Veľkým testom kvality salám neprešla viac ako polovica výrobkov

  • Predáva sa u nás už od dôb prvej republiky a v obchodoch môžeš nájsť aj také, ktoré sa obalom hlásia k historickým receptúram
  • Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 12 vzoriek salám gothaj, aby preveril ich kvalitu a teraz informuje o výsledkoch
salo
Gothaj/flickr.com
  • Predáva sa u nás už od dôb prvej republiky a v obchodoch môžeš nájsť aj také, ktoré sa obalom hlásia k historickým receptúram
  • Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 12 vzoriek salám gothaj, aby preveril ich kvalitu a teraz informuje o výsledkoch

Množstvo spotrebiteľov považuje gothaj za údeninu nízkej kvality, zatiaľ čo iní na ňu nedajú dopustiť. Časopis dTest v laboratóriu overoval obsah a kvalitu mäsa, tuku a soli v týchto mäkkých salámach. Viac ako polovica vybraných výrobkov prepadla v nezávislom teste kvôli problémom s množstvom alebo kvalitou použitého mäsa. V dvoch prípadoch bola odhalená aj prítomnosť separátov, ktoré sa v gothajoch nesmú používať.

Podľa oficiálnej vyhlášky musí gothaj obsahovať 40 % zmesi bravčového a hovädzieho mäsa a zároveň nesmie obsahovať separát. Pomocou chemickej analýzy dTest zisťoval, koľko mäsa vybrané salámy obsahovali a to, či etikety nezatajujú prítomnosť sójovej alebo hydinovej bielkoviny. Nechýbala ani ochutnávka a kontrola údajov na obaloch.

Analýza objavila významné prehrešky. Sedem z 12-tich testovaných salám klame zákazníka. Dve z nich, konkrétne Bivoj a Zeman, obsahovali menej mäsa, než ako sľubovali na etiketách. Išlo o značku Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dve salámy vyrobené na Slovensku obsahovali zakázaný separát, teda strojovo oddelené mäso.

Odborníci to zistili tak, že v laboratóriu nechali zmerať obsah vápnika a kostných úlomkov. Ich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám nespĺňajú štandardy určené legislatívou.

Kvalita mäsa použitého v jednotlivých salámach je naozaj rozdielna. Mnohé o nej prezradili obsah čistých svalových bielkovín, z ktorých je možné zistiť, koľko je v gothajách svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bielkovín znamená vyšší obsah mäsa, prípadne jeho nižšiu šlachovitosť. Podľa oficiálnej vyhlášky sa u nás kladú nároky len na obsah mäsa a tuku.

Avšak napríklad nemecká legislatíva je prísnejšia a výrobcom mäkkých salám nariaďuje aj minimálne množstvo spomínanej svalovej bielkoviny. Z našich vzoriek by tak nemeckými požiadavkami na najmenej 7,5 % svalových bielkovín vyhoveli len dva mäkké salámy– Horeca Select a Chodura.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech