Nikola „naliala“ 30-tisíc eur do projektu Čo ti peče: Na jej zákusky ľudia nedajú dopustiť, teraz otvára novú prevádzku
- Ružovo-biely domček v Gbeľanoch ukrýva cukrársku výrobňu
- Zakladateľka Nikola našla inšpiráciu v Taliansku
- Ružovo-biely domček v Gbeľanoch ukrýva cukrársku výrobňu
- Zakladateľka Nikola našla inšpiráciu v Taliansku
Ružovo-biely domček v Gbeľanoch priťahuje pozornosť už z diaľky. Nie je to len jeho nezvyčajná farba, ale aj vôňa, ktorá sa z neho šíri. Za značkou „Čo ti peče“ stojí Nikola, ktorá svoju lásku k pečeniu premenila na prosperujúci biznis. Ako sa jej to podarilo a čo všetko obnáša cukrárske podnikanie na Slovensku?
Talianska inšpirácia a cesta k vlastnému podnikaniu
„To, že ma pečenie baví, som zistila v Taliansku, kde som niekoľko rokov žila a pracovala,“ spomína Nikola na svoje začiatky. Pracovala v rodinnom penzióne, kde si piekli vlastné koláčiky na raňajky pre hostí. „Tu som zistila, že ma to robí naozaj šťastnou.“
Po návrate na Slovensko sa zamestnala v známej žilinskej cukrárskej výrobe, no už vtedy vedela, že jedného dňa chce ísť vlastnou cestou. Začala po práci piecť doma pre priateľov a známych. Jej profil na Instagrame sa najskôr volal TortaNika, no hľadala niečo zapamätateľnejšie.
„Názov som chcela zmeniť dlho na niečo moderné, zapamätateľné a výstižné,“ vysvetľuje. Inšpiráciu našla náhodou, keď narazila na profil cukrárky s vetou „pečiem na to, baví ma to“. Vtedy ju doslova osvietilo. „Čo ti peče? To bola prvá myšlienka a naozaj to vo mne zarezonovalo. Krátky, zapamätateľný, jemne drzý a vtipný. Taký je náš názov.“
Investícia do sna
Cesta k vlastnej cukrárskej výrobe nebola jednoduchá ani lacná. Nikola využila úver vo výške 20 000 eur a s pomocou rodiny investovala do začiatku približne 30 000 eur. „Išlo však len o interiér. Aktuálne už máme z časti opravenú aj fasádu a kompletne upravenú záhradu, kamerový systém, alarm, klimatizáciu, svetelné logo,“ dodáva.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Keďže išlo o starší neobývaný dom, rekonštrukcia bola rozsiahla – od novej elektroinštalácie cez podlahové kúrenie až po epoxidovú podlahu. Nemalá časť financií išla na profesionálne vybavenie – drezy, nerezové stoly, chladničky, roboty a rúru.
Charakteristická ružovo-biela fasáda vznikla spontánne. „Tento nápad prišiel až v deň, keď majstri išli kupovať farbu. Mne sa ružová zdala ako skvelá idea. Maliari moje nadšenie nezdieľali a niekoľkokrát sa ma pýtali, či si to ešte nerozmyslím,“ spomína s úsmevom.
Celá rekonštrukcia trvala rok a pol, pričom najviac času zabrali papierovačky a rôzne povolenia.
Bestsellery a výzvy
Najobľúbenejším produktom „Čo ti peče“ je mrkvová torta so slaným karamelom. „Vďačí za to svojej vyváženej chuti a šťavnatému korpusu,“ vysvetľuje Nika. Hitom tohtoročného leta je zatiaľ citrónový tart – „Maslový košík s lahodným krémom, vrstvou domáceho lemon curdu a na vrchu nesmie chýbať meringue.“
Najnáročnejšie sú pre Niku štvorposchodové torty. „Vyžadujú si veľa času, surovín, organizácie a pevných nervov pri prevoze,“ priznáva.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pôvodne pracovala sama, no rýchlo zistila, že by to tak ďalej nemohlo fungovať. „Na jedného človeka bolo toho príliš veľa,“ hovorí. Dnes má už tri kolegyne – dve cukrárky a sestru, ktorá sa venuje zásobovaniu, komunikácii s klientmi a ostatným zákulisným veciam.
Inflácia a budúce plány
Ako mnohých podnikateľov, aj Nikolu zasiahlo zdražovanie. „V cukrárskom priemysle zdraželo naozaj všetko. Myslela som, že už ma nič viac neprekvapí, ale začiatkom tohto roku sa o to jednoznačne postarala čokoláda,“ hovorí úsmevne.
Ceny museli zvýšiť, no pokles zákazníkov našťastie nezaznamenali. „Táto rýchla doba zabezpečuje, že máme stálu klientelu. Zákazníci popri práci, rodine a koníčkoch na pečenie nemajú čas alebo piecť nevedia.“
A čo čaká „Čo ti peče“ v budúcnosti? „V najbližšej dobe plánujeme otvoriť vlastnú cukráreň,“ prezrádza Nikola exkluzívne pre Startitup. „Plánujeme vytvoriť miesto, kde sa budete cítiť príjemne, vychutnáte si výborný koláč z našej produkcie a kvalitnú kávu. Máte sa na čo tešiť!“ Cukráreň však nebude v Žiline, ako by si možno očakával, ale vo Varíne.
Pre Nikolu je jej práca najväčším hobby. „Milujem ju a dúfam, že už nikdy nebudem musieť robiť nič iné. To, aby ma práca napĺňala, je totiž v mojom živote alfou a omegou.“
Čítaj viac z kategórie: Food biznis