Slovensko môže zamávať omikronu a začať uvoľňovať rýchlejšie. Počet pozitívnych klesá takmer v každom okrese

  • Pred sebou máme dve fázy uvoľňovania opatrení smerom k normálnemu životu
  • Prvá fáza nastane o pár dní, na druhú si počkáme mesiac
  • Spoločnosť obmedzeniami trpí. Škody budú navyše pretrvávať aj po ich zrušení
pandemia, terasy, ludia, restauracia
Uvoľnenie opatrení, ilustračná snímka, pandemia, terasy, ludia, restauracia
  • Pred sebou máme dve fázy uvoľňovania opatrení smerom k normálnemu životu
  • Prvá fáza nastane o pár dní, na druhú si počkáme mesiac
  • Spoločnosť obmedzeniami trpí. Škody budú navyše pretrvávať aj po ich zrušení

Analytici z facebookovej stránky Dáta bez pátosu už niekoľko dní upozorňujú na to, že chce slovenská vláda s uvoľňovaním opatrení čakať pridlho. V súčasnosti sú naplánované dve zásadné uvoľňovania. K prvému z nich dôjde už o pár dní, a to 26. februára.

Návrat k normálnemu životu

Najdôležitejšou zmenou od tohto dátumu je zrušenie takzvaných režimov OTP, OP či OP+. V preklade bude všetko fungovať v režime „základ“. Prevádzky a služby budú môcť byť otvorené od piatej rána do polnoci.

Druhá fáza uvoľňovania je v súčasnosti naplánovaná na 26. marca, keď pôjde predovšetkým o rušenie kapacitných obmedzení, ktoré sa po prvej fáze uvoľňovania zachovávajú platnosti. Koncom marca by sa mali tiež úplne zrušiť obmedzenia prevádzkových hodín.

Premiér Slovenskej republiky si od tohto dátumu sľubuje „návrat do normálneho života“ a dodal, že sa budú upravovať aj povinnosti nosenia respirátorov a rúšok. Tento návrat do predpandemických dní si však vedia analytici predstaviť aj o čosi skôr. Špičku omikronu máme už za sebou.

Omikron na poklese

Dáta bez pátosu ponúkajú grafiku, ktorá Slovensko rozdeľuje na jednotlivé okresy. Grafika vyobrazuje sedemdňovú incidenciu prípadov na 100-tisíc obyvateľov v každom z okresov. Omikron klesá takmer na celom Slovensku. Inak je to len v troch malých okresoch, píšu Dáta bez pátosu a menujú Galantu, Krupinu a Topoľčany.

„Tie poklesy sú významné, na severe Slovenska zásadné,“ hovoria analytici. Zdôrazňujú, že Slovensko nie je jeden región a rozdiely medzi oblasťami na severe a juhu sú veľké. Napríklad v Tvrdošíne zaznamenali maximum prípadov 1. februára, čo je viac ako tri týždne dozadu.

POKLES POZITÍVNYCH PO CELOM SLOVENSKU – VŠADEPri pohľade na jednotlivé okresy je jasné, ž v 7 dňovej incidencii na 100…

Posted by Dáta bez pátosu on Thursday, February 24, 2022

Bolo by užitočné zobrať do úvahy tento vývoj, zhodnotiť ho vo svetle kulminácie počtu pacientov a tým pádom sa pripraviť na ústup omikronu zo Slovenska,“ uvádzajú na sociálnej sieti, podľa ich slov je dôležité vyhodnocovať dáta a tiež trendy: „Ohlásené uvoľňovanie na 26. februára a v druhom kole na 28. marca vyzerá byť veľmi veľmi pomalé, oneskorené a nedostatočné.“

Spoločnosť trpí

Analytici dodávajú, že zrušenie opatrení je v záujme Slovenska, keďže spoločnosť obmedzeniami trpí: „Akvaparky na otvorenie ani nedovidia, po vstupe na Slovensko idú neočkovaní do izolácie na 5 dní, deti majú nosiť po kontakte s pozitívnym rúška na tvári 10 dní.“

Ich slová o utrpení potvrdzuje aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Ubytovacie zariadenia na Slovensku zaznamenali v dôsledku prijatých opatrení proti koronavírusu v roku 2021 ďalší prepad. Informuje o tom prezident AHRS Marek Harbuľák v tlačovej správe.

Napriek mierne zvýšenej návštevnosti zo strany domácich turistov počas dvoch letných mesiacov júl a august, keď vzrástol počet prenocovaní domácich návštevníkov o 3,4 percenta v porovnaní s rekordnou letnou turistickou sezónou v roku 2019, celkový pokles domácich turistov predstavoval viac ako 4,7 milióna prenocovaní,“ píše sa v tlačovej správe.

Obnovenie dôvery

Napriek tomu, že Slovensko navštevujú turisti najmä z okolitých krajín a iných európskych krajín, Slovensko nebolo podľa AHRS zasiahnuté znížením medzikontinentálnej leteckej dopravy. Prenocovania zahraničných turistov klesli o viac než 4,7 milióna, čo predstavuje pokles o 77 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

„V dôsledku prísnejších pravidiel v uplynulom roku, uplatňovaných predovšetkým počas hlavnej letnej sezóny, sme prišli o milióny prenocovaní a desiatky miliónov eur v tržbách. Tieto škody nie sú pritom konečné, pokles dôvery a odliv zahraničných turistov do iných destinácií pocítime aj tento a nasledujúcich rok,“ uviedol Harbuľák.

Obnova dôvery a návrat domácich a zahraničných turistov na Slovensko tak bude podľa AHRS kľúčovou úlohou pre podnikateľov v cestovnom ruchu, ako aj oblastných organizácií cestovného ruchu, agentúry Slovakia travel na zahraničných trhoch.

Zdroje: SIU, FB/Dáta bez pátosu, SIU, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá