Cukor je lacnejší ako kedykoľvek predtým, známe cukrovinky však nemôžu zlacnieť

  • V súčasnosti je jeho cena na úrovni 307 € za tonu
  • Ide o historicky najnižšiu cenu na trhu
cu
Sedita/youtube.com
  • V súčasnosti je jeho cena na úrovni 307 € za tonu
  • Ide o historicky najnižšiu cenu na trhu

Takmer po 50. rokoch sme sa minulý rok v septembri dočkali v rámci Európskej únie zrušenia kvót na produkciu cukru. Už v rokoch 2006 a 2010 prišlo v odvetí cukru k výraznej reštrukturalizácii s finančnou podporou 5,4 miliárd eur. Vďaka tomu sa odvetvie mohlo na tento okamžik dôkladne pripraviť a produktivita sa mohla podstatne zvýšiť.

Ukončenie kvót umožnilo producentom prispôsobiť výrobu reálnym obchodným príležitostiam, napríklad hľadaním nových exportných trhov. Podstatným spôsobom sa zjednodušila aj správa a zníženie administratívnej záťaže pre hospodárske subjekty, pestovateľov aj obchodníkov.

V poslednom období sme však svedkami paradoxu. Niektoré západoeurópske krajiny, hlavne Nemecko a Francúzsko, začali zvyšovať produkciu cukrovej repy aj o 20 %. Na európskom trhu sa tak vyrobilo 20 miliónov ton cukru, čo pri spotrebe 17 miliónov ton znamená 3 milióny pripadajúce na export. Prebytok cukru je pritom aj na svetových trhoch, takže cena cukru zaznamenala strmhlavý pád.

Spotrebitelia by tak logicky očakávali zníženie cien cukroviniek. Realita však nie je až tak ružová. Sladkostí s nižšou cenou sa možno dočkáme, budeme si však musieť nejaký čas počkať.

Už len letmá prechádzka v supermarkete v oddelení sladkostí nám napovie, že zatiaľ k žiadnemu zníženiu cien nedošlo. Momentálne totiž prebieha dopredaj výrobkov zo skladu, kde bol použitý cukor za „staré“ ceny. Treba brať ohľad aj na fakt, že cukor nie je jedinou surovinou, ktorá vplýva na cenu výrobku, cukor by tak musel zlacnieť naozaj markantne, aby sme si mohli všimnúť zníženie cien.

Keď sa však pozrieme na niektoré najpredávanejšie tyčinky, ako je Margot, Mars či mliečna čokoláda, cukor tu na 100 gramov predstavuje z pravidla plus mínus polovicu hmotnosti. Napríklad aj v colových nápojoch, ak nejde o glukózo-fruktózový sirup z kukurice, je okrem konzervantov a farbiva jedinou podstatnou zložkou práve cukor.

Kofola bojuje so zvyšovaním nákladov. „ Aj keď cukor zlacnel, cena iných kľúčových surovín, ako sú dôležité ovocné koncentráty a PET granuláty, bola dodávateľmi navýšená. Taktiež došlo k nemalému zvýšeniu nákladov spojených s výrobou a ich logistikou,“ popisuje hovorkyňa Kofoly Jaroslava Musilová pre ides.cz.

Aj preto muselo vo februári prísť k preceňovaniu niektorých cenníkových cien. Konečne zdraženie na pulte supermarketov je však aj tak len v rukách samotných reťazcov.

Európa a cukor

Aj keď sa to nezdá, Európa je popredným svetovým producentom repného cukru (približne 50 % z celkového objemu). Repný cukor však predstavuje len 20 % svetovej produkcie tohto bieleho bohatstva. Zostávajúcich 80 % sa vyrába z cukrovej trstiny. Väčšina cukrovej repy v Európe sa pestuje v severnej polovici Európy, kde sú na jej pestovanie najvhodnejšie podmienky.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech