Nikola „naliala“ 30-tisíc eur do projektu Čo ti peče: Na jej zákusky ľudia nedajú dopustiť, teraz otvára novú prevádzku

  • Ružovo-biely domček v Gbeľanoch ukrýva cukrársku výrobňu
  • Zakladateľka Nikola našla inšpiráciu v Taliansku
Cukrárky
  • Ružovo-biely domček v Gbeľanoch ukrýva cukrársku výrobňu
  • Zakladateľka Nikola našla inšpiráciu v Taliansku

Ružovo-biely domček v Gbeľanoch priťahuje pozornosť už z diaľky. Nie je to len jeho nezvyčajná farba, ale aj vôňa, ktorá sa z neho šíri. Za značkou „Čo ti peče“ stojí Nikola, ktorá svoju lásku k pečeniu premenila na prosperujúci biznis. Ako sa jej to podarilo a čo všetko obnáša cukrárske podnikanie na Slovensku?

Talianska inšpirácia a cesta k vlastnému podnikaniu

„To, že ma pečenie baví, som zistila v Taliansku, kde som niekoľko rokov žila a pracovala,“ spomína Nikola na svoje začiatky. Pracovala v rodinnom penzióne, kde si piekli vlastné koláčiky na raňajky pre hostí. „Tu som zistila, že ma to robí naozaj šťastnou.“

Po návrate na Slovensko sa zamestnala v známej žilinskej cukrárskej výrobe, no už vtedy vedela, že jedného dňa chce ísť vlastnou cestou. Začala po práci piecť doma pre priateľov a známych. Jej profil na Instagrame sa najskôr volal TortaNika, no hľadala niečo zapamätateľnejšie.

„Názov som chcela zmeniť dlho na niečo moderné, zapamätateľné a výstižné,“ vysvetľuje. Inšpiráciu našla náhodou, keď narazila na profil cukrárky s vetou „pečiem na to, baví ma to“. Vtedy ju doslova osvietilo. „Čo ti peče? To bola prvá myšlienka a naozaj to vo mne zarezonovalo. Krátky, zapamätateľný, jemne drzý a vtipný. Taký je náš názov.“

Investícia do sna

Cesta k vlastnej cukrárskej výrobe nebola jednoduchá ani lacná. Nikola využila úver vo výške 20 000 eur a s pomocou rodiny investovala do začiatku približne 30 000 eur. „Išlo však len o interiér. Aktuálne už máme z časti opravenú aj fasádu a kompletne upravenú záhradu, kamerový systém, alarm, klimatizáciu, svetelné logo,“ dodáva.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čo ti peče? (@_cotipece_)

Keďže išlo o starší neobývaný dom, rekonštrukcia bola rozsiahla – od novej elektroinštalácie cez podlahové kúrenie až po epoxidovú podlahu. Nemalá časť financií išla na profesionálne vybavenie – drezy, nerezové stoly, chladničky, roboty a rúru.

Charakteristická ružovo-biela fasáda vznikla spontánne. „Tento nápad prišiel až v deň, keď majstri išli kupovať farbu. Mne sa ružová zdala ako skvelá idea. Maliari moje nadšenie nezdieľali a niekoľkokrát sa ma pýtali, či si to ešte nerozmyslím,“ spomína s úsmevom.

Celá rekonštrukcia trvala rok a pol, pričom najviac času zabrali papierovačky a rôzne povolenia.

Bestsellery a výzvy

Najobľúbenejším produktom „Čo ti peče“ je mrkvová torta so slaným karamelom. „Vďačí za to svojej vyváženej chuti a šťavnatému korpusu,“ vysvetľuje Nika. Hitom tohtoročného leta je zatiaľ citrónový tart – „Maslový košík s lahodným krémom, vrstvou domáceho lemon curdu a na vrchu nesmie chýbať meringue.“

Najnáročnejšie sú pre Niku štvorposchodové torty. „Vyžadujú si veľa času, surovín, organizácie a pevných nervov pri prevoze,“ priznáva.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čo ti peče? (@_cotipece_)

Pôvodne pracovala sama, no rýchlo zistila, že by to tak ďalej nemohlo fungovať. „Na jedného človeka bolo toho príliš veľa,“ hovorí. Dnes má už tri kolegyne – dve cukrárky a sestru, ktorá sa venuje zásobovaniu, komunikácii s klientmi a ostatným zákulisným veciam.

Inflácia a budúce plány

Ako mnohých podnikateľov, aj Nikolu zasiahlo zdražovanie. „V cukrárskom priemysle zdraželo naozaj všetko. Myslela som, že už ma nič viac neprekvapí, ale začiatkom tohto roku sa o to jednoznačne postarala čokoláda,“ hovorí úsmevne.

Ceny museli zvýšiť, no pokles zákazníkov našťastie nezaznamenali. „Táto rýchla doba zabezpečuje, že máme stálu klientelu. Zákazníci popri práci, rodine a koníčkoch na pečenie nemajú čas alebo piecť nevedia.“

A čo čaká „Čo ti peče“ v budúcnosti? „V najbližšej dobe plánujeme otvoriť vlastnú cukráreň,“ prezrádza Nikola exkluzívne pre Startitup. „Plánujeme vytvoriť miesto, kde sa budete cítiť príjemne, vychutnáte si výborný koláč z našej produkcie a kvalitnú kávu. Máte sa na čo tešiť!“ Cukráreň však nebude v Žiline, ako by si možno očakával, ale vo Varíne.

Pre Nikolu je jej práca najväčším hobby. „Milujem ju a dúfam, že už nikdy nebudem musieť robiť nič iné. To, aby ma práca napĺňala, je totiž v mojom živote alfou a omegou.“

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá