Prešlo 15 rokov od útoku na Hedvigu Malinovú, no bez uzavretia. Podľa Čaputovej ide o zlyhanie právneho štátu

  • Uplynulo 15 rokov od údajného útoku na študentku maďarskej národnosti
  • Prípad Hedvigy Malinovej nie je dodnes uzavretý
  • Prezidentka ho považuje za zlyhanie právneho štátu
hedviga malinová
TASR/Vladimír Benko, Martin Baumann
  • Uplynulo 15 rokov od údajného útoku na študentku maďarskej národnosti
  • Prípad Hedvigy Malinovej nie je dodnes uzavretý
  • Prezidentka ho považuje za zlyhanie právneho štátu

Prípad Hedvigy Malinovej je dodnes symbolom zlyhania právneho štátu. Pri príležitosti 15. výročia od útoku na Malinovú to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že na nespravodlivosť voči vtedajšej slovenskej študentke maďarskej národnosti nesmieme nikdy zabudnúť.

Prezidentka v deň výročia pripomína, že útok s národnostným rozmerom sa odohral na pozadí zhoršujúcich sa slovensko-maďarských vzťahov a namiesto spravodlivosti a riadneho prešetrenia sa Hedviga Malinová Žáková stala svojho času terčom ďalšieho zastrašovania.

„Štátny aparát sa postavil proti nej – bežnej občianke. Nositelia štátnej moci prekrútili právo tak, že pred súd chceli postaviť ju a nie tých, ktorí ju napadli. Páchatelia nikdy neboli vzatí na zodpovednosť, no Hedviga Malinová Žáková si pod tlakom udalostí a spoločenskej atmosféry bola nútená nájsť domov mimo Slovenska. Ospravedlnenie, ktoré sa jej neskôr dostalo, je len časťou satisfakcie za príkoria, ktorým musela dlhé roky čeliť,“ uviedla hlava štátu v stanovisku, ktoré TASR zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

Dvaja muži mali v auguste 2006 brutálne zbiť v Nitre slovenskú študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú, pretože rozprávala na ulici cestou na skúšky po maďarsky. Po bitke pri brehu Dunaja, kedy jej mali zobrať aj celú kabelku, sa Malinová vrátila na katedru na skúšky, prišla dobitá, bosá. Prípad, ktorý vyvoláva mnohé otázniky, nie je dodnes uzavretý.

Hrozný prípad

Hedvigu Malinovú mali napadnúť preto, že hovorila po maďarsky. Malo sa tak stať pri jej ceste na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo zastavené 11. septembra 2006, pričom nasledujúci deň Polícia SR zverejnila dôkazy, že si Malinová celý čin vymyslela. Jej príbeh sumarizujú Aktuality. Jej údajnou motiváciou malo byť, že mala tesne pred štátnicami z maďarčiny, ktoré už raz nespravila.

Chceš sa stať policajtom?

Malinovú dva dni zastupoval Gábor Gál, ktorý sa neskôr stal ministrom spravodlivosti. Už 13. septembra spoločne tvrdili, že polícia nútila mladú ženu priznať sa ku klamstvu. „Šiesti policajti na mňa kričali, aby som sa priznala, že klamem. Hrozili mi, že ak sa nepriznám, dajú ma do väzby,“ tvrdila. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák tvrdil, že z výsluchu sú záznamy, ktoré dokazujú, že nátlak nebol vyvíjaný. Gál sa 14. septembra zastupovania Malinovej vzdal.

Následne bolo trestné stíhanie zastavené. Malinová podala sťažnosť, ktorá neuspela. V roku 2014 ju obvinili z krivej výpovede. Prípad dodnes nie je uzavretý.

Treba povedať, že celý príbeh sa odohral v čase, kedy boli slovensko-maďarské vzťahy veľmi zlé a vyhrotené. Prípad tak mal politický podtón, reagovalo naň mnoho známych ľudí a dodnes vyvoláva množstvo otázok. O jej príbehu vyšla aj kniha.

Zdroje: Aktuality, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá