Medové pivo či originálne sajdre, slovenskí včelári vyrábajú medovinu, ktorú ocenili aj v zahraničí

  • Včelco je slovenská značka medoviny, liehovín, piva a sajdrov
  • Všetko si vyrábajú sami, z vlastných zdrojov
  • Pavol Kudláč nám v rozhovore prezradil, že ročne vyrobia aj 100-tisíc fliaš medoviny, ktorú si všimli už aj v zahraničí
Včelco
Včelco
  • Včelco je slovenská značka medoviny, liehovín, piva a sajdrov
  • Všetko si vyrábajú sami, z vlastných zdrojov
  • Pavol Kudláč nám v rozhovore prezradil, že ročne vyrobia aj 100-tisíc fliaš medoviny, ktorú si všimli už aj v zahraničí

Kedy ste začali so včelárstvom a čo vás k nemu priviedlo?

Tak trocha netradične, už na základnej škole v Trstíne. Pod vedením charizmatického učiteľa včelárstva, pána Kumančíka, sme ja a moji kamaráti privoňali tomuto „sladkému“ koníčku. Že to bude celoživotné hobby a neskôr aj profesia, sme nikto netušili. Svoje prvé včelstvo sme si zaobstarali pred 37 rokmi. Momentálne obhospodarujeme viac ako 100 včelstiev.

Čo vás na práci so včelami napĺňa najviac?

Byť v prírode, dýchať čerstvý vzduch, nabrať si voňavý medík priamo z včelích plástov. Je to podmanivé a „nákazlivé“. V skutočnosti je to kopec obetavej práce a aj pocit, že robíte niečo dobré pre seba aj pre ostatných. Včelárenie sa pre človeka postupne stane viac životnou filozofiou než prácou.

zdroj: Včelco

Ponúkate Prešporskú, Ríbezľovú aj Klasickú medovinu, kde ste hľadali inšpiráciu na tieto receptúry

Medovina je najstarší alkoholický nápoj, známy tisíce rokov. Je to nápoj kráľovský a veľmi vzácny. Takže o prvotnú inšpiráciu až taká núdza nebola. My sme vyrastali pod kopcami Malých Karpát, kde je tisícročná tradícia vinárstva aj včelárstva. Rozmanitosť druhov medu nám ponúka najrôznejšie možnosti pre výrobu medoviny. Napríklad naša  najznámejšia medovina – Včelovina, vznikla spojením troch druhov medu.

Ako dlho vznikali a ako ste upravovali receptúry?

Celé roky. Medovina je kvasený nápoj z medu. Predstavili sme si, ako by mohla chutiť medovina z medu, ktorý sme „vyvčelárili“.  Nasledovalo veľké množstvo pokusov a experimentov. Keď sme začali kombinovať rôzne medy navzájom, dostali sme sa k širokej škále možností, neskorších receptúr. Potom sme museli nájsť vhodnú kvasinku, ktorá pretvorí med rozpustený vo vode na alkoholický nápoj zvaný medovina. Kým sme našli tú pravú, otestovali sme 34 druhov rôznych kvasiniek. Niektoré medoviny zrejú aj niekoľko rokov, aby dosiahli požadovanú jemnosť. Toto všetko potrebuje trpezlivosť. Hovoríme, že na dobré si treba počkať.

zdroj: Včelco

Kde ste zo začiatku svoje produkty vyrábali?

Vyrábali sme ich v malých dávkach doma v pivnici. Najskôr sme medovinu vyrábali len pre seba a svojich známych, časom si získavala viac a viac priaznivcov.

Kedy sa zo záľuby stalo vaše živobytie?

Rozhodnutie založiť firmu sa rodilo dlho. Včelárstvo bolo pre nás koníčkom, naše profesie boli rozdielne. Láska k včelárstvu nás po základnej škole dala znovu dohromady až v dospelosti. Spoločne s Edom Štibraným a  Radom Opalkom sme začali chov včiel, veľkú včelnicu. Z veľkej včelnice bol dostatok medu, tak sme mohli vyrobiť aj viac medoviny. Tak nejako postupne, asi po 25 rokoch včelárenia, prišlo rozhodnutie založiť firmu.

Majú Slováci záujem o takéto netradičné výrobky?

Určite majú, Slováci  radi objavujú niečo nové. Medovina je hádam najstaršou novinkou na svete. Mnoho ľudí má o medovine len hmlistú predstavu. Výhodou je, že každý ju chce ochutnať, objaviť ako tento bájny nápoj vlastne chutí. Stačí potom vyskúšať dobrú medovinu a človek razom pochopí, prečo mali aj králi medovinu na sviatočnom stole.

zdroj: Včelco

Za vaše medoviny ste získali ocenenia vo francúzskom Montpellieri. Čomu podľa vás vďačíte za takýto úspech?

Už dva roky po založení firmy sme získali tri významné medaily na celosvetovej súťaži medovín Apimondia 2009. Nebola to síce prvá zlatá medaila pre naše produkty, ale prvýkrát sme skúsili zabodovať rovno s tromi druhmi našich medovín, priamo vo Francúzku, v srdci vinárstva a gurmánstva. Výsledok bol o to sladší.

Úspešný produkt bol otázkou nekonečného bádania  a precíznosti aj v detailoch. Nekompromisný výber surovín je  však absolútny základ. Z podpriemerných vstupov sa nedá ani tou najlepšou technológiou dosiahnuť nadpriemerný produkt.

Koľko fliaš medoviny ste schopní vyprodukovať za rok?

Medovina sa nedá vyrobiť zo dňa na deň, výroba trvá dlhé mesiace až roky. Od začiatku sme sa stretávali s problémom, aby sme vôbec mali dosť medoviny pre našich zákazníkov. Počas sezóny sa často stávalo, že sme ešte o druhej v noci etiketovali fľaše, ktoré boli ráno o deviatej na pulte, a večer už znovu nebolo čo predávať.

Maximálne vieme vyrobiť asi 100-tisíc fliaš medoviny za rok. Väčšie objemy už nechceme robiť. Rozhodujúce je, že chceme veci robiť so srdcom, priamo našimi rukami, aby z nich bolo cítiť dušu. Pri väčších objemoch by sa to už jednoducho nedalo. Významným limitom je aj dostupné množstvo slovenského medu. Medovinu vyrábame v 6 základných druhoch, plus špeciálne limitované edície, ako napr. medovina dozrievaná v sude od americkej whisky, alebo od karibského rumu, či medovina fermentovaná s bobuľami čiernych ríbezlí, ostružín, malín.

zdroj: Včelco

Kedy ste sa rozhodli, že okrem medoviny budete vyrábať aj pivá, sajdre či medové destiláty?

Rodilo sa to postupne rokmi, rôznymi cestami, inšpirovali nás zákazníci. Občas niekto po degustácii 8 medovín utrúsil: „A nemáte aj niečo silnejšie na záver?“ A tak nejak vznikol nápad na destilát z medoviny, ktorý dnes už predávame vo fľašiach ako Včelársku Medovicu. Kolega Edo je veľký pivár, a tak sme pivo mali stále nejako na obzore. Plus sme na cestách v zahraničí objavili ešte niekedy pred viac ako 10 rokmi remeselné pivo. To bol zárodok myšlienky.

Ako sa vo vás zrodil nápad na medový sajder?

Sajder vznikol spontánne.  Keďže jednu z včelníc máme uprostred jabloňového sadu, celé roky sme neustále chodili okolo jabĺk. Až nám jedného dňa napadlo ich vylisovať a zmiešať s medom. Vznikol kvasený osviežujúci nízkoalkoholický nápoj z jabĺk s naším medom – sajder Divá Včela.

zdroj: Včelco

A čo pivo?

Aj najpravovernejší včelár sa po letnom dni strávenom prácou na včelnici osvieži radšej pivom ako medovinou. Medovina je predsa len nápoj skôr na výnimočné príležitosti. Keďže práce okolo včiel a medoviny je stále mnoho, od prvej inšpirácie ubehol kopec rokov.  Remeselným pivom sme sa preto začali vážnejšie zaoberať asi pred 5 rokmi. Keďže sme včelári – farmári, tak aj naše poňatie výroby piva je odlišné – farmárske. Nesnažíme sa byť konkurenciou remeselným pivovarom. Vyrábame pivo odrážajúce miestny terroir, túto dobu, naše lokálne podmienky, ktoré nie je možné zopakovať inde na svete. Autentické pivo inšpirované dávnym nápojom braggot, čo je historický nápoj na pomedzí piva a medoviny. Špeciálne pivo, ktoré dokváša priamo vo fľaši, ako najlepšie belgické špeciály. Robíme ho  z lokálneho sladu, vody priamo z Malých Karpát, z medu z našich včelníc, fľašu po fľaši s odtlačkom ľudskej ruky.

Vyrábate si pivá a sajdre sami, alebo spolupracujete s inými pivovarmi a výrobcami?

Sami. Začínali sme ako kočovný pivovar, pivo sme varili vo viacerých pivovaroch. Keďže sme však chceli pivo vyrábať odlišným spôsobom, bolo potrebné investovať do technológie, aby sme si ho vedeli vyrobiť sami, hoci aj v malom. Chvíľu to trvalo, ale sme včelári a vieme, že na dobré si treba počkať. Snažíme sa produkty vytvárať  takpovediac vlastnými rukami, aby v každom produkte bolo cítiť ľudský dotyk a srdce. Vyrábame a predávame ich lokálne v Smoleniciach, priamo pod Smolenickým zámkom, kde ich naši návštevníci môžu ochutnať priamo zo zdroja.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech