Slovákov delí od Londýna už len výhodná letenka. Sprav si výlet do európskej metropoly

  • Big Ben, Tower Bridge, futbalové štadióny či jedinečná gastronómia
  • Toto a oveľa viac ti ponúka hlavné mesto Anglicka
  • Sprav si krátky výlet za pár eur
londýn anglicko veľká británia
Ilustračný obrázok, Instagram/reprofoto/visitlondon, Unsplash/Lucas Davies
  • Big Ben, Tower Bridge, futbalové štadióny či jedinečná gastronómia
  • Toto a oveľa viac ti ponúka hlavné mesto Anglicka
  • Sprav si krátky výlet za pár eur

Ako sme ťa informovali na konci minulého roka v tomto článku, na prvé miesto v predaji leteniek sa pri destináciách po dvoch rokoch vrátil Londýn. Cestovanie do Británie bolo počas pandémie krkolomné, no po uvoľnení reštrikcií sa do Londýna postupne začali vracať dovolenkári, biznis cestujúci či Slováci, ktorí tam žijú.

Slováci sa do tejto obľúbenej destinácie môžu dostať za približne dve a pol hodiny z viacerých letísk (Bratislava, Košice, Viedeň). Výhodou je tiež cenová dostupnosť leteniek, ktorá je v súčasnosti na veľmi dobrej úrovni. Pokiaľ túžiš po návšteve Londýna, alebo sa do metropoly Veľkej Británie plánuješ vrátiť, máme pre teba krátky súhrn, ktorý ťa možno nakopne k novým zážitkom.

2-tisícročná história anglickej metropoly

Londýn, hlavné mesto Anglicka, je jedným z najstarších a najvýznamnejších miest na svete. Patrí tiež medzi najnavštevovanejšie, portál City of London uvádza, že v roku 2019 do metropoly Európy zavítalo 21 miliónov turistov, pričom v roku 2021 ich kvôli pandémii bolo 7,8 milióna.

Londýn bol založený Rimanmi v roku 43 nášho letopočtu ako Londinium, uvádza Britannica. Odvtedy sa stal dôležitým politickým, obchodným aj kultúrnym centrom a prešiel mnohými zmenami či významnými historickými udalosťami, vrátane štvordňového Veľkého požiaru v roku 1666, ktorý podľa London Fire Brigade vtedy zničil 13 200 domov a Katedrálu svätého Pavla.

V súčasnosti ponúka množstvo atrakcií, ktoré túžia navštíviť turisti z celého sveta. Vo všetkých z nižšie uvedených príkladov ide o majestátne budovy a symboly Londýna. 

  • Britské múzeum: Jedno z najväčších a najslávnejších múzeí na svete bolo založené v roku 1753. Nájdeš v ňom viac ako 8 miliónov predmetov, vrátane slávnej Rosettskej dosky a sôch z Partenónu.
  • Londýnske oko: Obrovská atrakcia v tvare kolesa ponúka nádherný výhľad na Londýn z výšky 135 metrov. Jedna z najpopulárnejších atrakcií celej Veľkej Británie bola postavená v roku 2000.
  • Tower Bridge: Ikonický most, ktorý bol dokončený v roku 1894, je jednou z najznámejších stavieb Londýna. Okrem prechádzky po moste si v jeho blízkosti môžeš vychutnať výhľad na rieku Temžu a navštíviť Tower Bridge Exhibition, kde sa dozvieš viac o histórii a technológii za touto fascinujúcou stavbou.
  • Buckinghamský palác: Jeden z ďalších symbolov Londýna je tiež domovom britskej kráľovskej rodiny a hlavnou pracovnou rezidenciou kráľa Karola III. V období od júla do septembra si môžeš prezrieť niektoré zo štátnych izieb, no tradičné stráženie paláca a výmenu stráží uvidíš počas celého roka.
  • Westminsterský palác a Big Ben: V prípade prvej budovy ide o sídlo britského parlamentu a jednu z najväčších a najstarších gotických budov na svete. Big Ben, známy tiež ako Elizabeth Tower, je jej najznámejším symbolom.
 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VISIT LONDON (@visitlondon)

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: archív Startitup, City of London, Britannica, London Fire Brigade, Instagram/visitlondon, AI

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá