Obľúbenú bielkovinovú bombu môžeš jesť na kilá. Tajomstvo spočíva v malých úpravách, ktoré zmenia všetko

  • Mrkva je kráľovnou významných antioxidantov
  • Hrach môže pomáhať pri chudnutí a v boji proti rakovine
  • Ak vyhodíš jednu surovinu, nepolepšíš si
zemiakovy šalát
Ilustračný obrázok, Instagram/reprofoto/@michaela.miska.b, Unsplash/@visualsbyroyalz
  • Mrkva je kráľovnou významných antioxidantov
  • Hrach môže pomáhať pri chudnutí a v boji proti rakovine
  • Ak vyhodíš jednu surovinu, nepolepšíš si

S Veľkou nocou sa okrem oblievačky spájajú aj stoly prekypujúce jedlom. Zemiakový šalát je najsviatočnejším slovenským pokrmom, no jeho tradičná verzia dá žalúdku zabrať. Odľahčená verzia je vhodná pre všetkých, ktorí chcú počas sviatkov hodovať a udržať si pri tom líniu. Alebo sa vyhnúť žlčníkovému záchvatu. 

Suroviny, ktoré sa na zemiakový šalát bežne používajú, sú samy osebe veľmi nutrične prospešné. Ak nechceš hromadu vitamínov a minerálov utopiť v litroch majonézy, prinášame ti návod, ako ho vylepšiť. 

Zelenina plná antioxidantov

V najklasickejšom recepte na zemiakový šalát sa nachádzajú, neprekvapivo, zemiaky. Prečo je dobré ich konzumovať? Zemiak udržuje správnu hodnotu tlaku krvi a tak predchádza srdcovým ochoreniam. Tento účinok má vďaka pomerne vysokému obsahu draslíka.

Zemiak tiež obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú výskyt mutácií génov a sú tiež dobrou prevenciou vzniku cukrovky. Tým, že znižujú oxidačný stres buniek, chránia ich pred škodlivými voľnými radikálmi, informuje portál Zdravoteka. Voľné radikály sú molekuly, ktoré poškodzujú naše bunkové štruktúry – vrátane DNA. 

Medzi ďalšie ingrediencie patrí aj mrkva, hrášok a kyslé uhorky. Mrkva je výborná potravina na zasýtenie z pohľadu objemu, pretože 100 gramov mrkvy obsahuje iba 41 kalórií. Patrí medzi kráľovné antioxidantov, ako je luteín, zeaxatín, alfa a beta-karotén.

Väčšina týchto antioxidantov napomáha správnemu fungovaniu očí, respektíve, ochraňuje ich pred svetelným poškodením. Práve beta-karotén sa v našom tele premieňa na veľmi dôležitý vitamín A. Jeho dlhodobý nedostatok môže spôsobiť šeroslepotu, zároveň pomáha s rastom imunity, píše Zdravoteka

TIP: Ak chceš, aby tvoj zemiakový šalát počas sviatkov pomohol aj tvojej pamäti, môžeš vymeniť klasickú mrkvu za tmavšiu odrodu. Tmavšia odroda mrkvy totiž obsahuje zvýšené množstvo antokyánov. Tie spôsobujú tmavé zafarbenie zeleniny. Antokyány majú pozitívny vplyv na ľudský mozog a chránia ho pred mentálnym úpadkom. 

Podpora trávenia je základ 

Hrach je fantastickým spôsobom, ako si do šalátu pridať bielkoviny navyše. Ak do šalátu použiješ väčšie množstvo mrazeného hrášku, obohatíš svoj sviatočný šalát o veľkú dávku bielkovín. Semená hrachu tiež zlepšujú funkciu trávenia, spomaľuje ho a tým spúšťa pocit nasýtenia. A tak toho nezješ priveľa. 

Táto surovina je výborná aj pre cukrovkárov, keďže má nízky glykemický index. Podľa informácií uverejnených na Zdravoteka, vedci navyše odporúčajú 400 gramov strukovín týždenne k optimálnej ochrane srdcového svalu.

Podľa informácií portálu sa tiež zistilo, že hrach by mohol mať potenciál v prevencii vzniku rakoviny. Obsahuje tiež saponíny, ktoré organizmus chránia pred rakovinou.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela (@michaela.miska.b)

Namiesto klasických zaváraných uhoriek ti stačí jednoduchá výmena na to, aby si podporil funkciu svojich čriev. Ak zvolíš fermentované uhorky, teda tie, ktoré prechádzajú niekoľkodňovým procesom fermentácie, tvoj šalát bude obohatený o probiotiká.

Prijímanie týchto dobrých baktérií prispieva tiež k správnej funkcii nervového systému a jedna zo štúdií dokonca našla spojitosť medzi trávením a vývinom Parkinsonovej choroby. 

To, že sú vajcia veľkým pomocníkom v doplnení dennej dávky bielkovín je známe. Jedno stredné vajce, cca 45 gramov, obsahuje 6 gramov bielkovín, uvádza portál fitland.sk. Ich účinky sú však oveľa väčšie.

Vajcia pomáhajú v podpore zdravej imunity vďaka obsahu vitamínov A, B, D a E. Vajcia tiež obsahujú najdôležitejšie minerály – železo, zinok a selén.

Aktuality upozorňujú, že veľmi dôležitý je tiež obsah chlorínu. Táto živina pomáha v správnej funkcii mozgu. Omega-3 mastné kyseliny zas prispievajú k zníženiu rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Tajomstvo sa skrýva v dresingu

Najdôležitejšou zmenou, ktorá tvoj šalát odľahčí a zvýši jeho nutričnú hodnotu, je dressing. Podľa informácií Kalorických tabuliek, základná majonéza totiž na 100 gramov obsahuje až 782 kalórií. Samozrejme, táto hodnota sa môže podľa druhu majonézy znížiť. Verzia light má až o 500 kalórií menej

Recept na stránke GymBeam však radí, využiť ako dressing selský jogurt. Na porovnanie, zatiaľ čo klasická základná majonéza obsahuje na 100 gramov 1,31 gramu bielkovín, gazdovský (selský) jogurt podľa Kalorických tabuliek obsahuje na 100 gramov iba 67 kalórií a 3,7 gramov bielkovín.

A navyše, biely jogurt obsahuje veľké množstvo zdravých baktérií. K zvýšeniu obsahu bielkovín ti pomôže aj pridať do šalátu viac vajec v pomere ku zemiakom. Celkový pomer surovín v šaláte ti môže pomôcť nielen s maličkým znížením kalórií, ale hlavne, môžeš získať viac nutrientov. A navyše, experimentovať s chuťou. 

Ak by si sa rozhodol znížiť kalorický príjem šalátu tým, že doň použiješ z vajec iba bielka, pripravuješ sa o množstvo živín. Odstránením žĺtka totiž prídeš o približne 82 percent dennej dávky vitamínu D, ktoré vo vajci obsahuje iba žĺtok. Rovnako môžeš prísť o ďalšie živiny, ktoré žĺtka obsahujú, informoval portál Australian Eggs.

Zdroje: Zdravoteka, fitland.sk, Aktuality, Kalorické tabuľky , Australian Eggs

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá