Z „hyponájmu“ sa môže stať trend roka 2023: Odborník vysvetľuje, že každá minca má dve strany

  • Približne v polovici marca uzrela svetlo sveta novinka s názvom hyponájom
  • Oslovili sme odborníka na reality, ktorý nám o tom povedal viac
reality, nehnutelnosti
Ilustračný obrázok, Unsplash/Maria Ziegler
  • Približne v polovici marca uzrela svetlo sveta novinka s názvom hyponájom
  • Oslovili sme odborníka na reality, ktorý nám o tom povedal viac

Približne v polovici marca uzrela svetlo sveta novinka s názvom hyponájom. Ako vtedy informovala agentúra TASR, novinku priniesla developerská spoločnosť Cresco Real Estate, ktorej cieľom je zlepšiť situáciu na trhu. Práve vďaka hyponájmu totiž bude možné skombinovať nájom s neskorším odkúpením vlastného bývania.

Táto služba ponúkne záujemcom o bývanie alternatívu k nájmu alebo hypotéke. Počas pilotného projektu developera má budúci vlastník po podpise zmluvy dva roky garantovanú možnosť odkúpenia bytu v bratislavských Slnečniciach.

Dovtedy v ňom môže bývať v nájme. Ako uvádza obchodný riaditeľ spoločnosti Michal Pauer, signály z trhu ukazujú, že čoraz menej ľudí si môže dovoliť hypotekárne úvery na vlastné bývanie, najmä z dôvodov vyšších úrokových sadzieb. 

„Z trhu vnímame, že problémom pri kúpe nového domova nie je ani tak cena ako horší prístup k financovaniu. Vďaka hyponájmu si záujemcovia o vlastné bývanie v novostavbe na lepšie podmienky hypoték jednoducho počkajú už v novom byte,“ dodáva Pauer.

Možnosť hyponájmu budú mať viaceré skupiny ľudí, pričom pôjde o ľudí v rôznych životných situáciách. Reč je napríklad o mladých ľuďoch, ktorí sa chcú odsťahovať od rodičov, no aj pre mladé rodiny, ktoré k životu potrebujú väčší byt.

Službu môžu zatiaľ záujemcovia o nové bývanie využiť v rámci projektu Slnečnice v bratislavskej Petržalke. „Výhľadovo počítame, že hyponájom budú môcť využiť záujemcovia o vlastné bývanie aj v ostatných projektoch spoločnosti,“ dodal Pauer.

Keďže táto novinka zatiaľ mnohých Slovákov mätie, oslovili sme experta na reality Mateja Teleka, ktorý nám o nej prezradil viac. Ten hneď na úvod hovorí, že ide o skvelú možnosť priameho nákupu bytu najmä pre mladý pár, v ktorom je žena na materskej dovolenke a nemá príjem vhodný pre banku. 

„Ak pracujúci partner nezarába skutočne nadštandardne, v banke by zrejme aktuálne hypotéku nedostali. Keď po polroku či roku bude možné pri žiadosti o hypotéku rátať s vyšším celkovým príjmom, takéto riešenie určite príde vhod,“ vysvetľuje.

Týmto skupinám ľudí sa hyponájom oplatí

Telek tiež konštatuje, že táto myšlienka má potenciál zaujať aj mladšiu klientelu s dostatočným príjmom, no bez úspor na spolufinancovanie hypotéky. Platí to aj v prípade nesplnenia požiadavky banky na dĺžku aktívneho pracovného pomeru.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá