Kroky vlády proti korone sú zúfalo nedostatočné, tvrdí podnikateľ a spúšťa výzvu na zaćhranu gastra

  • Gastro podnikatelia žijú v tomto období v neistote a beznádeji a mnohým hrozia exekúcie
  • Opatrenia a pomoc zo strany vlády pritom považujú za nedostatočné
  • Spúšťajú spoločnú výzvu na urgentnú pomoc pre gastro segment na Slovensku
burger, gastro, restauracia
archív Viliam Pavlovský, Unsplash/Amir
  • Gastro podnikatelia žijú v tomto období v neistote a beznádeji a mnohým hrozia exekúcie
  • Opatrenia a pomoc zo strany vlády pritom považujú za nedostatočné
  • Spúšťajú spoločnú výzvu na urgentnú pomoc pre gastro segment na Slovensku

Viliam Pavlovský od roku 2018 buduje vlastnú značku Sympl, ktorá prevádzkuje dve reštaurácie a remeselnú pekáreň. V profesionálnej gastronómii je aktívny už viac ako 10 rokov a momentálne vytvára pracovné miesta pre 50 ľudí.

Viliamovým cieľom je už dlhodobo posúvanie gastronómie smerom dopredu. V čase pandémie je to naozaj zaťažkavájúca skúška a aj preto sa rozhodol spojiť sily s gastro podnikateľmi z celého Slovenska. Vyzýva ich na Gastrorevolúciu, zdôrazňuje pritom, že ľudia majú v rukách poslednú šancu na záchranu zomierajúcej gastronómie.

V srdci Slovenska vznikla reštaurácia, za ktorou cestujú ľudia aj desiatky kilometrov. Unikátna však nie je len v gastronómi

„Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané. Vo svetle otvárania kín, kostolov a divadiel stále nevidíme svetlo na konci tunelu. Od začiatku pandémie považujeme kroky a opatrenia zo strany vlády za zúfalo nedostatočné. Gastronómia nedokáže za týchto podmienok prežiť,“ objasňuje Viliam pre Startitup.

Práve preto vznikol projekt s názvom „10 pre gastro“. Táto výzva chce sformulovať a presadiť desať opatrení – bodov reálnej a rýchlej pomoci pre slovenskú gastronómiu. Prvé návrhy nájdeš na stránke 10pregastro.sk.

Podporuješ tvoje obľúbené reštaurácie aj počas pandémie?

Iniciátori navrhujú napríklad pomoc vo forme odloženia odvodov. Súčasná situácia gastropodnikateľom, podľa ich slov nedáva možnosť uhrádzať väčšinu nákladov v splatnosti a dostáva ich pri často takmer nulových tržbách do exekúcií. Tým strácajú šancu podnikateľsky prežiť zimu, kým príde akákoľvek finančná pomoc od štátu.

Odklad týchto platieb by im umožnil prostredníctvom čiastočných tržieb cez rozvoz a podobné neštandardné aktivity, platiť v reálnom čase aspoň tovar, nutné služby ako sú napríklad telefóny a zamestnanci.

„Prestaňme vytvárať čiastkové iniciatívy, projekty a facebookové skupiny. Stovky zapojených prevádzok sú málo. Sú nás predsa tisíce. Spojme sa všetci a nastavme jednotnú stratégiu. Nájdime spoločné synergie a komunikujme ako jeden silný hlas. Len tak sme schopní zaujať a vydobyť si adekvátnu pomoc. Rýchlo, pokým nie je neskoro,“ hovorí Viliam.

Iniciátori vyzývajú k prechodu do ofenzívy – „hlučnej, ale transparentnej. tvrdej, ale korektnej“. Pripomínajú, že v hre sú osudy tisíciek prevádzok a viac ako 50 000 ľudí, ktorých práca prináša prostriedky do štátnej kasy.

Reštaurácie majú smolu, tento rok na Slovensku už otvorené nebudú. Matovič: To akože nehrozí

Zdôrazňujú tiež, že živia aj desaťtisíce ľudí, ktorí pracujú v odvetviach s gastronómiou súvisiacich. „Sme súčasťou cestovného ruchu, kultúry, koloritu aj bežného života na Slovensku. Sme však v patovej situácii, do ktorej sme sa nedostali vlastným pričinením. Chceme ponúkať zákazníkom to, čo vieme robiť najlepšie, ale môžeme tak robiť len obmedzene alebo sprostredkovane,“ konštatuje.

Dlhodobá pomoc

V rámci dlhodobej podpory reštaurácií, bistier či barov navrhujú podnikatelia aj zníženie DPH pre gastro priemysel na 10 %. Ide pritom o dlhodobejší nástroj ako pomôcť gastro prevádzkam, pretože sa prejaví až keď budú otvorené a budú schopné generovať tržby. Avšak čím skôr sa zavedie, tým viac pomôže – napríklad splatiť postupne štátu a iným veriteľom z roku 2020 odložené odvody, DPH či energie.

zdroj: Sympl

Už teraz gastro priemysel stráca na časti DPH, pretože na vstupe nakupuje „zdravé produkty“ ako mäso, mliečne produkty, pečivo, ovocie a zeleninu s 10 % sadzbou DPH, ale predávať ich spracované v jedlách musí s 20 % sadzbou. Teda stráca navyše 10 % z kúpnej ceny každého takého produktu.

„Reprezentujem všetkých, ktorí žijú v neistote alebo v beznádeji. Zjednoťme sa, zachráňme to, čo sme v pote tváre budovali celé roky,“ dodáva Viliam.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech