Každodenný luxus Slovákov zdražie o desiatky percent. Pocítia to spotrebitelia po celom svete
- Čokoláda je pre mnohých z nás drobným luxusom
- Jej ceny rastú, takže sa stáva čoraz drahšou delikatesou
- Príčinou je najmä dramatické zdraženie kakaa
- Čokoláda je pre mnohých z nás drobným luxusom
- Jej ceny rastú, takže sa stáva čoraz drahšou delikatesou
- Príčinou je najmä dramatické zdraženie kakaa
Čokoláda je drahá a bude ešte drahšia. Milovníci tejto pochutiny po celom svete sa musia pripraviť na nepríjemnú správu – obľúbená sladkosť bude stáť viac. Dôvodom sú najmä rekordné ceny kakaa, ktoré sa v posledných dvoch rokoch vyšplhali na historické maximá. Hoci sa v roku 2025 začali mierne znižovať, vplyv na koncových spotrebiteľov ešte len prichádza.
Výsledkom je, že to, čo považujeme za malý každodenný luxus, bude ešte drahšie, uvádza CNBC.
Rekordné ceny kakaa a jeho dôsledky
Kakao, ktoré tvorí základ každého čokoládového výrobku, v uplynulom období zaznamenalo dramatický rast cien. V januári 2024 sa tona kakaa obchodovala na úrovni 8 177 dolárov, zatiaľ čo o tri roky skôr stála iba 2 374 dolárov. Hoci sa v auguste 2025 cena znížila na približne 7 855 dolárov za tonu, stále je to trojnásobok oproti predchádzajúcim rokom.
If current price range can be maintained until October, there is a possibility that $COCOA will skyrocket again towards the end of the year#COCOA pic.twitter.com/EK9uo4S1Np
— J.O (@jobtcfx) August 19, 2025
Tento vývoj spôsobilo viacero faktorov: nepriaznivé počasie v západnej Afrike, kde sa pestuje až tri štvrtiny svetovej produkcie kakaa, šírenie škodcov a chorôb, ale aj dlhodobé podinvestovanie hlavných producentov v Pobreží Slonoviny a Ghane. K tomu sa pridali rastúce výrobné náklady, inflácia a vyššie mzdy v potravinárskom sektore. Čokoláda preto bude ešte drahšia ako v súčasnosti.
Prečo ceny čokolády rastú s omeškaním
Analytici upozorňujú, že aj keď sa cena kakaa na burze začala zmierňovať, čokoláda v obchodoch bude ešte drahšia. Podľa Tracey Allen z J.P. Morgan funguje v odvetví tzv. „lag efekt“ – výrobcovia ešte len spracúvajú zásoby draho nakúpeného kakaa z konca roka 2024, keď boli ceny najvyššie. To znamená, že zvýšené náklady sa prenášajú do spotrebiteľských cien s odstupom niekoľkých mesiacov.
Švajčiarsky výrobca Lindt & Sprüngli už skôr avizoval, že návrat k starým cenovým úrovniam nie je reálny. Zdraženie zasiahlo aj menších producentov, ktorých marže sú veľmi stlačené. Podľa údajov spotrebiteľských združení malo kakao v roku 2024 najvyššiu priemernú infláciu spomedzi všetkých potravín – vo Veľkej Británii išlo až o 11 %, v USA približne o 12 %.
Čokoláda a budúcnosť
Napriek súčasným problémom existujú náznaky, že v horizonte niekoľkých mesiacov by mohlo dôjsť k čiastočnému cenovému uvoľneniu. Podľa J.P. Morgan sa situácia na strane ponuky začína zlepšovať – do produkcie vstupujú nové plantáže v Brazílii a Ekvádore a aj počasie je priaznivejšie. Ak tento trend vydrží, mohli by spotrebitelia pocítiť mierne zlacnenie už počas veľkonočnej sezóny 2026.
Ceny kakaa však zostanú štrukturálne vyššie ako v minulosti – odhady hovoria o stabilizácii okolo 6 000 dolárov za tonu, čo je stále viac než dvojnásobok priemerov z predchádzajúcej dekády.
Ďalšie faktory, ktoré udržia ceny vysoko
Ceny čokolády však okrem samotného kakaa ovplyvňujú aj iné faktory. V Spojenom kráľovstve ide o rast minimálnej mzdy a vyššie odvody zamestnávateľov, ktoré sa premietajú do cien potravín. V USA navyše vstupujú do hry nové clá, ktoré zvyšujú náklady na import. To všetko spôsobuje, že čokoláda bude drahšia nielen v Európe, ale aj za Atlantikom.
I don’t know of you do a lot of baking but the prices of good quality chocolate has skyrocketed.
These have all been purchased within the past two years and all the way back to 2018
From ~30 to 80$ and doesn’t seem like it’s ever going back down now considering pic.twitter.com/911dWxNVIF— Cory (@Cory_Dowd) August 15, 2025
Ekonomický analytik Hamad Hussain z Capital Economics pripomína, že dlhodobé problémy v Afrike – ako choroby rastlín a slabá produktivita – budú brániť tomu, aby sa ceny vrátili na staré úrovne. Aj keby počasie pomohlo, štrukturálny deficit zostane.
Čokoláda, ktorá je pre mnohých synonymom radosti a malého každodenného luxusu, sa stáva čoraz drahšou pochúťkou. Spotrebitelia musia počítať s tým, že ceny zostanú zvýšené dlhšie, hoci mierna úľava by mohla prísť už na budúcu Veľkú noc. Pre výrobcov to znamená tlak na inovácie a hľadanie efektívnejších spôsobov produkcie, pre zákazníkov zase nutnosť pripraviť si na sladké potešenie o niečo viac z rodinného rozpočtu.
Čítaj viac z kategórie: Ekonomika
Zdroj: CNBC