Kozí Vŕšok — Lip­tov­ská fir­ma, kto­rá u nás poti­chu vyrá­ba syry sve­to­vej kva­li­ty

Jakub Jablonický / 24. októbra 2016 / Business

Slo­ven­sko sa v množ­stve vyro­be­ný­ch syrov nestra­tí ani medzi sve­to­vý­mi veľ­mo­ca­mi. No s kvan­ti­tou čas­to pri­chá­dza zní­že­ná kva­li­ta. Kozí vŕšok doka­zu­je, že to tak nemu­sí byť.

Výrobca syrov Kozí vŕšok vznikol v roku 2011 ako projekt podnikateľa a bývalého diplomata Martina Gračku. Skúsenosti má okrem iného aj z centrály OSN v New Yorku. Po návrate domov sa rozhodol založiť firmu, ktorá bude u nás vyrábať syry svetovej kvality.

A po piatich rokoch fungovania si môže spokojne povedať, že sa mu to podarilo. Jeho syry už rok po založení Kozieho vŕšku začali zbierať ocenenia, ktoré ich zaradili medzi svetovú elitu. V rokoch 2012 a 2013 sa umiestnili na treťom mieste najprestížnejšej syrovej súťaže World Cheese Awards.

2

Na WCA vyberá 250 odborníkov spomedzi 2 777 syrov identifikovaných iba číslom tie najlepšie na svete. V roku 2013 získali medailu za 12 mesačný kozí syr, rok predtým to bol 6 mesačný syr.

No asi najväčším úspechom Kozieho vŕšku je zlatá hviezda Great Taste 2014. Ocenenie známe ako gastronomický Oscar udeľuje porota zložená zo 400 členov, medzi ktorými nájdeš michelinovských kuchárov, popredných gastrokritikov a iných svetových odborníkov. Slepými ochutnávkami sa hodnotí asi 10 tisíc produktov. Kozí Vŕšok je jediným slovenským výrobcom syrov, ktorý toto ocenenie kedy získal.

ako-pracujeme

O kvalite syrov sa teda nedá pochybovať. A všimli si ju aj vo svete. Špeciálnu sériu syrov si objednal napríklad ruský veľvyslanec v Londýne alebo choreograf Madonny Boris Eifman.

Kozí vŕšok si zakladá na kvalite mlieka, z ktorého je jeho mlieko vyrobené. Ročne ho spracuje asi 700-tisíc litrov. Kvalita mlieka je dôležitá najmä preto, že okrem prírodných enzýmov doňho pri výrobe syrov nič nepridávajú. Kupujú ho teda iba od bio farmárov, ktorých zvieratá sa pasú na zelených lúkach.

bochniky_fotografia

Na jar kupujú lokálne a v zime, keď sú zvieratá ustajnené a kvalita mlieka u nás klesá, kupujú mlieko až z Talianska. Je tam totiž teplejšie a stáda sa pasú vonku aj v polovici októbra, takže ich mlieko je kvalitné aj v zime.

Okrem čerstvých a zrejúcich syrov vyrábajú aj kvalitné ovčie, kozie alebo kravské jogurty. Vyrábajú ich tradičnou technológiou zo 100% plnotučného mlieka bez odtučňovania a zahusťovania a balia ich do skla.

5

Kozí Vŕšok dokazuje, že kvalitné potraviny nevymreli. Mliečne výrobky vyrábané tradične a čisto sa na dnešnom trhu, ktorý má stále väčší záujem aj o kvalitné výrobky, určite nestratia. A konečne máme ku kvalitnému slovenskému vínu aj kvalitný syr.

zdroj fotografií: kozivrsok.sk

Pridať komentár (0)