NOVÁ ŠTÚDIA: Až 76 % hospitalizovaných s koronavírusom má príznaky až 6 mesiacov po vyliečení

  • Príznaky koronavírusu môžu pretrvávať celé mesiace od prekonania ochorenia
  • Najnovšia štúdia hovorí až o šiestich mesiacoch
  • U ľudí, ktorí prekonali ochorenie, sa vyskytovali príznaky únavy alebo svalovej slabosti, ťažkosti so spánkom a úzkosti alebo depresie
Virus_Outbreak_Italy080627735274
TASR/AP, Cecilia Fabiano
  • Príznaky koronavírusu môžu pretrvávať celé mesiace od prekonania ochorenia
  • Najnovšia štúdia hovorí až o šiestich mesiacoch
  • U ľudí, ktorí prekonali ochorenie, sa vyskytovali príznaky únavy alebo svalovej slabosti, ťažkosti so spánkom a úzkosti alebo depresie

Príznaky koronavírusu môžu pretrvávať celé mesiace od prekonania ochorenia. Najnovšia štúdia zverejnená v odbornom periodiku The Lancet hovorí až o šiestich mesiacoch, kedy sa môžu objavovať príznaky. U ľudí, ktorí prekonali ochorenie, sa vyskytovali príznaky únavy alebo svalovej slabosti, ťažkosti so spánkom a úzkosti alebo depresie.

NOVÁ ŠTÚDIA: Bolesť svalov, ochorenie mozgu. COVID-19 má u ťažko chorých neurologické príznaky

Vedci zaznamenali aj pokles neutralizujúcich protilátok, ktorý vyvoláva obavy z opätovnej infekcie koronavírusom.

Zistenia zdôrazňujú potrebu starostlivosti po prepustení

Štúdia skúmala 1 733 ľudí hospitalizovaných s koronavírusom v čínskom Wu-chane, kde bol vírus SARS-CoV-2 prvýkrát potvrdený. Pacienti, ktorí sa zapojili do štúdie, boli hospitalizovaní v období od januára do mája minulého roku.

Približne 76 percent pacientov hlásilo pretrvávajúce príznaky šesť mesiacov po ochorení na koronavírus. 63 percent uviedlo, že stále pociťujú únavu alebo svalovú slabosť, 23 percent uvádzalo úzkosť alebo depresiu a 26 percent uviedlo problémy so spánkom.

„Naša analýza naznačuje, že väčšina pacientov po opustení nemocnice žije s aspoň niektorými dôsledkami vírusu,“ uviedol Dr. Bin Cao, autor štúdie a zástupca riaditeľa Uviedlo to vo vyhlásení Centrum pre respiračné choroby v Ččínsko-japonskej nemocnici priateľstva v Pekingu, informuje NBC News.

Znížený prietok kyslíka z pľúc do krvi

Štúdia tiež zistila, že pacienti s najťažšími prípadmi mali aj o šesť mesiacov neskôr problémy s dýchaním. Viac ako polovica pacientov, ktorí kvôli COVID-19 boli pripojení na ventilátor, neskôr zaznamenali znížený prietok kyslíka z pľúc do krvi. 

Nie je však jasné, či je táto zhoršená funkcia pľúc výsledkom vírusu, alebo súvisí so základným zdravotným stavom. Zatiaľ čo všetci účastníci štúdie boli hospitalizovaní, len málo z nich bolo prijatých na jednotku intenzívnej starostlivosti, čo znamená, že zistenia sa nemusia týkať najchorejších pacientov.

zdroj: TASR/AP, Armando Franca

„Pretože COVID-19 je nová choroba, začíname chápať iba niektoré z jej dlhodobých účinkov na zdravie pacientov,“ uviedol Cao. Dodal, že výskum môže slúžiť na zdôraznenie potreby zvýšenej starostlivosti o pacientov s koronavírusom aj po prepustení z nemocnice.

Chýbajú porovnania s inými infekčnými ochoreniami 

Štúdia, ale nemôže priamo potvrdiť súvislosť medzi príznakmi koronavírusu a ochorením, ide totiž o observačnú štúdiu. Na preukázanie skutočnej súvislosti by museli porovnať výsledky pacientov s koronavírusom s pacientmi, ktorí sa liečili na podobné infekcie, ktoré tiež môžu spôsobiť zápal pľúc.

„Bola by som rada, keby som videla údaje o pacientoch prijatých s iným ochorením ako COVID-19 počas tohto obdobia,“ povedala doktorka Hana El Sahly, docentka molekulárnej virológie a mikrobiológie a medicíny na Baylor College of Medicine v Houstone pre NBC News. Doktorka sa  nezúčastňovala sa na výskume.

Zdroje: the Lancet, NBC News, Jerusalem Post

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá