Je Opera Neon prehliadač, ktorý predznamenáva zmenu vo web browsingu?

  • Pokiaľ ide o web-browsing a webové prehliadače samotné, existuje veľké množstvo prehliadačov, medzi ktorými si ako užívateľ môžeš vybrať. Existuje tak ešte niečo nové, čo môže webový prehliadač priniesť? Nájde sa priestor, aby si dal šancu niečomu novému?
pexels-photo-92018
  • Pokiaľ ide o web-browsing a webové prehliadače samotné, existuje veľké množstvo prehliadačov, medzi ktorými si ako užívateľ môžeš vybrať. Existuje tak ešte niečo nové, čo môže webový prehliadač priniesť? Nájde sa priestor, aby si dal šancu niečomu novému?

Rozhranie je iné, aké poznáme z „klasických“ prehliadačov, koniec koncov to bol aj zámer. Ako prvé ťa určite zaujme dizajn s absentujúcim tabom vo vrchnej časti obrazovky. Na základe doterajšej niekoľko hodinovej skúsenosti a testovania som si úplne zvykol na takéto rozhranie a musím priznať, že je určite user friendly. Myšlienku, že vždy existuje priestor priniesť a predstaviť niečo nové zastáva aj Opera, ktorá prednedávnom ukázala svetu prehliadač s názvom Opera Neon. Na prvý pohľad ťa určite zaujme svojím netypickým, a musím priznať, že zaujímavým rozhraním a dizajnom. Je to určite odvážny krok, nakoľko bude ťažké poraziť dominanciu prehliadača od spoločnosti Google, ktorý ti určite nemusím predstavovať.

Opera neon

zdroj: vlastné

V ľavej časti si môžeš všimnúť ovládacie centrum, ktoré ponúka funkcie ako nové okno, rýchly prístup k stiahnutým súborom a taktiež možnosť crop to snap, vďaka ktorej si jednoducho vystrihneš, čo práve potrebuješ. Novinkou v rámci prehliadačov a určite pozitívnou  je možnosť prehrávania hudby alebo videí na „pozadí“ bez potreby sa preklikávať medzi jednotlivými tabmi. Dostupné je aj prehrávanie v samostatnom okne vo forme always on Top, a to aj po tom, ako prehliadač minimalizuješ.

Čo však považujem za najväčšiu a zároveň najpozitívnejšiu novinku je tzv. Split Screen mode, ktorý umožňuje simultánne prehliadanie dvoch web stránok podľa potreby, s možnosťou prispôsobenia si ich veľkostí. Do výraznej miery ti to uľahčí prácu v prehliadači a ušetrí čas preklikávaním sa medzi tabmi.

Opera neon 3

zdroj: vlastné

Aby som len nechválil, pravdu povediac, niekoľko nedostatkov sa určite nájde. Chýbajú mi rozsiahlejšie možnosti nastavení a prispôsobenia si dizajnu, ako napríklad pozadie úvodnej obrazovky, veľkosť tabov, a čo absentuje asi najviac, je panel rýchleho prístupu k záložkam, poprípade aj rôznych rozšírení, na ktoré sme už zvyknutí.

Avšak nakoľko ide len o koncept je pravdepodobné, že sa dočká rôznych zmien, či už väčších alebo menších. Ak ťa moja pozitívna skúsenosť dostatočne nepresvedčila k tomu, aby si dal Opere Neon šancu, pozri si prezentačné video.

Verím, že po jeho zhliadnutí sa ti určite zíde tento odkaz na stiahnutie, podotýkam, že Opera Neon je dostupná ako pre Mac, tak aj pre Windows.

zdroj titunej foto: pexels.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá