Slovák založil v Indonézii korenistý biznis, ktorý inšpiruje aj teba

  • Chute Indonézie je direct trade projekt, ktorý založil Lukáš žijúci na Indonézskom ostrove Jáva
  • Práve tu vďaka vlastnej zvedavosti a tvrdej práci vybudoval biznis so sociálnym rozmerom
  • Momentálne pomáha nielen lokálnym farmárom, ale aj miestnym sirotám
 srcset
FB/chuteindonezie
  • Chute Indonézie je direct trade projekt, ktorý založil Lukáš žijúci na Indonézskom ostrove Jáva
  • Práve tu vďaka vlastnej zvedavosti a tvrdej práci vybudoval biznis so sociálnym rozmerom
  • Momentálne pomáha nielen lokálnym farmárom, ale aj miestnym sirotám

Lukáš Ondišák svoj osud nenašiel na Slovensku, ale v ďalekej exotike. Podarilo sa mu precestoval viac ako 27 krajín a nakoniec zakotvil v Indonézii na ostrove Jáva. Ázia mu prirástla k srdcu natoľko, že sa tam rozhodol prežiť svoj život. Lukáš je jeden z tých ľudí, ktorí aj keď objavili bohatstvá krajiny, nechce ich bezcitne drancovať. Namiesto toho prišiel na spôsob, ako pomôcť domácim farmárom, ako im zabezpečiť lepší život a tiež, ako pomôcť celej komunite.

Lukáš chce Európe ponúknuť len to najlepšie z Indonézie. Pod vlastnou značkou Chute Indonézie do sveta vyváža kokosový cukor, ku ktorému sa pridávajú čokoládová vanilka z Tahity, kokosový olej, kávička zo Sumatry a mnoho ďalších tropických produktov z miestnych fariem.

Indonézski farmári pred jeho príchodom zbierali kokosový nektár a za lacný peniaz ho predávali rôznym spracovateľom, čo sa Lukášovi vôbec nepáčilo. Tak sa spojil s kamošom Wividom a spoločne farmárov naučili kokosový nektár spracovávať, poskytli im náradie a dôsledne strážia kvalitu.

V Indonézii pritom skončil až po šiestich rokoch cestovania po svete. Poslednou krajinou, ktorú pred Indonéziou navštívil, bolo Thajsko. Lukáš po dvoch rokoch štúdia na Technickej univerzite skončil, ale rodičov musel upokojiť, že štúdium si dokončí. Chcel to však urobiť inde vo svete, nie na Slovensku či Česku.

💚 MORINGA MLETÁ – EXTRA FINE GRADE 🌿 by @chute_indonezie > Pradávna rastlina, ktorá je tak obdarená vitamínmi_&_antioxidantmi, že v rastlinnej ríši patrí jednoznačne na stupne výťazov 🏋️‍♂️🏆🥊 Každodenne poskytne až neuveriteľných 90 cenných živín a 46 antioxidantov, plus: 🆙 Naštartuje IMUNITNÝ SYSTÉM 🆙 Pôsobí PROTIZÁPALOVO 🆙 Podporuje tvorbu MATERSKÉHO MLIEKA 🆙️ Podporuje ZDRAVÉ TRÁVENIE 🆙 Dodáva ENERGIU a UKĽUDNUJE /// www.chute.sk /// #authentic #slovak #indonesian #brand #moringa #moringapowder #slovakia #indonesia #oleifera #immunesystem #immuneboost #antioxidants #vitamins #minerals #nutrition #superfood #organic #chute_indonezie

Príspevok, ktorý zdieľa Chute Indonézie (@chute_indonezie),

V roku 2009 sa rozhodol ísť študovať biznis na Univerzitu aplikovaných vied v Holandsku. V rámci štúdia musel stráviť 3 semestre mimo Holandska, z toho absolvoval dve stáže a jeden zahraničný študijný pobyt.

Prvýkrát sa Lukáš v Ázii ocitol počas biznis stáže v Bangkoku. Tu sa zoznámil s niekoľkými Španielmi, naučil sa po španielsky a ďalší semester chcel ísť do Argentíny.

„Spravil som prijímačky do Buenos Aires, no v ten istý deň, kedy ma prijali, som sa rozhodol, že do Argentíny nepôjdem. Nebolo to rozhodnutie z rozumu, skôr srdce ma veľmi silno ťahalo späť do Ázie. Cítil som, že som môj život v Bankoku skončil veľmi rýchlo, tak som začal zháňať, kde v Ázii na škole je ešte voľné miesto. A tak som sa dostal do Indonézie na prestížnu univerzitu v Yogyakarte,“ povedal pre Startitup.

Lukáš bol odjakživa fascinovaný kulinárstvom a rôznymi ingredienciami. Počas polročného štúdia v Indonézii mal čas zistiť, čo vlastne od života chce. Postupne začal podnikať výlety po farmách, začal sa učiť lokálny jazyk, nasával autentickú atmosféru tejto krajiny. Vtedy si uvedomil, že je tu úžasná diverzita produktov a kvalita je perfektná.

Lukáš sa rozhodol v krajine nájsť ľudí, ktorí by chceli pomáhať domácim farmárom, cítili by to tak ako on, cez srdce, a mohol by im naplno dôverovať. A podarilo sa. Natrafil na dnes už jeho spoločníka Wiwida, ktorý už mal v tom čase našliapnutý pekný fairtradový projekt.

„Wiwid už mal začatý koncept, ktorý sa počas našich 3 spoločných rokov vyvinul. Wivid vtedy robil granulovaný kokosový cukor, ktorý však vyrábal ešte v konvenčnej kvalite a staral sa o desiatku farmárov. Už vtedy mal sociálny program, vrámci ktorého si zobral pod svoje krídla 6 sirôt. Spolu sme tento koncept postupne budovali na spoločný sen, rozvinuli sme sociálny program, zvýšili kvalitu, pridali sme nové produkty,“ vysvetlil Lukáš. Dnes vrámci projektu Chute Indonézie spolupracujú s 200 farmármi, ktorí im dodávajú výrobky špičkovej kvality.

Nejde však o ich zamestnancov. Podľa Lukáša sú skôr niečo ako živnostníci, samostatní a slobodní, a keď chcú, tak svoje produkty môžu predávať inde. Farmári vlastnia svoje pozemky, na ktorých pestujú napríklad palmy na kokosový cukor. Aby im Lukáš s tímom nenarúšali alebo nekomplikovali život, tak ich u nich doma učia postupy výroby, aby sa dosiahla top kvalita, a dodávajú im technické vybavenie.

Ak im zostane nektár, ktorý nespracujú pre nich, môžu s ním nakladať ako chcú. Môžu ho aj predať niekomu inému v horšej kvalite, Lukáš však berie len najlepšiu kvalitu vyrobenú podľa postupov, ktoré ich naučili.


Ako hovorí iniciatívny Slovák, ich bio kokosový cukor je legálna droga. Cukor a ostatné produkty Chute Indonézei chutia o to lepšie, že si môžeš byť istý, že ješ 100% kvalitu a podporuješ lokálnych výrobcov. Chute Indonézie je skutočne sympatický projekt so sociálnym rozmerom.

Najnovšie video