TOP miesta, kde ti pripravia polievky, o akých si ani netušil, že existujú
- Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného chodu
- Rastúca vlna záujmu dala priestor pre vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“
- Zďaleka už nejde len o klasické chute, aké bežne poznáme, ale aj o exotické gastro skvosty
- Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného chodu
- Rastúca vlna záujmu dala priestor pre vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“
- Zďaleka už nejde len o klasické chute, aké bežne poznáme, ale aj o exotické gastro skvosty
DQ Bistro Polievočka
Mladý slovenský pár sa pred viac ako dvomi rokmi rozhodol zahodiť pohodlnú korporátnu prácu, ktorá im síce na účet pravidelne prinášala slušnú sumu peňazí, no nerobila ich šťastnými. Oboch dokopy spojila láska k jedlu a podobný pohľad na svet. Tak prečo z toho nevyťažiť viac?
Kvetka a Daniel si po množstve príprav otvorili v Bratislave take away reštauráciu s názvom DQ Bistro Polievočka (D ako Daniel, Q ako Qetka). Po uvedení názvu ťa asi neprekvapí, že svoju reštauráciu orientujú na polievky. No nie len tak nejaké, ale poctivé a domáce z rôznych kútov sveta.
Veď čo prinesie hrejivejší pocit v žalúdku a na duši, ako taká chutná polievka? Ich koncept pozostáva z jednoduchej filozofie, že varia to, na čo majú sami chuť. V ich polievkovom kráľovstve sa dokážeš dosýta najesť a ani ti nebude chýbať hlavný chod.
Nemusíš sa báť, že ti tu naservírujú nudnú „slovenskú“ polievku na štýl slížového vývaru či ďalších klasík z vývarovní. Nájdeš tu špeciality, medzi ktoré patria šošovicová kari polievka s ananásom, thajská polievka s kokosovým mliekom, balkánska čorba, kačacia polievka s granátovým jablkom či vychladené španielske gazpacho. V ponuke sa však bežne objaví aj broskyňová či levanduľová polievka, na akú len tak bežne nenatrafíš.
Soup Culture
Návrat polievkového trendu podporujú aj Natália a Sergij, ktorí na polievkach postavili v skutku neobyčajný biznis. Či už si polievkový nadšenec alebo tento chod už zo zásady preskakuješ, prevádzka v Košiciach na Hviezdoslavovej ulici ťa určite zaujme.
Mladí Slováci si v meste plnom kultúry otvorili prevádzku s názvom Soup Culture. Ide o koncept, ktorý dnes môžeš nájsť v Poľsku či na Ukrajine. Soup Culture je pre všetkých stravníkov, ktorých nebaví zabehnutý stereotyp z táckarní, v ktorých si môžeš vybrať maximálne z dvoch polievok, a nechcú ani vystrelené ceny lepších reštaurácií.
Soup Culture ponúka každý deň najmenej štyri zdravé polievky, ktoré si odnesieš podobne ako zmrzlinu, avšak v špeciálnom polievkovom kornútku, ktorý môžeš skonzumovať.
Tento polievkový fast food tak ponúka alternatívu k bežným rýchlym občerstveniam, ktoré sa vzhľadom na zaneprázdnenosť dnešných moderných ľudí tešia veľkej obľube. Ako však rastie záujem o stravovanie v street foodoch a fast foodoch, rastie aj množstvo odpadu a plastov, v ktorých sú “take away” obedy zabalené. V tomto smere je Soup Culture úplne bezodpadová, keďže “obal”, v ktorom polievku dostaneš, ihneď aj zješ.
Polievkáreň
Polievkáreň v Nitre a Trnave je jedinečným miestom, ktoré je plné vôní z čerstvých surovín, z ktorých kuchári pripravujú polievky a čerstvé šaláty. Ponuka polievok, na ktorých si tu môžeš pochutnať, je každý deň iná a jedinečná. Vždy je na výber minimálne zo štyroch druhov polievok, medzi ktorými sa objavia aj také, na aké v iných slovenských reštauráciach nenatrafíš.
„Naša Polievkáreň Nitra je jedinečná v tom, že nevaríme len tradičné slovenské polievky, ako je napríklad slepačí vývar, ale radi do našej ponuky zahŕňame aj netradičné polievky, ako napríklad studené či ovocné polievky, ktoré sú charakteristické pre iné krajiny,“ opisujú koncept reštaurácie jej zakladatelia.
Laksa & Grill
Marek a Ľuboš sú bratia, ktorí priniesli na Slovensko netradičnú polievku s názvom Laksa. Podľa nich si ju zaručene zamiluje každý nadšenec exotickej kuchyne, aj preto do nej vložili celú svoju dôveru a postavili na nej svoj koncept bistra s názvom Laksa & Grill.
“Laksu som jedol prvýkrát v roku 2008 v Sydney, v Austrálii. Bola to láska na prvý pohľad alebo skôr ochutnanie. Proste symfónia chutí, nevedel som sa jej dojesť. U protinožcov som strávil rok po štúdiu na gymnáziu. Po návrate domov som ju veľakrát varil. Vyskúšal som veľa receptov, veľa metód a techník, až som dospel k receptu, ktorý chutil ako originál,” hovorí o prvej skúsenosti so špeciálnou polievkou Lukáš.
Polievka je špecifická najmä nádychom morských plodov, a to aj napriek tomu, že ich v samotnom jedle nenájdeš. V domácom curry základe od dvoch bratov sú totiž sušené krevety a krevetová pasta. Špeciálny curry základ sa pritom robí podľa tajného rodinného receptu, ktorý má na starosti otec Lukáša a Ľuboša. Špeciálne suroviny, bez ktorých by Laksa nechutila tak, ako má, si bratia objednávajú priamo z Thajska či Talianska.
“Polievočka je špecifická aj pestrosťou textúr jednotlivých potravín. Sú tam ryžové rezance, kuracie mäso, pražené tofu, sójové klíčky, a to všetko je zaliate vynikajúcou polievkou, ktorá je pôvodom z Malajzie,” opisuje Lukáš.