FOTO: Boli sme sa pozrieť na terasách v Bratislave aj v Košiciach. Rozostupy medzi stolmi sa merali metrom

  • Takto to vyzeralo v dvoch najväčších slovenských mestách deň po uvoľnení pravidiel
  • Ľudí otvorenie terás teší, prvé náznaky letných dní si užívajú
  • Obyvatelia ktorého mesta sú zodpovednejší?
terasy (1)
Branislav Bibel/SITA, František Iván/TASR
  • Takto to vyzeralo v dvoch najväčších slovenských mestách deň po uvoľnení pravidiel
  • Ľudí otvorenie terás teší, prvé náznaky letných dní si užívajú
  • Obyvatelia ktorého mesta sú zodpovednejší?

V európskych mestách sa život postupne vracia do normálu. V obmedzenom režime a s prísnymi pravidlami, ale isto. V hlavnom meste vyšli ľudia do ulíc tiež. Nie je to len preto, že prichádza leto, od včera sa z nariadenia vlády a ÚVZSR spustila druhá a tretia fáza uvoľňovacích procesov naraz. 

Predseda vlády zároveň zdôraznil, že v rámci tretej fázy sa okrem iného uvoľňujú prevádzky obchodov a služieb. Povinná je však dezinfekcia rúk, pri dodržiavaní 25 štvorcových metrov na zákazníka, ako aj pri dodržaní dvojmetrových odstupov. Vo verejnom stravovaní sa povoľujú vonkajšie „terasy“, ale okraje stolov musia byť dva metre od seba, dotykové plochy stolov sa musia dezinfikovať po každom zákazníkovi. Pri jednom stole môžu sedieť maximálne dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi, informuje TASR.

Vzhľadom na uvoľnenie otvárania prevádzok sa výrazne zvýšia kontroly dodržiavania stanovených hygienických podmienok. Naďalej platí zákaz stretávania sa na verejnosti mimo osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Pri sledovaní prechodu na ďalšiu fázu sa znižuje hranica sledovaného ukazovateľa kĺzavého mediánu na 50,“ spresnil premiér.

Už počas minulého víkendu sa v centre Bratislavy vyrojili početné skupinky ľudí. Otvorili sa zmrzlinárne, stálo sa v radoch, popíjali sa kávy, jedli sa koláče a pili sa kávy. Samozrejme, bez rúšok. S nimi sa konzumovať nedá. Podľa nových pravidiel na terasách, kde budeš jesť a piť, nemusíš mať na tvári počas konzumácie rúško. Dôležité však je, aby sa pri tvojom stole nachádzali len tí, s ktorými zdieľaš svoju domácnosť. Toto je však v mnohých prípadoch ťažko dokázateľná skutočnosť.  

Košičania aj Bratislavčania si dnešný slnečný deň na obľúbených letných terasách svojich podnikov naozaj užili. Takto to vyzeralo. 

Hlavné mesto poňalo pravidlá zodpovednejšie. Rúška nosia aj vtedy, keď sedia na terase, majú pred sebou nápoj a len sa rozprávajú. Frekvenciu ľudí na jednotlivých terasách si majitelia podnikov strážia. V každom jednom však dôkladne dezinfikujú. 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá