Nová pomôcka Sociálnej poisťovne ťa zachráni pred mastným penále. Pozri sa, či si splnil svoje povinnosti

  • Vznikla užitočná pomôcka, ktorú ocenia najmä dlžníci-zamestnávatelia
  • Reč je o Vyhľadávači chýbajúcich mesačných výkazov poistného
generálny pardon
Ilustračný obrázok, TASR/Dano Veselský, Unsplash/Christian Dubovan
  • Vznikla užitočná pomôcka, ktorú ocenia najmä dlžníci-zamestnávatelia
  • Reč je o Vyhľadávači chýbajúcich mesačných výkazov poistného

Na všetkých dlžníkov, ktorí splnili podmienky, uplatňuje aktuálne Sociálna poisťovňa generálny pardon. Informuje o tom na svojom webe s tým, že jednou z podmienok je tiež predloženie chýbajúcich výkazov poistného. Vznikla tak užitočná pomôcka, ktorú ocenia najmä dlžníci-zamestnávatelia. Reč je o Vyhľadávači chýbajúcich mesačných výkazov poistného.

„Použitie vyhľadávača je jednoduché. Zamestnávateľ si do vyhľadávacieho okna zadá svoj variabilný symbol, ktorý mu pridelila Sociálna poisťovňa, a klikne na Odoslať. Vyhľadávač ho okamžite informuje, či odovzdal všetky povinné mesačné výkazy poistného, alebo si túto povinnosť nesplnil,“ píše Sociálna poisťovňa.

Vďaka tomu sa presne dozvie konkrétny mesiac a rok, počas ktorých Sociálna poisťovňa jeho výkazy neeviduje. Môže tak chybu napraviť a výkazy, ktoré nie sú odovzdané, Sociálnej poisťovni poslať.

Dôležitá je však informácia, že vyhľadávač zobrazuje neodovzdané mesačné výkazy poistného len za obdobie generálneho pardonu, teda pred 1. júlom 2022. Údaje v ňom Sociálna poisťovňa aktualizuje každý týždeň.

„Základnými podmienkami uplatnenia generálneho pardonu voči dlžníkovi sú zaplatenie celej dlžnej sumy poistného (istiny) a tiež predloženie chýbajúcich mesačných výkazov poistného za tzv. rozhodujúce obdobie, teda za celé obdobie pred 1. júlom 2022,“ vysvetľuje SP s tým, že dlžné poistné je potrebné uhradiť do 31. augusta 2023. Ak tak urobíš, poisťovňa ti odpustí povinnosť zaplatiť penále.

Takto si generálny pardon uplatníš

Počet kandidátov, ktorých by sa tento mimoriadny legislatívny nástroj oddlžovania mohol dotknúť, je viac ako 1 milión subjektov. V počte sú zahrnutí nielen zamestnávatelia ,ale aj podnikatelia, SZČO, skrátka, všetci, ktorí odvádzajú poistenie do Sociálnej poisťovne.

Z toho je takmer 354-tisíc zamestnávateľov a 716-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb alebo dobrovoľne poistených fyzických osôb. Penále spadajúce do generálneho pardonu by malo predbežne predstavovať spolu sumu približne 885 miliónov eur.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Sociálna poisťovňa, Startitup archív, Zoznam dlžníkov

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá