Princ Charles vidí v joge veľké výhody. Môže pomôcť ľudom rýchlejšie sa zotaviť z koronavírusu

  • Zotavovanie sa po koronavíruse môže byť pre mnohých ľudí náročné
  • Princ Charles prišiel s riešením, ktoré by ľudom mohlo uľahčiť návrat do bežného života
  • Odporúča zaradiť do zdravotnej starostlivosti cvičenie jogy
joga koronavírus princ Charles
Princ Charles, Dominic Lipinski/Pool via AP
  • Zotavovanie sa po koronavíruse môže byť pre mnohých ľudí náročné
  • Princ Charles prišiel s riešením, ktoré by ľudom mohlo uľahčiť návrat do bežného života
  • Odporúča zaradiť do zdravotnej starostlivosti cvičenie jogy

Princ Charles navrhol, aby si ľudia, ktorí prekonali koronavírus, uľahčili zotavovanie jogou. Povedal to v piatok na virtuálnom sympóziu o joge a zdravotnej starostlivosti na sympóziu Wellness After Covid.

Lekári by podľa neho mali vytvoriť plán nádeje a uzdravenia. „Táto pandémia zdôraznila dôležitosť pripravenosti, odolnosti a potrebu prístupu, ktorý sa zameriava na zdravie a blaho celého človeka,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, je dôležité nezameriavať sa iba na príznaky, ale na celkové zdravie človeka. Podľa neho môže terapeutická joga, ktorá je podložená dôkazmi, prispieť k zdraviu a uzdraveniu, uvádza The Guardian.

joga koronavírus cvičenie princ Charles
zdroj: Unsplash/Dane Wetton

Prístupná prax v podobe jogy

 „Joga je zo svojej podstaty prístupná prax, ktorá odborníkom poskytuje spôsoby, ako zvládať stres, budovať odolnosť a podporovať liečenie,“ skonštatoval Charles.

Všetci účastníci sympózia majú podľa neho spoločnú ambíciu – pomôcť tým, pre ktorých bola pandémia koronavírusu duševným utrpením, a ktorým priniesla fyzické problémy. Ako povedal, vďaka spoločnému záujmu sa dá stavať na vzájomných nápadoch, ktoré môžu pomôcť ľudom ľahšie sa zotaviť.

Doktor Adrian James je prezident Kráľovskej vysokej školy psychiatrov a prednáša na podujatí s názvom „Neviditeľná kríza: dôsledky globálnej pandémie na duševné zdravie a ako môže pomôcť joga“.

Joga robí ľudí vitálnejšími a pružnejšími

Uviedol, že joga, školiace kurzy a ďalšie podobné fyzické aktivity, zlepšujú fyzickú a duševnú pohodu pacientov: „Je nevyhnutné, aby boli služby rovnomerne dostupné po celej krajine a aby predpisovanie liekov v sociálnej oblasti bolo dostupné v komunitných a stacionárnych službách duševného zdravia.“

joga koronavírus princ Charles
zdroj: AP Photo/Jens Meyer

James dodal, že sociálne predpisovanie liekov sa používa na doplnenie existujúcej liečby, a nie ako náhrada bežných terapií alebo lekárskych zákrokov, uvádza The Guardian.

Charles, ktorý už predtým zdôrazňoval výhody jogy, nie je jej jediným fanúšikom z kráľovskej rodiny. Jeho manželka, vojvodkyňa z Cornwallu, povedala že cvičenie jogy robí ľudí vitálnejšími a pružnejšími.  

V roku 2019 princ z Walesu uviedol, že joga preukázala priaznivé účinky na telo i myseľ a priniesla obrovské sociálne výhody, ktoré okrem všetkého pomáhajú budovať disciplínu, sebestačnosť a starostlivosť o samého seba.

Prevratná terapia, ktorá znižuje stresujúce emócie a spomienky. EMDR vyskúšal už aj princ Harry

Zdroje: The Guardian, Bloomberg

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá