Zjedol si burger? Už o 48 hodín sa môže začať problém. Vedci odhalili, čo tuky robia s tvojím črevom

  • Niektoré tuky oslabujú imunitu a ochrannú črevnú bariéru
  • K dramatickým zmenám dochádza doslova zo dňa na deň
tučné jedlo, muž, tuky
  • Niektoré tuky oslabujú imunitu a ochrannú črevnú bariéru
  • K dramatickým zmenám dochádza doslova zo dňa na deň
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Tuky ovplyvňujú imunitu viac, než by sme čakali. Vedci z Austrálie odhalili, že už v priebehu 48 hodín po konzumácii tučného jedla dochádza k zmenám v štruktúre a funkcii čreva, ktoré otvárajú dvere chronickým zápalom a ďalším civilizačným ochoreniam.

Nový výskum pretvára doterajšie chápanie vplyvu stravovania. Ukazuje nám, že každé mastné sústo má potenciál ovplyvniť zdravie doslova zo dňa na deň.

Ako tuky ovplyvňujú imunitu

Tuky po vstupe do tráviaceho systému spúšťajú sled imunitných a metabolických reakcií, ktoré dokážu radikálne zmeniť vnútorné prostredie čreva. Najnovšia štúdia publikovaná v prestížnom časopise Immunity sa zamerala práve na túto problematiku – nie však z dlhodobej perspektívy, ale v časovom rámci niekoľkých hodín.

Vedci sa sústredili na to, ako krátkodobý kontakt črevného systému s vysokým príjmom tukov ovplyvňuje imunitnú rovnováhu a štrukturálnu integritu črevnej bariéry. Zamerali sa pritom na špecifickú skupinu imunitných buniek – vrodené lymfoidné bunky typu 3 (ILC3).

Tieto bunky sa prirodzene vyskytujú v sliznici čreva a fungujú ako citlivé senzory, ale aj obrancovia. Produkujú interleukín IL-22, ktorý zabezpečuje obnovu črevného epitelu a udržiava nepriepustnosť črevnej steny. Tá bráni prenikaniu toxínov a patogénov do krvného obehu.

Experiment prebiehal na laboratórnych myšiach, ktorým výskumníci podávali vysokotučnú diétu. V priebehu niekoľkých hodín došlo k rýchlemu úbytku ILC3 buniek, ako aj k oslabeniu ich schopnosti produkovať IL-22, čo následne narušilo celistvosť črevnej bariéry. Steny čreva sa tak stali priepustnejšími, čo umožnilo prienik mikrobiálnych produktov mimo črevného priestoru a vyvolalo systémové zápalové reakcie.

Z pohľadu imunológie a výživovej vedy predstavuje tento výskum dôležitý prielom. Ukazuje sa, že výber potravín, predovšetkým množstvo a kvalita tukov, sa okamžite premieta do stavu nášho imunitného systému.

Nie všetky sú rovnaké

Dobrou správou je, že organizmus nestráca schopnosť regenerácie ani po krátkodobom zásahu nevhodnou stravou. Keď výskumný tím prestal myšiam podávať stravu s vysokým obsahom tukov a nahradil ju nutrične vyváženým jedlom, imunitný systém okamžite reagoval.

Už po dvoch dňoch došlo k obnove funkcie črevnej bariéry a do siedmich dní sa väčšina imunitných parametrov, vrátane produkcie cytokínov a zastúpenia ILC3 buniek, priblížila k pôvodným hodnotám.

Zásadný rozdiel však predstavuje kvalita konzumovaných tukov. Ako uvádza Study Finds, nasýtené mastné kyseliny, prítomné najmä v živočíšnych produktoch ako maslo, bravčové mäso či palmový olej, výrazne oslabujú imunitné reakcie a podporujú zápalové procesy v čreve.

Naopak nenasýtené tuky, typické pre rastlinné oleje, orechy, semená, olivy a avokádo, vyvolávajú úplne opačnú bunkovú odpoveď. Výsledkom je zachovaná schopnosť ILC3 buniek produkovať ochranné cytokíny, udržiavať kompaktnosť epitelovej vrstvy a zabrániť vzniku zápalu.

Tieto rozdiely medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi pomáhajú vysvetliť, prečo pociťujeme tráviace ťažkosti napríklad počas sviatkov alebo dovoleniek. Prechod na jedlá bohaté na nasýtené tuky vytvára v čreve prozápalové prostredie, ktoré oslabuje jeho ochranné mechanizmy a pripravuje pôdu pre chronické ochorenia.

Zároveň však výskum objasňuje aj dôvody, prečo stravovacie režimy ako stredomorská diéta prinášajú konzistentné benefity pre črevné zdravie. Nenasýtené tuky nielenže pomáhajú predchádzať chronickým zápalom, ale zároveň poskytujú črevnej imunite okamžitú podporu.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: Immunity, Study Finds

Najnovšie videá

Trendové videá