Chlieb zo známej slovenskej reklamy nie je taký, aký by si mnohí predstavovali

  • Trend kváskovania sa vracia
  • Reagujú na to aj nákupné reťazce, ktoré sa snažia ponúkať tradičné výrobky
  • Reklamy priam na zjedenie však promujú len nevábne polotovary
chleba
pexels.com
  • Trend kváskovania sa vracia
  • Reagujú na to aj nákupné reťazce, ktoré sa snažia ponúkať tradičné výrobky
  • Reklamy priam na zjedenie však promujú len nevábne polotovary

Upiecť doma chlieb alebo buchty bolo kedysi celkom bežné. Chlieb staré mamy zabalili do ľanovej utierky a celý týždeň z neho ukrajovali. Dnes ideme do obchodu a v zhone väčšinou hodíme do košíka to, čo nám prvé udrie do očí. 

Chlieb vyberieme po nákupe mäkký a nadýchaný, no už po pár dňoch zistíme, že nie je mäkký a dokonca je na ňom viditeľná pleseň. Ako je to možné? Kedysi sa totižto pieklo a varilo s kváskom. Takzvané kváskovanie sa však znovu derie do popredia. Slováci totiž aj podľa oficiálnych prieskumov začínajú pri výbere potravín čoraz viac dbať na kvalitné lokálne výrobky.

Samozrejme, dopyt po lokálnych výrobkoch priamo z farmy, z dvora či od babičky postrehli aj marketéri. Tí už vedia, na ktorú strunu spotrebiteľa brnknúť, aby dosiahli želaný efekt – čiže predaj. Ľudia, ktorí ešte nezanevreli na klasické televíziu v obývačke, môžu už pár dní pozorovať reklamu na Delikates premium chlieb s kváskom, ktorý má viac voňať a ostať dlhšie čerstvý. Všetko pod hlavičkou Tesco Príbehy písané s chuťou.

Ide o chrumkavý spot, na ktorý sa s radosťou vydrží pozerať zrejme každý, s výnimkou celiatikov a ľudí s prísnejšou dietou. Je však veľká škoda, že ide o mrazený polotovar s pridaním droždia. Pritom práve pointa kváskového bochníka tkvie v tom, že sa doň nepridáva žiadne droždie. „Pointa kvásku je, že sa nepoužíva droždie, nakoľko kvások je pre náš organizmus vstrebatelnejší.

Pri použití droždia je však celkom jedno, či pekár kvások pridá alebo nie. Stráca totiž význam, najmä v prípade, keď je vyrobený s pridaním kyselín ako je kyselina citrónová, ktorá sa vyrába z GMO plesní. Rovnaké marketingové triky som zaznamenal aj v niektorých iných maloobchodných sieťach,” popisuje vlastnú skúsenosť potravinársky kritik Patrick Linhart.

Pri výrobe droždia sa veľakrát – pre zefektívnenie celého procesu, používajú chemické látky ako napr. syntetický silikónový olej na odpeňovanie, kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a iné. Priemyselná veľkovýroba chleba s využitím droždia je oveľa lepšie ovládateľná, viac predvídateľná a hlavne schopná ihneď reagovať na nárazový dopyt. Má omnoho nižšie nároky na čas a kvalifikovaný personál a tým je aj efektívnejšia a lacnejšia. Droždie totiž umožňuje oveľa rýchlejšie kysnutie cesta.

Cena za urýchlenie celého procesu kysnutia a preskočenie fázy dlhšie trvajúceho kvasenia je ale vysoká. To, čo pekárenský priemysel uberie chlebu na potrebnom čase, musí potom umelo nahradzovať tzv. zlepšujúcimi prípravkami. Napriek tomu alebo práve preto, má chlieb urýchlený droždím výrazne horšiu stráviteľnosťa využiteľnosť živín a minerálov obsiahnutých v obilnom zrne ako tradičný kváskový chlieb.

 

My sme sa na stanovisko opýtali aj samotného Tesca. Tí zdôvodnili pridávanie droždia zefektívnením procesu výroby. „Kváskový chlieb Delikates Premium je aktuálne hlavným hrdinom našej kampane a je jedným z najobľúbenejších pekárenských výrobkov medzi našimi zákazníkmi. Aj z tohto dôvodu nám veľmi záleží na dodržiavaní jeho originálnej receptúry. Chlieb Delikates premium spĺňa všetky kritéria pre označenie – kváskový chlieb,  nakoľko obsahuje 11,8 % pšeničného kvásku. Tento kvások sa pripravuje priamo v pekárni a chlieb má tak všetky typické vlastnosti kváskového produktu,“ hovorí PR manažérka pre Tesco SR Lucia Poláčeková.

Ako ďalej dodáva, navyše, do tohto kváskového chleba sa nepridávajú žiadne pridané látky ani konzervanty.„Kvôli optimalizácii kysnutia sa do Delikates Premium chleba používa aj 0,8 % droždia, ktoré plní svoju technologickú funkciu, nakoľko celý proces kvasenia trvá takmer 10 hodín. Aj napriek zložitejšej receptúre zohráva kvások pri výrobe tohto produktu svoju primárnu úlohu,uvádza.

Urýchlenie procesu kvasenie však pre mnohým zrejme nebude dostatočnou výhovorkou, nakoľko na pultoch iných reťazcov je možné nájsť aj kváskový chlieb bez zbytočného pridávania droždia.

Chlieb vyrobený z kvásku a chlieb s kváskom nie je to isté. Chlieb z kvásku je vyrobený kvasením z kvásku. Chlieb s kváskom je chlieb s pridaným kváskom, stačí v 0,01 percentnej podobe, rozpekaný, mrazený, sušený, dopekaný,” upozorňuje Patrik Linhart na hru so slovíčkami v našich reťazcoch.

Raz a znova sa tak potvrdilo, že pokiaľ človek chce naozaj kvalitné potraviny bez „vylepšovákov,“ nesmie veriť len tomu, čo je na obale alebo čo vidí v reklame. Ak ťa stále neprechádza chuť na poctivý kváskový chlieb, zahraj sa na Sherloka a vždy preskúmaj aj zloženie pečiva, uvedené na etikete.

Možno sa dozvieš práve to, že chlieb, ktorý si si kupoval v domnení, že ide o poctivý kvaskový bochník, je vlastne len mrazený kus cesta s droždím, ktorému si sa chcel vyhnúť. Alebo jednoducho navštív stránku kvaskovanie.sk, kde zistíš ako takýto chlieb upiecť.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech