Nový Rolls-Royce Phantom predstavuje najtichšie auto sveta

  • Nová generácia modelu Phantom znova posúva hranice hneď v niekoľkých oblastiach.
pop87
facebook.com/Autoblog/
  • Nová generácia modelu Phantom znova posúva hranice hneď v niekoľkých oblastiach.

Čo sa týka dizajnu tohto dlho očakávaného kúsku, ide o evolúciu. Hlavným bodom programu však je úplne nová platforma, ktorá sa odrazí na pohodlí aj hlučnosti.

Keď v roku 1925 Sir Henry Royce predstavil model Phantom, svet ho právom volal najluxusnejším automobilom sveta. Dnes je tu ôsma generácia modelu a nemá v pláne nič iné, len opäť prevziať moc a zobrať si svoju dedičnú korunu.

Rolls-Royce si dal veľmi záležať, aby vytvoril najtichší automobil so spaľovacím motorom na svete. Všetky okná majú na sebe 6 milimetrov tenkú vrstvu glazúry. Do auta konštruktéri umiestnili dokopy viac ako 130 kg zvukovej izolácie a absorpčných materiálov.

Rýpalovia môžu namietať, že auto vyzerá rovnako ako predchodca. Najmä silueta s predĺženou, plochou kapotou a neopakovateľne tvarovaným zadným stĺpikom je takmer identická. Proporcie doťahujú k dokonalosti 22-palcové ráfiky. Zadné dvere, ktoré sa otvárajú proti smeru jazdy zostali zachované, keďže je to najpohodlnejšie riešenie pre pasažierov.

Čo sa týka vnútornej časti, všetko je nové. Nachádza sa tu  nová hliníková architektúra, ktorú si vyvinul Rolls-Royce len pre seba. Využijú ju však aj v nasledujúcich modeloch značky.

Vďaka elektronike od BMW sa Phantom predstavuje ako technologicky najvyspelejší Rolls-Royce vôbec. Prináša pochopiteľne aj systémy, ktoré používajú najnovšie BMW rady 7.

 

Medzi hračky Phantomu patrí napríklad funkcia sledovania bdelosti vodiča, panoramatický pohľad okolo vozidla pomocou štyroch kamier, vrátane pohľadu z výšky, nočné videnie a Wi-Fi hotspot. Kľúčovou je najmä armáda bezpečnostných systémov na čele s funkciou udržovania jazdy v pruhu, detekciou možnej kolízie pred, ale aj za vozidlom a upozornenie na možný stret s chodcom.

Zadná časť viac ako kedykoľvek predtým pripomína staré modely z 50. a 60. rokov, ktoré vynikali dlhou splývajúcou zadnou časťou s veľkým previsom. Rozmery sú podobné ako u predchodcu: šírka je 2 metre a šírka rázvor je 3,56 metra a dĺžka 5,77 metra.


Automobilka ešte nezverejnila oficiálne ceny ani dátum spustenia objednávok. Očakávaná cena, základného prevedenia by sa mala pohybovať okolo 406 191 eur. A v závislosti od prianí zákazníkov, môže stúpať až ku hviezdam.

zdroj:businessinsider.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá