Mäso, pre ktoré netreba zabíjať zvieratá, je oddnes realitou

Alexandra Dulaková / 5. februára 2016 / Lifehacking

Memphis Meats ponúkajú riešenie všetkým oduševneným mäsožravcom, ktorí neradi spôsobujú utrpenie zvieratám a chcú sa pričiniť na ochrane životného prostredia. Ich mäso vypestované v laboratóriu má všetky dobré vlastnosti svojej prírodnej verzie a v niektorých veciach ju dokonca predbieha. Oddnes spúšťajú skúmavkovú výrobu svojich produktov vo veľkom a tvrdia, že toto je budúcnosť potravinového priemyslu.

Dôvody, prečo nejesť mäso ďaleko presahujú klasické argumenty, ako napríklad: „nechcem zabíjať zvieratá„, „nechutí mi to„, či „nechcem, aby kvôli môjmu jedálničku niekto trpel„. Vegetariánska strava je nielen otázka morálky, ale aj ekológie – a tá je v dnešnom svete  prepieraná snáď ešte viac. Mäso samo o sebe zlé nie je, v konečnom dôsledku sme sa práve vďaka nemu vyvinuli do najinteligentnejších tvorov tejto zeme, no konzumujeme ho príliš veľa a často ho pripravujeme veľmi nezdravo. Naše metódy zabíjania zvierat sú často kruté a nezabíjajú rýchlo, čo je našťastie vrámci Európskej Únie regulované – no o iných častiach sveta sa to povedať nedá.

caf-crowded-chickens1

Ročne pre naše kulinárske návyky výrobci spracujú 10 miliárd zvierat po celom svete, čo je číselne viac ako celková populácia ľudstva – a to sa deje každý jeden rok. Produkcia sama o sebe sa tiež nezaobíde bez vedľajších účinkov. Za každé kilo mäsa padne podľa druhu od 5 000 litrov vody (kuracie) až po 15 000 litrov (hovädzie). Na to, aby sme zvieratá kŕmili (či už pasením alebo spracovanými plodín) sa vo vyspelých krajinách spotrebuje až 40 percent poľnohospodárskych plodín – na každú kalóriu výsledného produktu teda do zvieraťa „investujeme“ cca 23 kalórií. Samotné spracovávanie mäsa sa samozrejme nezaobíde bez rôznych chemických procesov, ktoré v konečnom dôsledku vyprodukujú viac skleníkových plynoch než všetky motorové vozidlá a lietadlá na svete. Zdá sa teda celkom logické, že pri pokusoch znížiť naše emisie a škodlivý vplyv na Zem by sme mali zakročiť proti tomu najväčšiemu škodcovi – produkcii mäsa. V istých oblastiach sa už kroky podnikli.

 

Pokusy už boli viaceré, no momentálne pozornosť pútajú najmä Memphis Meats zo San Francisca. Mäso síce kultivujú v laboratóriu, no na základe malého množstva buniek mäsa odobraných zo skutočných zvierat. Na produkciu jednej kalórie mäsa spotrebujú len približne 3 kalórie a výsledný produkt neobsahuje žiadne hnojivá, hormóny, antibiotiká, patogény, či kontaminačné materiály – čo sa o bežnom mäse bohužiaľ nedá vždy povedať. Laboratórne kultivované mäso sľubuje takú istú chuť a zásadne zníženú škodu na zdraví a životnom prostredí. Ich spôsob produkcie je dokonca vraj budúcnosťou mäsového priemyslu.

About+Team+banner

To, čo vyprodukujú je čisté a zdravé mäso, ktoré naviac vraj chutí presne tak, ako to, čo pochádza zo spracovaných zvierat. Dodnes vyvinuli hovädziu, bravčovú aj hydinovú alternatívu a dokázali z nej vytvoriť klobásky, mäso do hamburgerov, hot dogov, či mäsové guličky do špagiet. Dokonca svoje sily spojili so šéfkuchárom, ktorý dostal za úlohu z ich mäsa pripraviť bežné jedlo. Cieľ splnil a ľudia si výsledok pochvaľovali – rozdiel medzi týmto a bežným mäsom vraj vôbec nebolo cítiť. Práve dnes, 4.2.2016, spúšťajú jeho produkciu. 

MemphisMeats-114  MemphisMeats-118

Do bežných – alebo menej bežných – obchodov by produkty z dielne Memphis Meats mali doraziť v priebehu piatich rokov. Zrejme bude z počiatku drahšie ako bežné mäso, no CEO a spoluzakladateľ Uma Valeti predpokladá, že do istého bodu v budúcnosti podobná produkcia dokáže celkom nahradiť dnešné rozšírené spracovávanie mäsa. Ak by sme zdĺhavý proces žatvy, chovania a sprocesovania dokázali zjednodušiť o všetky ekologicky, finančne aj časovo náročné operácie, bolo by to pre nás len výhodné. Zároveň by sa mohol na zásadne menší počet chovaných zvierat klásť väčší dôraz a bolo by ich možné chovať v dôstojných podmienkach. Pritom by sa žiaden ľudský mäsožravec nemusel vo svojich chúťkach obmedzovať – mäso by tu ostalo, len v oveľa zdravšej, prijateľnejšej a udržateľnejšej forme.

MemphisMeats-107

Do produkcie skúmavkového mäsa síce bežný človek nevidí a teda nevie ohodnotiť, do akej miery je tento spôsob produkcie skutočne zdravý, ako presne prebiehajú chemické procesy zodpovedné za množenie mäsových buniek, či ako môže dokáže vplývať na ľudský organizmus. To sa zrejme dozvieme jedine prostredníctvom výskumu a praktických skúseností – no za pokus to rozhodne stojí.

 

Viac a projekte sa môžeš dozvedieť tu.


Zdroj: Memphis Meats, The Plaid Zebra zdroj cover foto: Discover Magazine

Pridať komentár (0)