Čipy na mäse, krádeže jedla a najnižší rast ekonomiky po Rusku. Európska krajina má obrovský problém

  • Čoraz viac obyvateľov Veľkej Británie si nemôže dovoliť základné potraviny
  • Dochádza preto k vyššiemu počtu krádeží, jedlo chránia bezpečnostné čipy
ipy na potravinách
Bezpečnostné čipy na potravinách, Reprofoto Twitter/Shaista Aziz/Matt Frost
  • Čoraz viac obyvateľov Veľkej Británie si nemôže dovoliť základné potraviny
  • Dochádza preto k vyššiemu počtu krádeží, jedlo chránia bezpečnostné čipy

Bezpečnostné čipy na tovaroch nie sú v obchode nič výnimočné, zväčša sa ale nachádzajú len na drahšom tovare, ako je oblečenie, elektronika alebo luxusný alkohol. Obyvatelia Veľkej Británie ich však nachádzajú na nečakaných tovaroch, ako sú mäso a výrobky z neho a mliečne výrobky. Dôvodom majú byť pribúdajúce krádeže potravín.

„Slanina, klobásy a všetky syry, to je citlivá časť, na ktorú sa (zlodeji) zameriavajú,“ povedal pre Euronews majiteľ obchodu Paul Cheema.

„Každý deň sa stane nejaký incident, minulý týždeň sme chytili zlodeja s plným kufrom,“ vysvetlil a dodal, že polícia sa odmieta takýmito činmi zaoberať, nezaujal ich ani plný kufor s údeninami.

Bloomberg uvádza, že niektoré produkty, na ktorých pribudol čip, stoja len 2 libry (2,32 eur). Okrem mäsa a syrov sa objavuje aj na masle, mlieku, proteínových tyčinkách a pracích prostriedkoch.

Briti čelia najväčšej inflácii za posledné štyri desaťročia, ktorá je jedným z dôvodom, prečo sa ceny tovarov zvýšili. Inflácia sa v októbri pohybovala na úrovni 11,1 %.

Ceny základných produktov, akými sú mlieko, syry a vajcia, vzrástli za posledný rok o viac ako 30 %.

Bloomberg uvádza, že viac ako štvrtina domácností vo Veľkej Británii tvrdí, že má finančné problémy. To je dvakrát toľko ako minulý rok. Veľká väčšina z nich tvrdí, že vyššie ceny potravín a nápojov sú pre nich veľkým problémom.

Stúpajúce ceny idú ruka v ruke so stúpajúcim trendom krádeží. Obchodníci zaznamenali za 12 mesiacov do júna o 18 % viac takých incidentov.

Rodiny sú pod tlakom, krádeží bude pravdepodobne pribúdať 

Fakt, že mnohí Briti si pre zvýšenie nákladov nemôžu dovoliť jedlo, potvrdzuje aj charita Grace Kitchen, ktorá každý deň nakŕmi desiatky ľudí. Často sú medzi nimi aj ľudia, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok. Ich plat ale nestačí na platenie účtov i na nákup potravín.

 „Je tu tlak na rodiny a osobné rozpočty a tiež tlak počas Vianoc, čo sa týka nutnosti dávať darčeky,“ povedal výkonný riaditeľ výskumnej poradenskej spoločnosti Retail Economics Richard Lim pre Bloomberg. „Toto všetko sú faktory, pre ktoré by sme mohli v blízkej budúcnosti zaznamenať nárast krádeží v obchodoch.“

To, že nejde len o problémy jednotlivcov, ale celej krajiny, potvrdzuje aj spoločnosť Tesco. Pre Times Radio uviedol predstaviteľ spoločnosti John Allan, že sieť supermarketov musela sprísniť ochranu tovaru pri „najviac zasiahnutých“ tovaroch. To zahŕňa bezpečnostné čipy, i keď Allan pripomína, že existuje len určitý limit toho, koľko tovaru môžu ochrániť.

Okrem čipov putujú do obchodných domov aj noví strážcovia, ktorí majú na ohrozený tovar dohliadať.

„Zvyšujeme bezpečnosť našich obchodov, ktoré sú najviac zasiahnuté krádežami. Ale robíme to selektívne,“ uviedol Allan.

OECD predpokladá, že Británii sa nebude dariť ani budúci rok

Problém Veľkej Británie by sa nemusel zlepšiť ani v blízkej budúcnosti. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) varuje, že ak sa nič nezmení, britská ekonomika bude rásť najpomalšie zo skupiny G20, s výnimkou Ruska.

OECD vo svojich najnovších ekonomických prognózach uviedla, že hrubý domáci produkt Veľkej Británie v roku 2023 klesne o 0,4 % a v roku 2024 vzrastie len o 0,2 %, uvádza Financial Times. To sú horšie prognózy, ako sa predpokladali pre Nemecko, ktorého ekonomika je veľmi citlivá na vysoké ceny energií.

Spojené kráľovstvo je zároveň jedinou krajinou v skupine G7, kde sa produkcia ešte nevyšplhala na úroveň pred pandémiou. Ekonomika sa ani nestihla spamätať z pandémie a už čelila problémom spojených s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ďalším významným faktorom je Brexit, ktorého dosah bol citeľný už minulý rok, keď krajina čelila nedostatku pracovníkov a tovaru.

Britský úrad pre rozpočtovú zodpovednosť minulý týždeň uviedol, že domácnosti čelia najprudšiemu poklesu životnej úrovne v histórii, keď sa ekonomika dostala do recesie.

Zdroje: Euronews, Bloomberg, Mirror, Financial Times

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá