaostávame ani na Slovensku. U nás to vychádza približne na pol kilogramu na jedného Slováka denne.

Tento problém sa v rámci svojich možností rozhodla riešiť aj Zuzana Madajová. Magazínu Vedomé sa zdôverila, že sama vyrástla v rodine, kde sa plytvanie jedlom považovalo za niečo nemysliteľné a po chýbajúce ingrediencie nebol problém zbehnúť k susedom. Už počas štúdia v Amsterdame sa oboznámila s celosvetovou problematikou plytvania potravinami a chcela sa zapojiť do boja proti tomuto stúpajúcemu trendu. Aktívne preto pomáhal v kuchyni pre utečencov či vypomáhala na mestskej bio farme.

Zobraziť celú galériu (5)
zdroj: Zuzana Madajová

Práve tu získala množstvo nových podnetov a skúseností, ktoré ju viedli k založeniu facebookovej skupiny Delené, do ktorej sa môže zapojiť celé Slovensko. Delené je vlastne online komunita inšpirovaná konceptom foodsharingu, cieľom ktorej je boj proti potravinovému odpadu vyprodukovanému bežnými domácnosťami.

Prečo sa stať členom? Ako už vyplýva z názvu projektu, ide o miesto, kde sa ľudia o svoje jedlo bez problémov delia. Spoznať tu môžeš aj množstvo zaujímavých ľudí, ktorým ušetríš čas, peniaze alebo cestu do obchodu. Je to aj dobrá príležitosť na pochválenie sa kulinárskymi zručnosťami, zároveň môžeš niekoho potešiť zdravým jedlom, resp. zabudnutou ingredienciou, po ktorú sa nám nechce vracať naspäť do obchodu.

V neposlednom rade budeš mať po vstupe do Delené aj menej hladného hmyzu, hlodavcov a plesní, ktoré si rady zgustnú na potravinách v pootváraných obaloch. Cieľom je podeliť sa o jedlo, ktoré by najskôr skončilo v koši.

Ako sa aktívne zapojiť? Jednoducho. Odfoť jedlo alebo potraviny, ktoré ponúkaš, pridaj popis, približné miesto a orientačný čas vyzdvihnutia. S vybraným záujemcom si ďalšie detaily dohodneš cez osobné správy.

„Uhlíková stopa ročného potravinového odpadu priemernej domácnosti je ekvivalent ročného podielu emisií vyprodukovaných osobným automobilom. Nakupovaním neprimeraného množstva potravín a vyhadzovaním jedla prispievame okrem enviromentálnej záťaže k neustále rastúcej komodifikácii potravín, ktorá sa vyznačuje napríklad zhoršením kvality jedla,“ upozorňuje zakladateľka projektu Delené.

Potravín máme zrejme viac ako si zaslúžime

Potravinový odpad v EÚ ročne dosahuje 89 mil. ton, teda asi 179 kg na osobu. Ak sa nič zásadné nezmení, podľa odhadov sa v roku 2020 zvýši až o 40 percent, čiže zhruba na 126 mil. ton.

Najväčší, až 42 percentný podiel na vzniku potravinového odpadu majú domácnosti, pričom 60-tim percentám plytvania je možné zabrániť. Tieto údaje mal pred dvomi rokmi k dispozícii Európsky parlament, ktorý označil plytvanie potravinami za vážny problém.

Z európskych zdrojov vyplýva, že až 50 percent požívateľných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, zatiaľ čo 79 miliónov občanov EÚ žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci charitatívnych organizácií. Európsky parlament preto vyzval na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom do roku 2025 na polovicu a zlepšia prístup k potravinám pre občanov vo finančnej núdzi.

Plytvanie jedlom v číslach

  • 1,3 miliardy ton potravín skočí v odpade
  • 550 miliárd eur je hodnota vyhodených potravín
  • 20 percent jedla skončí v slovenských smetných košoch
  • 40 percent slovenských domácností mrhá jedlom
  • 0,5 kila potravín vyhodí jeden Slovák denne
  • Až 715-tisíc Slovákov žije na alebo pod hranicou chudoby

zdroj:fao.org

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech