Hack Ashley Madison – začnú rozvodovým právnikom Vianoce?

  • Úspešná kanadská online datingová platforma Ashley Madison je zameraná na spájanie zadaných ľudí s promiskuitnými chúťkami. Jej najdôležitejšiou vlastnosťou by teda malo byť perfektné zabezpečenie svojich klientov a 100% diskrétnosť. Tá sa ale minulý týždeň zrúcala, ako domček z kariet, keď boli informácie o používateľoch ukradnuté hackermi.
image_1437561711.jpeg
  • Úspešná kanadská online datingová platforma Ashley Madison je zameraná na spájanie zadaných ľudí s promiskuitnými chúťkami. Jej najdôležitejšiou vlastnosťou by teda malo byť perfektné zabezpečenie svojich klientov a 100% diskrétnosť. Tá sa ale minulý týždeň zrúcala, ako domček z kariet, keď boli informácie o používateľoch ukradnuté hackermi.

 

Ste vo vzťahu, ktorý vás nenapĺňa, ale z nejakého dôvodu v ňom ostávate. Chcete si ten život ešte trošku okoreniť. Je predsa taký krátky. Alebo sa jednoducho neuspokojíte s monogamiou. Dôvodov môže byť veľa, prevedenie je ale často komplikované. Prevyšuje return podstúpené riziko?

Keď potom technologický pokrok otvorí možnosť zjednodušiť hľadanie vhodných partnerov na takéto dobrodrúžstva, svet vyzerá opäť o čosi vzrušujúcejšie. Ashley Madison (ALM), platforma ktorá páruje neposlušných zadaných, predsa sľubuje úplnú diskrétnosť. Ako keby tento príslub nebol málo, ALM (FYI, ich slogan znie Life is short. Have an affair, teda Život je krátky, majte pomer) ponúkne možnosť plného vymazania kontakntých informácií. Tvrdia síce, že sú perfektne zabezpečení, ale človek nikdy nevie… Táto extra služba stojí 19 USD a v roku 2014 prináša revenues vo výške 1,7 milióna USD. Dvojitá ochrana, v tomto prípade celkom na mieste.

 

 

Minulý týždeň ale ukázal, že slovné spojenie „plné vymazanie kontaktných informácií“ nebolo myslené doslovne. ALM sa neunúvalo oznámiť svojím platiacim klientom, že si ponecháva dve nie celkom zanedbateľné kontaktné informácie: meno a adresu každého klienta. Nie ceľkom zanedbateľné, keď si želáte ostať v absolútnej anonymite. Pravda vyšla na svetlo sveta po tom, čo skupina hovoriaca si The Impact Team ukradla kontaktné informácie klientov ALM. Tých bolo zhruba 37 miliónov globálne.

 

 

Aký objem (pravdepodobne bývalých) klientov ALM má momentálne The Impact Team v zozname, je objektom špekulácií. Oni sami tvrdia, že majú niečo na všetkých. Malá ochutnávka už koluje po internete. Hackeri dali do obehu 40 MB dát, ktoré obsahujú informácie o kreditných kartách ako aj interné dokumenty ALM. Poškodená spoločnosť odpovedala tento týždeň v podobe vyhlásenia, kde uvádza, že spolupracuje s top IT bezpečnostnými tímami na náprave situácie. Zatiaľ zyvšujú zabezpečenie a kompletne (tentokrát …) vymazávajú tie informácie zo svojích serverov, ktoré tam po správnosti nemajú čo robiť. To určite milióny poškodených klientov veľmi uklúdni.

 

 

Čo je na tejto sitácií to závažné? Že niekoľkým dobrodruhom nastanú doma čoskoro rušné časy? Z tohto uhla pohľadu je to aj celkom komické. Predsa len, ide o ľudí ktorým sa nedá veriť podvedených službou, ktorej sa nedá veriť. Pri diskusiach na túto tému sa ale často skloňuje aj temnejšia stránka veci, a tou je, že vlastníctvo takto citlivých informácií otvára priestor pre vydieranie. Ako to všetko dopadne ale záleží na tom, ako sa The Impact Team rozhodne s ukradnutými dátami naložiť.

 

Hackeri sa nechali počuť, že sú pripravení všetky ukradnuté informácie vypustiť na svetlo sveta. Ak chce ALM aby sa tak nestalo, bude musieť splniť jedinú požiadavku Impact Teamu – ukončiť poskytovanie svojích služieb a uzavrieť tak svoj biznis. V najbližších pár dňoch o tejto kauze budeme pravdepodobne ešte počuť, keďže ALM je predsa len multimiliónový biznis s globálnym dosahom.

Twitter sa medzitým zaplnil diskusiami pod hashtagom #AshleyMadisonHack. Názory sa ako vždy líšia, ľudia ale poväčšinou s počinaním hackerov sympatizujú. V spojitosti so situáciou vznikla aj vízia prichádzajúceho Black Friday pre rozvodových právnikov.

 

zdroj: cnbc.com 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá