TOP 5 najlepších slovenských zmrzlinární, ktoré musíš navštíviť

  • Predpovede počasia hlásia každým dňom intenzívnejšie slnečné lúče a sezóna zmrzlinárov sa začala
  • Vyberáme pre teba päticu TOP zmrzlinární, ktoré doma máme
  • Nezabudli sme na Bratislavu, Žilinu, Nitru, Piešťany, ale zájsť sa oplatí aj do Šamorína
21731150_896240053858042_3012909910392486510_n
Koun
  • Predpovede počasia hlásia každým dňom intenzívnejšie slnečné lúče a sezóna zmrzlinárov sa začala
  • Vyberáme pre teba päticu TOP zmrzlinární, ktoré doma máme
  • Nezabudli sme na Bratislavu, Žilinu, Nitru, Piešťany, ale zájsť sa oplatí aj do Šamorína

Začíname s tým najlepším

Koun sa počas svojej krátkej existencie stihol (minimálne v našom hlavnom meste) stať skutočným pojmom. Aj Startitup si ho zamiloval a už v roku 2016 sme ti priniesli prvý rozhovor so zakladateľkou tejto značky, Barbarou Szalai (môžeš si ho prečítať TU). Tá svoje zručnosti nazbierala v mekke zmrzliny, na talianskej univerzite a počas sezóny ponúka Bratislavčanom a zahraničným návštevníkom špičkovú pochúťku.

V ponuke sa okrem klasickej čokolády či citróna z času na čas mihne aj bazalka, mak či rum a pridať sa môžu vegan sorbety či bezlepkové kornútky. Minulý rok si si dokonca ľadovú pochúťku mohol objednať priamo domov (viac TU) a úspech Kounu už poznajú aj v Dubaji (viac si prečítaš TU). Skrátka TOP.

Bláznivé kombinácie

Za žilinskou zmrzlinárňou Scoop stojí sympatický Dávid, ktorý sa odmalička pohyboval v gastronómii. Vo svojej zmrzlinárni ponúka sorbety, gelato a aj vegánske pochúťky, pričom všetko je vyrobené pod prísnym dohľadom a z poctivých surovín. Sám zakladateľ priznal, že začiatky boli veľmi ťažké a zákazníci si na nevšedné príchute dlho zvykali.

Od roku 2016 totižto v malej prevádzke na Sládkovičovej ulici čakajú na milovníkov zmrzliny kombinácie ako modrý banán so sušienkami, malina s cviklou, jogurt s rakytníkom, čierny kokos alebo levanduľa. Zaujímavosťou je, že hoci sezóna zmrzlinárov je obmedzená na približne šesť mesiacov v roku, v Scoope sa vynašli. Počas zimných mesiacov tu namiesto ľadovej pochúťky ponúkajú horúci punč, kávu či čokoládu. Inšpiratívny rozhovor s Dávidom nájdeš TU.

Tak trošku retro

Gio Caffe – Gelato Italiano, ktoré nájdeš v Nitre hneď na dvoch miestach stavilo na retro dizajn. Obľúbený podnik domácich aj turistov sa dokonca dostal aj do publikácie Top miesta na Slovensku. O zákazníkov sa tu starajú sympatické Gio Girls a poctivej zmrzliny vyrábanej podľa talianskej receptúry tu dostaneš aj domáce koláče či limonády. To všetko v pôvabnej prevádzke, ktorá je ako vystrihnutá zo stránok retro magazínov. Nechýbajú vzorované tapety, drevená podlaha, odhalené tehly, kreslá ako od babičky a bonusom je výhľad na nitriansky hrad (viac TU).

Piata generácia zmrzlinárov

Od roku 1954 nájdeš na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave zmrzlináreň a cukráreň Luculus. Tajný rodinný recept aj osobitý prístup ku zákazníkov udržal prevádzku na trhu viac ako polstoročie a každé leto sa tu tvoria dlhánske rady. Dnes okrem tradične receptúry Luculus prihliada aj na vegánov, ponúka BIO zmrzlinu aj verziu s náhradným sladidlom.

Samozrejme, úspech spočíva v niekoľkých faktoroch: „Snažíme sa ponúkať produkty pre široký okruh zákazníkov, a preto okrem tradičných zmrzlín a príchutí ponúkame tiež napríklad sorbety, diabetické a vegánske zmrzliny. Základným tajomstvom úspechu však je, že vyrábame naše zmrzliny s radosťou a zo srdca.“ (celý článok si prečítaš TU)

Skúsenosti priamo z Benátok

Našu päticu uzatvára zmrzlináreň, ktorú nájdeš v Piešťanoch. Gelateria Artigianale Monalisa patrí domácim, Kristíne a Marekovi, ktorí si dávajú výnimočne záležať na kvalite svojej zmrzliny. Kristína po dokonalý recept vycestovala až do Benátok a po cestách po Európe vznikla lahodná pochúťka, ktorú dnes dvojica ponúka v rodnom meste.

Okrem chutného gelata tu dostaneš aj pravé čapované prosecco, lahodnú kávu, ručne robené nanuk, frozen jogurty s polevou z pravého ovocia, domáce semifredo a macaroons, či francúzske palacinky. Ostrieľaní zmrzlinári hovoria: „Denne pasterizujeme desiatky litrov mlieka a smotany, mixujeme kilá čerstvého ovocia, vážime len tie najlepšie čokolády, vanilku alebo pistácie“ Ich zmrzliny sú 100 % bezlepkové a v novej sezóne nájdeš v ponuke aj verziu vegan. Viac si prečítaš TU.

Bonus: Poctivosť sa vypláca

Rodinná výrobňa zmrzliny U Jusufa sa nachádza v Šamoríne a je dokonalým príkladom poctivej práce. Domácimi nazývaný Jožko z Macedónska ponúka v nenápadnom mestečku zmrzlinu už od roku 1947. Bláznivé variácie tu nehľadaj, no ani zmrzlinu vyrábanú z prášku. Viac si prečítaš TU.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech