Svetlo na konci tunela zhaslo. Predstaviteľ WHO priznal, že koniec pandémie je v nedohľadne

  • Predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že konca koronavírusu sa tento rok nedočkáme
  • Nedávny nástup účinných vakcín by však podľa Michaela Ryana mohol aspoň pomôcť dramaticky znížiť počet hospitalizácií a úmrtí
koronavirus, nemocnica, vakcina
TASR/DPA, AP
  • Predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že konca koronavírusu sa tento rok nedočkáme
  • Nedávny nástup účinných vakcín by však podľa Michaela Ryana mohol aspoň pomôcť dramaticky znížiť počet hospitalizácií a úmrtí

Popredný predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michael Ryan v pondelok vyhlásil, že pandémiu koronavírusu sa podľa neho nepodarí ukončiť do konca tohto kalendárneho roka, informuje o tom slovenska tlačová agentúra TASR.

Počas mediálneho brífingu uviedol, že je „predčasné“ a „nereálne“ rozmýšľať o konci pandémie v tomto roku.

Jedna skupina ľudí môže mať pri vakcinácii od Pfizeru problém. Vytvorí sa im o polovicu menej protilátok ako iným

Ryan si však myslí, že nedávny nástup účinných vakcín by mohol aspoň pomôcť dramaticky znížiť počet hospitalizácií a úmrtí. „Ak budeme inteligentní, môžeme skončiť s hospitalizáciami, úmrtiami a tragédiami spojenými s touto pandémiou do konca roka,“ skonštatoval 56-ročný Ír.

WHO sa podľa jeho slov ubezpečuje, že mnohé zo schválených vakcín pravdepodobne pomáhajú obmedziť prudké šírenie koronavírusu. „Ak vakcíny začnú mať vplyv nielen na počet úmrtí a hospitalizácií, ale aj na dynamiku a riziko prenosu, potom verím, že postupne začneme získavať kontrolu nad touto pandémiou,“ poznamenal Ryan.

Vakcína
zdroj: TASR/Jung Yeon-je /Pool Photo via AP

Nová vlna pozitívnych aj po zaočkovaní

Ľudia, ktorí boli zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu, vykázali menšiu ochotu dodržiavať opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu, informuje Guardian.

Výskum riaditeľky Centra pre zmenu správania UCL Susan Michie sa zakladá na prieskumoch z Veľkej Británie aj na výsledkoch z Izraela, ktorý má najväčšiu mieru zočkovanosti vo svete.

„Existuje obava, že s postupujúcim očkovacím programom a čoraz väčším počtom ľudí, ktorí sa nechajú očkovať a sami vidia, ako sa ostatní ľudia v ich komunite očkujú, si ľudia môžu prestať dávať pozor,“ vyjadrila sa vedkyňa pre program BBC Radio 4’s Today.

Vlna očkovania priniesla novú vlnu nákazy. Ľudia zabúdajú, že po prvej dávke nie sú hneď nesmrteľní

Autorka vychádza z dobre zdokumentovaných prípadov zavedenia vakcín proti lymskej borelióze a chrípke, pri ktorých sa ukázalo, že zaočkovaní ľudia menej pravdepodobne dodržiavali preventívne opatrenia. Ďalej vychádzala z anglických národných prieskumov z decembra, v ktorých 29 % ľudí uviedlo, že po očkovaní pravidlá nebudú dodržiavať tak striktne a 11 % uviedlo, že nebudú dodržiavať pravidlá vôbec.

Zdroje: TASR, Guardian

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá