50% zľava na jedlo? Aplikáciu si môže stiahnuť ktokoľvek, kto sa chce najesť do sýtosti a šetriť planétu

  • Plytvanie jedlom predstavuje obrovský problém
  • Slovenská aplikácia chce problému zamedziť a zároveň poskytnúť možnosť lacnejšieho stravovania
Hungry Slovak
Instagram/hungryslovak
  • Plytvanie jedlom predstavuje obrovský problém
  • Slovenská aplikácia chce problému zamedziť a zároveň poskytnúť možnosť lacnejšieho stravovania

Všetci sme ako deti počúvali staré známe: „Vieš, čo by za to dali deti v Afrike?“ Z tejto vety sa stala až akási klišé fráza. Okrem toho, že podobný výrok je pravdou a každý deviaty človek na na svete trpí podvýživou alebo hladuje, je známy aj iný fakt. Bežný Slovák vyhodí ročne približne 100 kilogramov jedla. Ak by sme sa bavili o svetových štatistikách, ako uvádza Televízia Markíza, vyhadzujeme až tretinu celkovej produkcie potravín. Podobné množstvo by dokázalo nakŕmiť až 3 miliardy ľudí.

S problémom sa rozhodli Dominika Kováčová a Martina Luknárová bojovať pomocou aplikácie Hungry Slovak. Tie sa pohybovali v oblasti gastronómie niekoľko rokov a všímali si tak problém, ktorým bol práve potravinový odpad. Koncept s podnadpisom jedlo pre múdrejších, je šetrným nie len pre tvoju peňaženku, ale aj planétu. Jedlo z tvojej obľúbenej reštaurácie si vďaka aplikácii môžeš vychutnať v pohodlí domova.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa hungry slovak (@hungryslovak)

Pre reštaurácie aj konzumentov

Aplikácia je výhodnou nielen pre nás, konzumentov ale aj prevádzky ako také. Aj napriek tomu, že jedlo, ktoré je ponúkané prostredníctvom aplikácie je lacnejšie, za bežných okolností by skončilo v koši. Zvyškové porcie z reštaurácií sa namiesto odpadu premenia v zisk. Zaplatená čiastka za obed teda pokryje minimálne náklady na suroviny. Mnohé podniky totiž vopred pripravujú stanovenú gramáž menučiek. Ako však tvrdí jedna zo zakladateliek, to či sa porcie predajú, ovplyvňujú aj banálne vplyvy, akým je napríklad počasie.

Jedlo, ktoré by sa za iných okolností predalo, ostáva nazvyš. Prostredníctvom aplikácie je možné si menu objednať a prísť si poň so svojou nádobkou. Aby ľudí motivovali k noseniu vlastných dóz na jedlo, za obal si účtujú vyšší poplatok. O tom, že jedlo ponúkané prostredníctvom aplikácie je skutočne porovnateľne lacnejšie, svedčí aj stanovený horný limit cien. Maximálna suma, za ktorú si tu jedlo kúpiš, je 5€.

Služby sú bezplatné

Ako sme už spomínali, aplikácia slúži dvom stranám. Predajcom a nakupujúcim. Po jej stiahnutí sa môžu registrovať nie len reštaurácie a hotely, ale aj pekárne či cukrárne. Jednoducho ktokoľvek, koho prevádza vidí, že pred uzávierkou končí veľké množstvo potravín v koši. Možnosť, ktorú koncept ponúka, je pre jednotlivé prevádzky bezplatná. Jednoducho vyplnia aké jedlo a v akom časovom horizonte si môže zákazník zakúpiť a zadajú sumu, za ktorú je porcia ponúkaná. Ako sme už vyššie uviedli, maximálne môže dosahovať 5€.

Nakupujúci si zas môže po stiahnutí aplikácie nastaviť upozornenia, ktoré mu pravidelne ohlásia, že prevádzka ponúka jedlo, ktoré sa už nestihne predať. Zákazník si tak môže vychutnať burger, pizzu či šalát za polovičnú cenu. Väčšina porcií však do aplikácie nabieha v popoludňajších až večerných hodinách, nakoľko sa v tom čase dá ľahšie predpokladať, ktoré jedlo bude možné označiť za „prebytočné.“

Vegánstvo zachraňuje svet, len vynechanie hovädzieho mäsa spraví obrovský rozdiel a chráni ťa pred infarktom

Možnosť podobného stravovania má najmä okolie Bratislavy, nakoľko sa do projektu zapájajú najmä prevádzky z jej okolia. Súčasťou sú ale aj iné mestá, ktoré majú ponuku o niečo menej bohatšiu. Zakladateľky dúfajú, že množstvo prevádzok, ktoré budú svoje služby prostredníctvom aplikácie ponúkať, budú časom pribúdať.

Iné nerovná sa zlé

Mnohí si pod pojmom zvyškové, predstavia nekvalitné jedlo. Opak je však pravdou. Práve v dôsledku skreslených názorov dochádza k spomínanému plytvaniu potravinami. So zmenou pohľadu na veci však treba začať už v detstve. Televízia Markíza uvádza, že až tretina slovenských rodičov tvrdí, že dôvodom plytvania jedlom je vyberavosť ich dieťaťa. Jedným z dôvodov, prečo jedlo vyhodíme je vraj aj fakt, že nevyzerá dobre. Túto možnosť uviedlo až 66% opýtaných. Je teda nutné zapamätať si, že neestetické automaticky neznamená menej chutné.

Zdroje: tvnoviny.sk, hungryslovak.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech