Čína v okolí Taiwanu spustila neohlásené vojenské cvičenia

  • Čína v pondelok spustila v okolí Taiwanu predtým neohlásené vojenské cvičenia
  • Oznámila to čínska armáda
Na archívnej snímke z 5. augusta 2022, čínsky vojak sa pozerá cez ďalekohľad počas vojenských cvičení, vzadu sa plaví taiwanská fregata. Čínska armáda v stredu oznámila, že
TASR/AP/Lin Jian/Xinhua
  • Čína v pondelok spustila v okolí Taiwanu predtým neohlásené vojenské cvičenia
  • Oznámila to čínska armáda

Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády. 

Návšteva americkej delegácie

Delegácia zložená z členov oboch komôr Kongresu Spojených štátov v nedeľu pricestovala na Taiwan. Uviedol to Americký inštitút na Taiwane (AIT), ktorý de facto funguje ako americké veľvyslanectvo na tomto samosprávnom ostrove.

Táto návšteva sa koná niekoľko dní po tom, ako Čína v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov (dolná komora Kongresu) Nancy Pelosiovej na Taiwane, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenia, pripomína AFP.

Lietadlo s členmi amerického Kongresu pristálo v Tchaj-peji podľa taiwanskej televízie okolo 19.00 h miestneho času (13.00 h SELČ). Päťčlenná delegácia je vedená senátorom štátu Massachusetts Edwardom Markeym. Návštevu Taiwanu, ktorá bude trvať do pondelka, absolvujú v rámci turné po ázijských krajinách.

Americkí zákonodarcovia sa mali stretnúť s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi tohto ostrova. Diskutovať mali o americko-taiwanských vzťahoch, regionálnej bezpečnosti, obchode a investíciách, napísal AIT.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na návštevu americkej delegácie uviedlo, že ide o ďalší znak vrúcnych vzťahov medzi Tchaj-pejom a Washingtonom.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking v stredu upozornil, že na tomto ostrove nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylúčil možnosť vojenského zásahu. Pelosiovej návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, považovala Čína za provokáciu, za ktorú USA „zaplatia“.

Americké námorníctvo plánuje cvičenie v Taiwanskom prielive

Americké námorníctvo v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy. Oznámil to v piatok koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

Podľa Campbella budú americké sily naďalej operovať v oblastiach, kde to umožňuje medzinárodné právo. „Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom voči slobode námornej dopravy,“ vyhlásil.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpredu vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida (uprostred vpravo) pózujú pred stretnutím v Tokiu
zdroj: TASR/AP/Kyodo News

Zároveň oznámil, že USA čoskoro predstavia „ambiciózny plán“ posilnenia hospodárskych a obchodných vzťahov s Taiwanom. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Situácia sa vyostrila po tom, ako 2. augusta pricestovala na Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Peking v reakcii na návštevu Nancy Pelosiovej začal o dva dni neskôr v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré mali pôvodne trvať do nedele minulého týždňa, no napokon trvali až do tejto stredy.

Podľa taiwanských predstaviteľov boli manévre v rozpore s pravidlami Organizácie Spojených národov, narúšali územnú suverenitu Taiwanu a priamo ohrozili leteckú a námornú dopravu.

Zdroje: TASR, BBC

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá