Dokonalá superpotravina: Kávová múka je všetko, čo svet a kuchyňa potrebuje

Martin Bohunický / 29. februára 2016 / Lifehacking

Vedel si, že existuje niečo ako kávová „čerešňa“?

V miestach, kde sa kávové zrná zbierajú, boli vždy vedľajším produktom aj kávové čerešne. Keďže zisk plynul len z kávy, čerešne sa vyhadzovali. V dôsledku toxínov a kofeínu, ktorý sa absorboval do pôdy, vznikali problémy s úrodou, niekedy aj s vodou.

Niekoľko jednotlivcov sa nad tým napriek tomu stále zamýšľalo. Musia sa čerešne vyhadzovať? Naozaj nemajú žiadne benefity? Len škodia? Po troche prieskumu na to prišli.

Kávová čerešňa

foto: epicureandculture.com

 

Kávová čerešňa je jedlá, výživná potravina, ktorá obsahuje menej kofeínu ako káva a môže byť spracovaná do múky.

Všetko sa zmenilo v súťaži MasterChef v Austrálií. Jeden zo súťažiacich priniesol na stôl dezert z kávovej múky a prísny porotca to označil za „najlepšie jedlo, aké bolo kedy v tejto súťaži upečené“. O kávovej múke sa zrazu dozvedel celý svet.

 

Fruit-and-nut-bar

foto: Coffee Flour

 

Kávová múka môže priniesť regiónom s kávou stabilnejší príjem, navyše sa tak ochráni pôda a blízke vody.

Mnohí sa teraz obávajú, že kávová múka sa dostane do rúk investorom a vznikne priestor na obrovské zisky pre tých, ktorí ich dávno nepotrebujú. Že lokálni výrobcovia opäť zostanú na ocot.

a-c2c528e11b20b4e309672810ff14ce7d

foto: Coffee Flour

 

Práve preto existuje snaha, aby 50% kávovej múky zostalo vždy v danom regióne. Momentálne sa výroba kávovej múky vo veľkom rozširuje do sveta a ak by sa ňou podarilo nahradiť klasickú pšenicu, svet by zvíťazil a nakŕmili by sme ľudí opäť na dlho dopredu. 

Kávová múka môže výrazne posilniť regióny, ktoré kávu vyrábajú, je to výborná bezlepková alternatíva a pomáha aj životnému prostrediu. Toto riešenie je tak jednoducho a brilantné zároveň. Už len aby ju niekto priniesol aj na Slovensko.

Zdroj: Coffee Flour, zdroj titulnej fotografie: Coffee Flour

Pridať komentár (0)