ŠTÚDIA: Na tento vitamín sa zabudlo. Podporuje imunitu a dokáže bojovať proti COVID-19

  • COVID-19 postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc
  • Vitamín B6 má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém, čím sa znižuje závažnosť ochorenia
  • Potraviny sú náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň
vitamin B korona
Freepik/ededchechine, TASR/AP, Domenico Stinellis
  • COVID-19 postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc
  • Vitamín B6 má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém, čím sa znižuje závažnosť ochorenia
  • Potraviny sú náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň

Pandémia ochorenia COVID-19 trápi celý svet. Ľudia sa začínajú obracať na vitamíny, aby posilnili svoj imunitný systém. Len nedávno sa hovorilo o tom, že vitamíny C a D pomáhajú zvládať koronavírus ľahšie.

V januári Social Science Research Network zverejnil vedeckú štúdiu, ktorá ukázala, že u pacientov, ktorým sa podávali dávky vitamínu D, bola o 80-percent nižšia pravdepodobnosť, že budú vyžadovať hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti a priebeh ochorenia bol tak ľahší.

Na škodu určite nie je užívať aj vitamín C, ktorý vo všeobecnosti znižuje šancu podľahnúť vírusovým ochoreniam. Spomínané vitamíny D a C sú v kombinácii so zinkom preukázateľne silným pomocníkom v boji proti vírusom. Aj vďaka tomu pritiahli nemalú pozornosť. O vitamíne B6 však doposiaľ neboli takmer žiadne štúdie.

Tento vitamín naozaj pomáha pri Covid-19. Až 80 % pacientov má vďaka nemu ľahší priebeh

Jedlom proti COVID-19

Vitamín B6 patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Umožňuje vyrábať energiu z proteínov a cukrov. Znižuje mieru únavy a vyčerpania a prispieva k funkcii imunitného systému. Zlepšuje mozgové funkcie, prispieva k regulácii hormonálnej aktivity, podieľa sa na metabolizme.

Nachádza sa v hovädzom mäse, rybách, banánoch, celozrnných výrobkoch, no i v orechoch a mlieku. Nesmieme zabudnúť na zemiaky, kapustu, špenát či mrkvu.

zdroj: Freepik/ededchechine

 Štúdia ukazuje, že vitamín B6 má potenciálnu schopnosť znižovať riziko cytokínových búrok, zlepšuje imunitu a potláča zápal. Vitamín B6 chráni pred dlhodobými zdravotnými problémami, a to vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Ak by sme ho mali nedostatok, určite by sa to odrazilo na našej imunite.

Autor štúdie Thanutchaporn Kumrungsee povedal, že okrem umývania rúk je jedlo a výživa jednou z prvých obranných línií proti infekcii vírusu COVID-19. „Jedlo je náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň.“

Briti začali vo veľkom kupovať vitamín C. Firme, ktorá ho predáva sa za týždeň tržby strojnásobili

Vitamín B6 má protizápalové účinky

Mnoho vedcov len nedávno zverejnilo viacero výskumov, ktoré sa zaoberajú ochranou pred ochorením COVID-19. Psych blog na webe Spring uvádza, že hlavné poškodenie spôsobené respiračnými vírusmi, ako je SARS-CoV-2, súvisí so zápalom pľúc. „Len veľmi málo vedcov však venuje pozornosť dôležitej úlohe vitamínu B6,“ dodal lekár Thanutchaporn Kumrungsee.

Ukázalo sa, že antioxidačné doplnky ako N-acetylcysteín a karnozín regenerujú poškodenie pľúc. „Zdá sa, že vitamín B6 má priaznivé účinky na poranenie pľúc pomocou jeho antioxidačnej a protizápalovej sile proti vírusu COVID-19. B6 má teda protizápalové a antitrombózne účinky,“ zhodujú sa autori štúdie.

„Vitamín B6 súvisí s imunitným systémom. Jeho hladina vždy klesá u ľudí s chronickými zápalmi a tiež u ľudí s problémami, akými sú obezita, cukrovka a srdcové choroby. Zo správ vidíme, že obézni a diabetici sú vystavení vysokému riziku COVID-19. Naša štúdia ukazuje, že dostatkom vitamínu B6 sa znižuje závažnosť tohto ochorenia.“

Imunita

Podľa denníka Pravda prichádzajú nové výskumy s tvrdením, že aj vitamín B6 dokáže zmierniť závažnosť symptómov, ktoré sú spojené s COVID-19. Ďalej uvádza, že štúdia sa uskutočnila na japonskej univerzite v Hirošime a pribúdajú podľa nej nové dôkazy o tom, že pyridoxín má ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou a oxidačným stresom.

V štúdii, ktorú spomína denník nedostatok vitamínu B6 sa spája s nižšou imunitnou odozvou a zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie, medzi ktoré nepochybne patrí aj koronavírus

Zdroje: Spring.org.uk/psych blog, SSRN, denník PRAVDA

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK