Mesto budúcnosti v USA odhaľuje novinky: Bude mať dopravu ako z Futuramy

  • V meste by mohlo raz bývať až 5 miliónov ľudí
  • Jeho presná poloha nie je doposiaľ známa, avšak malo by ísť o lokalitu v púšti
  • Možná je Arizona či Utah
vľavo záber na futuristické mesto Telosa, vpravo záber na futuristické mesto Telosa
Telosa
  • V meste by mohlo raz bývať až 5 miliónov ľudí
  • Jeho presná poloha nie je doposiaľ známa, avšak malo by ísť o lokalitu v púšti
  • Možná je Arizona či Utah

V septembri 2021 sa prvýkrát predstavil projekt Telosa, ktorého otcom je americký podnikateľ a investor Marc Eric Lore. Ako sme písali v našom článku, ide o mesto, ktoré sa vyhýba starým problémom politík a infraštruktúr obmedzujúcim jeho rozvoj. Za cieľ tohto nezvyčajného mesta sa považovalo vytvorenie prostredia, v ktorom každý môže dosiahnuť vyššiu kvalitu života.

Portál Czechcrunch uvádza, že za architektonickou podobou mesta stojí dánske architektonické štúdio BIG, ktoré navrhlo aj budovu filharmónie v Prahe.

Nedávno sa odhalili nové detailnejšie vizualizácie mesta, ktoré zobrazujú aj inovatívny systém dopravy v rámci Telosy. Malo by ísť o kombináciu podzemnej, vzdušnej a hyperloopovej dopravy, ktorá bude využívať čisto elektrický pohon.

Predpokladá sa, že v meste by mohlo bývať až 5 miliónov ľudí. Architekti ich plánujú prepravovať prostredníctvom modulov G2A, známe aj ako Ground to Air.

Ich funkcia je prispôsobená k tomu, aby sa k ním dali flexibilne pripojiť podvozky s pneumatikami pre cestovanie na ceste, rotory pre cestovanie vo vzduchu či kolesá pre cestovanie po koľajniciach, ktoré sú umiestnené nad a pod zemou v rámci systému hyperloop.

Výhodou tohto systému dopravy je eliminovanie zápch či voľná dostupnosť vďaka zdieľanému modelu služby. Avšak vyvinutie podobného riešenia bude z finančného hľadiska veľmi náročné.

Autori mesta tvrdia, že pokiaľ bude mesto disponovať dopravou založenou len na autonómnych strojoch, implementácia daného systému by mala byť možná bez väčšieho úsilia a investícii.

Mesto by tiež nemalo mať žiadne obrubníky, parkovacie miesta, vzhľadom na to, že kapsule na prepravu budú uschovávané v automatizovaných kontajneroch pod zemou.

V našom článku sme už písali, že v Telose budú celkom zakázané vozidlá na fosílne palivá. „Len si predstavte, čo je možné s udržateľnými stavebnými materiálmi, autonómnymi vozidlami, elektrickými lietadlami a podzemným pohybom materiálov,“ tvrdia autori mesta.

Park ako centrálna chrbtica mesta

Nový systém dopravy nie je jedinou novinkou, ktorá odhalila detailnejšiu podobu Telosy. Cez celé mesto, pričom jeho odhadovaná rozloha tvorí približne 600 metrov štvorcových, vedie dlhý park, informuje Czechcrunch. Jeho funkcia zahŕňa akoby centrálnu chrbticu mesta a mal by zabezpečiť zeleň v okolí domov.

záber na futuristické mesto Telosa
zdroj: Telosa

Telosa sa bude skladať zo 630 viacúčelových štvrtí. Každá z nich bude svojim obyvateľom poskytovať dostatočnú občiansku vybavenosť v maximálnej vzdialenosti 15 minút chôdze.

V meste budú dostupné aj múzea či športové štadióny v blízkosti parku v rôznych častiach mesta. Najvyššou budovou metropole bude mrakodrap Equitism Tower.

Ekologické mesto

Plány nepočítajú so skládkami v okolí mesta, vzhľadom na to, že ide o ekologickú verziu mesta. Energia bude pochádzať z čisto obnoviteľných zdrojov a spotreba vody na osobu by mala byť o 92 % menšia než v bežných mestách.

záber na futuristické mesto Telosa
zdroj: Telosa

Už vlani sme ťa informovali, že Telosa zloží fond na obnovu kritických biotopov a zachovanie prírodných zdrojov v regiónu. Taktiež sa bude môcť pýšiť veternými turbínami, solárnymi panelmi či skleníkmi, v ktorých by sa malo pestovať až 20 % spotrebovaných surovín, dodáva Czechcrunch.

Prvé sťahovanie obyvateľov

V roku 2030 by sa mali do Telosy nasťahovať prví obyvatelia, ktorí budú vybraní na základe výberového konania. V Spojených štátoch tento krok vyvolal značnú mieru kontroverzie.

Pôjde o 50 000 obyvateľov, ktorí sa budú líšiť vekom, príjmom, farbou pleti či náboženským vyznaním. Presná lokalita mesta sa zatiaľ neodhalila, avšak malo by ísť o lokalitu v púšti. V súčasnosti sa hovorí o Nevade, Utahu či Arizone.

záber na futuristické mesto Telosa
zdroj: Telosa

Podobné futuristické mesto buduje aj Toyota pod horou Fudži v Japonsku. Do podobného projektu sa však pustil aj Egypt, ktorému už nestačí metropola Káhira a tak buduje nové, ekologické hlavné mesto. O ňom sme už tiež písali a prečítaš si o ňom viac v našom článku.

Podobnú kapacitu ako Telosa má mať aj futuristické mesto v Saudskej Arábii. Jeho dominantou bude mrakodrap, ktorý sa však bude ťahať nielen do výšky, ale aj do dĺžky. Tá má byť neuveriteľných 120 kilometrov.

Zdroje: Startitup, Czechcrunch

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá