Dezinformácie a manipulácia sú tu s nami roky. Akurát počas „doby internetovej“ zažívajú renesanciu

  • Internet poskytuje široký priestor pre prezentáciu názorov každému, bez ohľadu na pravdivosť a dôveryhodnosť ich tvrdení
  • Slováci a Slovenky považujú konšpiračné weby za spoľahlivé. V čase korona krízy ich popularita mierne klesá
  • Internet poskytuje široký priestor pre prezentáciu názorov každému, bez ohľadu na pravdivosť a dôveryhodnosť ich tvrdení
  • Slováci a Slovenky považujú konšpiračné weby za spoľahlivé. V čase korona krízy ich popularita mierne klesá

Dotýkajú sa citlivých a dôležitých tém, z fádnej reality dokážu vytvoriť pozoruhodné príbehy. Možno ich považovať za indikátor konfliktov v sociálnych skupinách i v spoločnosti.

Nech sú zamerané na akúkoľvek tému, vždy hľadajú konkrétneho vinníka. Dnes je hlavným nepriateľom konšpirátorov USA, Európska únia, imigranti alebo očkovanie.

Pandémia koronavírusu otvára dvere dávno zabudnutým konšpiráciám starým niekoľko desaťročí. Presvedčivé „overené“ informácie z čias cholery o tom, že epidémiu rozširuje panstvo s úmyslom týrať poddaných, sme si preniesli až do dnešnej doby.

 Najväčší rozdiel je v spôsobe šírenia paniky. Polopravdivé správy, hoaxy a miestami až klamstvá sa vďaka internetu a sociálnym sieťam uchytia oveľa rýchlejšie. A tak sa stali súčasťou našich životov.

Dezinformácie nie sú na Slovensku novinkou

Jedni proti nim bojujú, iní šíria ďalej. Vytváranie spoločného nepriateľa, sprisahanecké teórie či dezinformácie však neprišli spolu s novými technológiami.

Na sociálnych sieťach často dochádza k hádkam, zdieľaniu lží a nepravdivých článkov či upravených fotografií.

zdroj: TASR/AP

Zuzana Panczová vo svojej knihe Konšpiračné teórie tvrdí, že boj liberálov proti konzervatívcom sa už dvesto rokov opiera o tradičné hodnoty, cirkvi alebo skrytého nepriateľa. Pre Špeciál: Noc výskumníkov 2019 dodala, že presviedčanie prívržencov konšpirácií nemusí zabrať: „Keď niekto žije vo svete, kde považuje oficiálnu vedu alebo zdôvodnenia za zmanipulované, ťažko budete pred ním argumentovať štatistikami alebo inými vedeckými dôkazmi.“

Ohrozenie demokracie v čase samozvaných alternatívnych webov?

Konšpiračné stránky dokážu osloviť široké spektrum ľudí. Darí sa im to najmä prostredníctvom Facebooku, stačí, ak ich článok zazdieľa vplyvná osobnosť. Preberajú správy TASR, čo v mnohých ľuďoch vyvoláva pocit dôveryhodnosti.

Málokto sa už zamyslí nad tým, akým spôsobom v článkoch autor propaguje svoje názory a nad voľbou slov, ktorými vnucuje svoje presvedčenia, teórie a pohľady čitateľovi. Pôvodnú informáciu prevzatú zo spoľahlivého zdroja upraví tak, že jej význam je v konečnom dôsledku úplne iný.  Medzi najčítanejšie konšpiračné weby patria Hlavné správy, Infovojna, Hlavný denník a Zem&Vek.

Za pomoci týchto „médií“ dostávajú priestor antisemitistické, protiliberálne, extrémistické a proruské názory. Často vyjadrujú negatívne postoje voči ostatným médiám, spochybňujú konvenčnú medicínu, šíria teórie o sprisahaniach, mimozemských civilizáciách alebo nadnárodných korporáciách ovládajúcich štáty.

Učitelia odporučia pochybné médiá

Prieskum agentúry Focus zo septembra minulého roka, podľa ktorého by učitelia na základných školách  bez problémov svojim žiakom odporučili  ako spoľahlivý zdroj správ dezinformačné a konšpiračné weby, poukázal na alarmujúci stav nášho kritického myslenia.

Hlavné správy, ktoré sú podľa Globsecu najväčším rozširovateľom prokremeľskej propagandy a jedným z najväčších konšpiračných webov na Slovensku, by vtedy odporučilo 57% učiteľov.

Zem a vek by navrhlo 53% učiteľov a do rebríčka medzi 12 médií sa dostala aj Infovojna, ktorú by odporučilo 20 %. Dobrou správou je, že podľa prieskumu agentúry Focus z decembra 2019 iba 13,4 % dospelej populácie denne číta dezinformačné médiá, kým  seriózne spravodajské weby prečíta viac ako polovica, 27,6% ľudí. 

zdroj: TASR/AFP

S koronakrízou prichádzajú „nové prevratné teórie“, ktoré slovenské konšpiračné weby preberajú od zahraničných konšpiračných portálov alebo si ich vymýšľajú sami. Za obdobie marec 2020 až apríl 2020  však ich čítanosť oproti februáru 2020 postupne klesá, za čím môže byť aj dopyt po overených informáciách v čase pandémie.

Najprudší pokles podľa similarweb.com zaznamenal Hlavný denník, ktorého popularita v marci a apríli 2020 klesla oproti februáru 2020 o takmer 38%. Čítanosť stratilo aj Zem&Vek, ktoré kleslo o 15%. Najmenšej strate čítanosti sa môže tešiť Infovojna, iba o 5%. Na rozdiel od 

Protipól konšpirátorov

Prvým väčším protivníkom dezinformácií bolo hnutie skepticizmu, ktoré vzniklo v roku 1976 v USA z iniciatívy filozofov a vedcov. Dnes sa zakladajú ako odpoveď proti hoaxom rôzne webstránky, ktoré na takéto „alternatívne médiá“ upozorňujú alebo priamo vyvracajú lži a zavádzanie v článkoch.

Najznámejšou z nich je konspiratori.sk. Od roku 2016 na svoj blacklist umiestili 177 webov s konšpiračným obsahom zo Slovenska a Českej republiky a tým zabránili príjmom z reklamy na týchto stránkach.

Na Facebooku je populárna stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorú sleduje 68 836 užívateľov.

S odhaľovaním falošných správ pomáha aj Checkbot, chatovací robot, ktorí prostredníctvom aplikácie Messenger komunikuje s užívateľmi a cez priložený odkaz na podozrivý článok analyzuje jeho dôveryhodnosť. Priamo na stránke checkbot.sk v niekoľkých bodoch radí, ako zabrániť šíreniu dezinformácií.

Pozitívnou správou ostáva, že sa svet postupne  proti hoaxom stavia otvorene a priamo. „Antisystémové“ webové stránky si zaslúžia oveľa menší záujem čitateľov a väčšiu pozornosť odborníkov, ktorí prostredníctvom overených faktov dokážu konšpiračné teórie a klamstvá vyvracať.

Zdroje: similarweb.com, kospiratori.sk, uesa.sav.sk, indexmag.sk, euractiv.sk, euractiv.sk, omediach.com, dennikn.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá