Na dobrú polievku ti stačí maslo, cibuľa a víno, hovoria kuchári z košickej Soupculture

  • V čase, keď je dobrá imunita na prvom mieste, smelo a zaručene ju dokáže posilniť polievka
  • Košická polievkáreň sídli v Starom meste a jej majitelia fungujú absolútne zero-waste
  • Na záver dali aj jeden recept na boj s vírusom
polievkáren
Soupculture
  • V čase, keď je dobrá imunita na prvom mieste, smelo a zaručene ju dokáže posilniť polievka
  • Košická polievkáreň sídli v Starom meste a jej majitelia fungujú absolútne zero-waste
  • Na záver dali aj jeden recept na boj s vírusom

Tvrdia, že polievkovú kultúru má každá krajina a teda žiadna polievková veľmoc neexistuje. Soupculture je polievkáreň, aká v Košiciach dlho chýbala. Priniesli ju sem Ukrajinci, lebo veď Slovania by mohli jesť polievku ráno, na obed aj večer. Na slávnom košickom Polievkovom festivale sa zúčastnili len raz, nechceli totiž čapovať polievku do plastovej nádobky.  Z Hviezdoslavovej 4 v Košiciach si polievku nesieš v kornútku a v lete si ju preto veľmi ľahko pomýliš so zmrzlinou.

Nataliia Baran je mladá Ukrajinka, ktorá chce úspešnú frančízu posúvať aj do ďalších slovenských miest. Trošku ju v tom však stopla pandémia.

  • Kedy sa polievky dostanú popularitou na úroveň kávy
  • Ktorá polievka ti zlepší imunitu najviac
  • Čo stačí mať doma, aby si si polievku uvaril kedykoľvek
  • Ako Soupculture bojuje proti finančnej recesii

Myslíte si, že sú Slováci polievkový národ?

Samozrejme. Na nedeľnom obede nesmie chýbať dobrá polievka a tak to je na celom Slovensku. A často počujem od známych a kolegov hlavne v čas obedu že -Už by si dal nejakú dobrú polievku.

Ja osobne vnímam polievkovú kultúru v súčasnej dobe ako veľmi živú a dostáva sa na úroveň tej kávovej. Je Soupculture subkultúrou?

Každá polievkáreň pomáha rozvíjať polievkovú kultúru a každá to robí iným, svojským spôsobom. Na gastro trhu predajných miest zameraných vyslovene na polievkový sortiment nie je veľa. S kaviarňami to zatiaľ teda porovnávať nemôžeme. Na Slovensku ich je v podstate toľko, že sa dajú zrátať na prstoch jednej ruky. Mňa osobne teší, že polievka sa dostala do ulíc a môžeme ju “piť” ako kávičku na lavičke či v aute.

Kto za celou Soupcultúrou stojí?

Soupculture je frančíza a pochádza z Ukrajiny. Na Slovensku za Soupculturou stojíme my s manželom a tím našich zamestancov. Bez nich by to nešlo. V dnešnej dobe je veľkým šťastím mať takých zodpovedných a šikovných kolegov. Ešte jedna šikovná rodina sa ku nám pridala. Tí budú vlastniť Soupculture v Banskej Bystrici. Otvorenie sme mali naplánované na 16.marca, museli sme však všetko stopnúť.

zdroj: archív Soupculture

Máte v Košiciach polievkovú konkurenciu?

V Košiciach sme jediní a mám pocit, že aj široko-ďaleko. Výnimoční sme kvôli jedlým kornútkom, nič podobne som doposiaľ na Slovensku nevidela. Okrem Banskej Bystrice sa však chystáme aj ďalej. Určite sa nám raz podarí aj Bratislava.

Ako sa vám pracuje a varí v súčasnej situácii?

Situácia nie je veselá. Ale snažíme sa nevyčkávať na to, kým bude lepšie. Chceme žiť a variť teraz. Preto varíme a pracujeme tak, ako pred tým. Akurát sa viac chránime.

Soupculture je malý podnik. Čo všetko robíte preto, aby ste ho postupne ozdravovali a zabránili tak ušlému zisku, ktorý možno mnohé firmy riešia?

Nateraz sme spustili donášku, aby mali naši zákazníci polievku stále poruke a mohli si ju dať aj doma. Veľa z nich je stálych a na našu polievku si proste zvykli. Takže máme výdajné miesto má prevádzke pre tých, ktorí musia chodiť do práce a potrebujú sa niekde najesť. Ale vlastne pre všetkých. Nehovorím, že to zabráni ušlému zisku. Ale určite sa nebudeme vzdávať a trpezlivo budeme čakať, kým to celé skončí.

Teraz, keď je imunita mnohých ľudí v ohrození, polievka sa považuje za doslova liek. Ktorá je podľa vás najliečivejšia?

Samozrejme podporovať imunitu treba nie len jedlom. Čo sa týka polievky, musí najprv zahriať vaše srdce. Musí byť voňavá a teplá. Najlepšie zo sezónnej zeleniny a nesmie chýbať cesnak.

zdroj: Archív Soupculture

Čo by sme mali mať doma stále, aby sme vedeli uvariť elixír na zdravie do 20 minút?

Prvé, čo mi napadlo – treba mať aspoň niečo. Nie je toho veľa. Myslím, že úplne stačí maslo, cibuľa a víno.

Aká je základná polievka, ktorú by mala mať každá reštaurácia v ponuke?

V dnešnej dobe ponúka každá reštaurácia ako základnú polievku vývar. A bude to tak aj naďalej, pretože Slováci sú naň zvyknutí a majú ho radi.  Ja si však myslím, že nie každý podnik musí mať na jedálnom lístku práve vývar. Skôr by ma viac bavilo, keby sa reštaurácie odlišovali práve polievkami. Mali by sa snažiť ponúknuť niečo iné a výnimočné. Čím viac chuti tým lepšie. A základná polievka by mala poukázať na koncept reštaurácie a na jej tvar.

Existujú trendy medzi polievkami?

Neviem. Ako som už povedala, koľko polievok, toľko chutí. Teraz sú možno trendom krémové polievky, pretože sú rýchle na prípravu a dajú sa uvariť aj z minimálneho množstva ingrediencií. To, či je polievka trendy alebo nie, pre mňa až tak dôležité nie je.

zdroj: archív Soupculture

Už v škôlke nás učili, že najprv sa je polievka a až potom hlavné jedlo. Máte to tak stále aj vy?

To je ten poctivý obed. Ja osobne som po takomto obede neuveriteľne unavená a chcem len spať. V našej rodine preto razíme teóriu, že buď polievka alebo hlavne jedlo.

A dokáže polievka hlavné jedlo nahradiť?

Závisí od toho aká polievka. My na Ukrajine sme zvyknutí jesť polievku ako hlavne jedlo. Lebo naša tradičná polievka obsahuje všetko- vývar, zeleninu, mäso aj obilniny a je veľmi sýta.

Odkiaľ beriete inšpiráciu na svoje polievky?

V prvom rade od našich zákazníkov. Oni sa vždy pýtajú na nejaké zaujímavé polievky, ja si ich potom vyhľadám, vymýšľam a varím u nás v Soupculture. Ja to hovorím stále, zákazníci sú najlepším lakmusom.

Máte radi aj tie sladké maďarské? Tie sa „varia“ z ovocia a niekedy nevidieť rozdiel medzi kompótom a polievkou..

Mám rada polievky a mám rada kompót. Ale ten kompót si dám skôr ako dezert a nie ako prvé jedlo.

zdroj: Archív Soupculture

Čo je v dnešnej online dobe dôležitejšie – dobrá polievka alebo dobrá reklama?

No je to taká rovnica. Dobrá polievka= dobrá reklama. Nikdy nie naopak.

Vy ste si vytvorili veľmi pekný zero-waste koncept. Vôbec nemáte taniere? Z čoho sú vaše „kornútky“ vyrobené?

Sú z múky, vody, čierneho korenia a ďalších korením, ktoré  im dodávajú farbu ako kurkuma, cvikla, spirulina. Taniere nemáme vôbec. Jediné, čo v rámci možností a nutnosti používame, sú ekologické kelímky na donášku alebo keď potrebujete polievku zobrať so sebou. Kornútky opekáme priamo pred zákazníkom na špeciálnom stroji, ktorý je patentovaný a vyrába sa iba pre Soupculture.

zdroj: archív Soupculture

Aká je vaša obľúbená polievka?

Záleží od nálady a teda stále iná. Ja si myslím, že každá životná situácia si vyžaduje špeciálnu polievku. Ale ak si mám vybrať jednu, asi kapustňák z kyslej kapusty s hubami a fazuľou.

Dajte rýchly recept na antikorona-polievku 😊

Akurát v prírode rastie najlepší liek- medvedí cesnak. Ten je známy svojimi prospešnými vlastnosťami vrátane silných antibakteriálnych a antiseptických účinkov, a má aj super vitamínové zloženie. Stačí mať  doma medvedí cesnak, cibuľku, zahustiť zemiakmi. Možno pridať smotanu- uvariť, zmixovať a polievka je na svete. Alebo pokojne pridajte cesnak do svojej obľúbenej polievky. Toto je náš boj proti vírusom.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech