Potravinový odpad je tretím najväčším zdrojom emisí. Nakŕmil by milióny ľudí

  • Ako odpad skončí takmer polovica všetkých potravín
  • Inovatívne projekty riešia viaceré problémy naraz
  • Ekologický priekopník na Slovensku rozdáva jedlo chudobným
hermes-rivera-265412-unsplash
Unsplash
  • Ako odpad skončí takmer polovica všetkých potravín
  • Inovatívne projekty riešia viaceré problémy naraz
  • Ekologický priekopník na Slovensku rozdáva jedlo chudobným

Ľudia v tretích krajinách umierajú od hladu a planétu trápi znečisťovanie ovzdušia. To je paradox, ktorý súvisí s potravinovým odpadom.

Na skládke skončí až 40% z celkovej produkcie potravín. Spolu s potravinami sa tým pádom zbytočne plýtva aj energiou na ich výrobu, transport, plastovými obalmi a tak ďalej. Každý proces s tým spojený produkuje znečistenie. Potravinový odpad je tretím najväčším zdrojom uhlíkového znečistenia na svete, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

Po dlhej dobe konečne vznikajú inovatívne projekty, ktoré dokážu vyriešiť hneď dva problémy naraz – znížiť odpadovosť a nakŕmiť chudobných.  Slúžia na to napríklad aplikácie ako Food cowboy, Rescuing leftover cuisine, Meal connect. Farmy, obchody, reštaurácie a iné prevádzky prostredníctvom týchto aplikácii ponúkajú zdarma zbytkové jedlo potravinovým bankám, ktoré ho potom rozdávajú chudobným ľuďom.

Americký reťazec Trador Joes má dokonca špeciálne oddelenie, ktorého úlohou je distribuovať nepredané jedlo sociálne slabším. Producenti a predajcovia môžu tiež prispieť prehodnotením dátumov spotreby, ktoré sú zväčša vymyslené svojvoľne a nezodpovedajú skutočnému stavu potravín. Stáva sa tak, že do koša idú čerstvé ale aj  trvácne potraviny len kvôli číslu na obale.

Ďalšou kapitolou sú „škaredé“ potraviny, teda ovocie a zelenina, ktorá je krivá a nevyzerá ako z foričky ale aj tak chutí dobre a je zdravá. Kvôli nepôsobivému vzhľadu sa však často vyhadzujú, pretože zákazníci ich nekupujú.

Na Slovensku je osvieteným priekopníkom sieť  obchodov Yeme, zrušili plastové obaly, zaviedli čapovanú drogériu a najnovšie posúvajú nepredané jedlo oragnizáciam, ktoré sa starajú o bezdomovcov. Jedlo by na Slovensku by radi darovali viacerí, avšak zložitá byrokracia tento proces komplikuje tak, že sa to takmer nikomu neoplatí.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK