Chystáš sa pracovať v zahraničí? Predtým si daj pozor na tieto veci

  • Myslíš si, že informácia o plate je dostatočná?
  • Po príchode do cudzej krajiny ťa môže čakať veľmi nepríjemné prekvapenie
  • Prinášame ti zopár rád týkajúcich sa vecí, na ktoré by si si mal dať pozor
Unsplash
  • Myslíš si, že informácia o plate je dostatočná?
  • Po príchode do cudzej krajiny ťa môže čakať veľmi nepríjemné prekvapenie
  • Prinášame ti zopár rád týkajúcich sa vecí, na ktoré by si si mal dať pozor

Zahraničie ako miesto, kde sa bude pracovať lepšie, zvažuje raz za čas takmer každý. Hoci sa niekto neodhodlá k zmene nikdy, pre tých, ktorí by to radi vyskúšali, máme pár praktických rád. Dôveruj, ale preveruj, platí v zahraničí dvojnásobne.

pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Kompenzácie

Dobrú firmu spoznáte aj podľa toho, ako sa o svojho potenciálneho zamestnanca stará. Väčšina slušných firiem v zahraničí ti ponúkne kompenzáciu za sťahovanie. Veľmi často sa stáva, že ti zaistia aj výhodné bývanie či príspevok. Pokiaľ ide o krajinu, do ktorej potrebuješ víza, je bežné, že sa o ne postará zamestnávateľ.

Čítaj TU>>Ešte je len pondelok a ty už nenávidíš svoju prácu či dokonca život. Riešenie ale existuje

Súčasťou kompenzácie je aj vyrovnanie rozdielu v nákladoch na život s prihliadnutím napríklad aj na veľkosť tvojej rodiny. Rôzne krajiny ponúkajú rôzne možnosti, a preto je dôležité, aby si o nich vedel dopredu a nenechal sa prekabátiť.

Vyjednávanie

O plate sa vyjednáva bežne a všetky podmienky by vám mali byť jasné ešte pred podpisom zmluvy. Plat sa v zahraničných firmách rieši veľmi skoro. Pokiaľ sa uchádzaš o prácu v zahraničí nenechaj sa strhnúť prvotným nadšením a za žiadnu cenu si nehovor, že veď uvidíte na mieste. Maj pripravené všetky otázky a vyžadujte na ne presnú odpoveď.

Čítaj TU>>Zdravá miera úzkosti dokáže zvýšiť tvoj pracovný výkon. Odborník radí, ako ju správne využiť

Daj si tú námahu a vygoogli si priemerný plat na danej pozícii. Zbežný prehľad ti poskytne aj wikipedia. Každá krajina zverejňuje svoje štatistiky o priemernej mzde na konkrétnej pozícii. O plate vyjednávaj aj na základe rokov praxe a pracovných skúseností v odbore.

pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Pokiaľ sa chystáš zamestnať napríklad v gastro biznise, nezabúdaj sa informovať, aký druh pracovnej zmluvy budeš mať. Aj v prípade bežného zamestnania sa informuj o zdravotnom poistení, pretože nie všade musí byť samozrejmosťou. Ujisti sa, že vieš o tom, na čo máš v danej krajine právo a nenechaj sa oklamať. Najmä Slováci sú v zahraničí známi, ako veľmi pracovití a spoľahliví, ale málo sebavedomí zamestnanci.

pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Zisti si všetky náklady na život

V prípade práce v zahraničí sa neoplatí vychádzať z priemernej mzdy, na ktorú si zvyknutý. Vždy si zváž ceny, ktoré zaplatíš za nájom, stravu a voľnočasové aktivity. Pomôže ti to vo vyjednávaní o plate a ušetríš si nepríjemné prekvapenie. Na toto si musia zvykať aj cudzinci, ktorí prichádzajú pracovať na Slovensko a potom sú prekvapení.

Čítaj TU>>Lifehacking po Slovensky: Toto sú spôsoby, ako sa flákame v práci!

Práca takto prekvapila aj Leaticiu Giozo Španielska, ktorá sa hneď po vysokej škole zamestnala v korporátnej spoločnosti v Bratislave. ‚‚Nepreverila som si ceny a neuvedomila som si, že Bratislava je drahá a ani nájom nie je lacný. Zároveň som nevedela, koľko sa mi bude strhávať z hrubého platu a tak bola prvá výplata veľmi nepríjemným prekvapením,“ vyjadrila sa pre Startitup.

pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Inú skúsenosť má talianka Giovanna, ktorá sa taktiež zamestnala v korporátnej sfére a v americkej spoločnosti. ‚‚O všetkom som vedela dopredu – o platoch aj o zrážkach. Zamestnávateľ so mnou od začiatku jednal férovo a informoval ma aj o priemerných nákladoch na život v Bratislave. Zvyšok som si zistila sama prostredníctvom talianskej komunity na Facebooku,“ povedala pre našu redakciu.

Zdroje: Monster, Wikipedia, Health car international,

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá