Soltész o Smere a Rusku: Pre Fica je najhrozivejším nepriateľom právny štát

  • Arpád Soltész sa vyjadril k témam ako Ukrajina či vyjadrenia Fica a Blahu
  • Z vyhrážok si veľkú hlavu nerobí
  • Stratégiou Slovákov je oportunizmus
Arpád Soltész
Startitup/Buba Mikušová
  • Arpád Soltész sa vyjadril k témam ako Ukrajina či vyjadrenia Fica a Blahu
  • Z vyhrážok si veľkú hlavu nerobí
  • Stratégiou Slovákov je oportunizmus

Arpád Soltész je investigatívny novinár a v súčasnosti aj politický komentátor. V minulosti emigroval do Nemecka a návrat z neho späť na Slovensko považuje dodnes za obrovskú chybu.

Uplatnil sa aj ako úspešný knižný autor, pričom sa jeho najprominentnejším dielom stala Sviňa, ktorá bola neskôr aj sfilmovaná. U nás v redakcii sme sa mu rozhodli položiť zopár otázok.

Premiér zatiaľ nespravil hrubú chybu

Momentálna situácia na Ukrajine je stredobodom pozornosti takmer každého Slováka. Sledujú ju pozorne aj predstavitelia štátu, ktorí sa snažia opatrne vyhodnotiť svoje ďalšie kroky. Soltész je však vďačný za to, že krízu ako takú nemá na starosti slovenská vláda. Podľa jeho slov by totižto už dávno bola ruskou.

Ocenil však „podivuhodnú schopnosť“ premiéra Hegera poučiť sa z vlastných chýb. „Veľmi pekne sa vyvíja. Je možné, že je to aj tým, že načúva správnym ministrom. V pozadí je silno cítiť ministra obrany a ministra zahraničných vecí,“ vyjadril sa Arpád.

Rusko a SMER

Kontroverznou osobou sa stal (nielen) v posledných týždňoch aj predseda strany SMER-SD Robert Fico, najmä kvôli jeho názorom ohľadom ruskej agresie. Soltész hovorí, že má preňho čiastočné „pochopenie“.

Oni si idú svoju vlastnú agendu,“ vysvetľuje. „Pre Fica a jeho najbližších kamarátov je momentálne oveľa hrozivejším nepriateľom právny štát ako fašistické Rusko. Čiže ja mu rozumiem, že by chcel radšej fašistický štát ako právny,“ poznamenal Arpád uštipačne.

arpad soltesz

Z mnohých strán sa ozývalo aj meno ďalšieho člena Smeru. Je ním práve Ľuboš Blaha, ktorý po odhalení nových skutočností o ruských agentoch na území SR, začal byť sám podozrievaný z tohto prečinu. Arpáda sme sa preto spýtali aj na jeho názor ohľadom týchto obvinení.

Objektívnu odpoveď si netrúfol podať, keďže otázka by podľa neho mala byť skôr mierená na niekoho zo spravodajskej služby. „Myslím si však, že Rusi by museli byť úplní blázni, aby platili Ľuboša Blahu. On je zadarmo,“ dodal.

Udržme si národnú hrdosť

S vyhrážkami na sociálnych sieťach sa stretli mnohí verejne známi Slováci. Nie je to tak dávno, čo sa o nich rozrozprával aj hlavný hygienik Mikas. Používatelia sa vraj neštítili ani vyhrážaniu sa smrťou. Výnimkou nie je ani Soltész. Snaží sa ich však brať s humorom.

Títo keyboard warriors, ktorí mi vypisujú cez Facebook, čo všetko by mi urobili, sú jednoducho smiešni. Nie sú nebezpeční.“  Ide podľa neho len o zbabelcov. „Človek, ktorý vám chce naozaj ublížiť, vám nikdy nedá varovanie.

Kríza na Ukrajine nám podľa Arpádových slov neukázala o našom národe nič nové. „Naša národná stratégia je ten zbabelý oportunizmus,“ pokračuje vo vysvetľovaní. Ako metaforu využil obraz znásilnenia.

Nemusia nás pri tom aspoň zdrať do krvi. Čiže podáme lubrikant a národnú hrdosť si potom uchováme tým, že povieme, že to bola láska.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá