[Podcast s Romčom] Slovenská vakcína funguje na odlišnom princípe. Bude oveľa bezpečnejšia

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

[Hacker Zdravia] Prekonal množstvo operácií a nevzdal to. Ak chceš byť lepší, musíš pokoriť svoje ego

Príbeh Minit: Z pivnice v Dunajskej Strede expandovali slovenské pekárne do celej strednej Európy

  • Slovenské pekárničky Minit patria medzi Slovákmi medzi tie najobľúbenejšie
  • Ich malé koláčiky s rôznymi náplňami sa stali už akousi legendou
  • Spoločnosť Minit sa tak stala jedným z najúspešnejších rodinných biznisov na Slovensku
Minit
  • Slovenské pekárničky Minit patria medzi Slovákmi medzi tie najobľúbenejšie
  • Ich malé koláčiky s rôznymi náplňami sa stali už akousi legendou
  • Spoločnosť Minit sa tak stala jedným z najúspešnejších rodinných biznisov na Slovensku

Na bratislavskej vlakovej stanici sa iba málokde tvoria také dlhé rady ako na predaj cestovných lístkov. Počas rušných dní si však pravdepodobne vystojíš ešte jeden. Ak ťa totiž prepadne chuť dať si niečo pod zub, jednou z možností je aj pekárnička Minit. O obľúbenosti ich ikonických malých koláčikov s najrôznejšími náplňami svedčí aj veľký počet ľudí, ktorí sa tu za deň vystriedajú.

 Ich výrobky pritom nájdeš nie len v predajniach na vlakových staniciach, obchodných centrách ale vlastne skoro kdekoľvek na Slovensku, a  dokonca, aj v zahraničí. ,,Minitky“ si totiž získali väčšinu Slovákov a ako hovorí pre Startitup výkonný riaditeľ Ladislav Ambrovics za ich úspechom stojí dostupnosť, vysoká kvalita, vynikajúca chuť a primeraná cena. ,,Pozná ich každý a milujú ich všetci bez rozdielu veku. Sú malé, také akurát na dve tri zahryznutia, s perfektným chrumkavým cestom a neodolateľnými plnkami.“

koláčiky
zdroj: Minit

Napriek širokej škále a ponuke pečiva, naďalej u nás ostávajú najobľúbenejšie tie najzákladnejšie koláčiky, a to pizzové, marhuľové, syrovo-slané a tvarohové. Práve tieto príchute odštartovali rodinný biznis z Dunajskej Stredy pred dvadsiatimi rokmi. Iba marhuľových ,,minitiek“ zjeme 3,5 milióna kusov ročne.

Aké príchute ,,minitiek" máš najradšej?

Začiatok v pivnici na južnom Slovensku

Ich počiatky siahajú až do roku 1991. V čase rozmachu podnikania na Slovensku bratia Ambrovicsovci v pivnici rodinného domu začali vlastnoručne piecť francúzske bagety. Distribuovali ich do okolitých prevádzok až kým si z návštevy maďarského mesta Győr nepriniesli nápad o predaji malých koláčikov priamo z pece. Dlho neváhali, spustili výrobu, otvorili prvú franchise prevádzku maďarskej značky Fornetti a od začiatku nového milénia zásobujú slovenský, ale aj český, trh ich výrobkami.

Napriek tomu, že dnes už hovoríme o ,,minitkách“, mnoho Slovákov ich ešte stále má zafixované ako ,,fornettky“. K zmene názvu prišlo pred pár rokmi z dôvodu ukončenia  licenčnej spolupráce s majiteľom maďarskej spoločnosti Fornetti. ,,Napriek tomu, že zmena značky bol náročný proces, podarilo sa nám vybudovať z MINIT najobľúbenejšiu značku  v rýchlom občerstvení podľa prieskumu realizovaného spoločnosťou KPMG, ktorá zisťovala v roku 2019 zákaznícku hodnotu vyjadrujúcou, ako sa značka stará o svojho zákazníka,“ pripomína pán Ambrovics.

Minit
zdroj: minitbakery.sk

Export do celej strednej Európy

Dnes na Minit pekárničky Slováci natrafia doslova na každom rohu. Aktuálne je totiž otvorených 250 franchise prevádzok.  Jedna tretina produkcie Minit Slovakia ide na export. Najväčším exportným partnerom je MINIT BOHEMIA, dcérska spoločnosť v Českej republike, kde sa nachádza až 170 predajných miest. Okrem toho má slovenské pečivo úspech okrem krajín V4 tiež v Rakúsku, ale aj Rumunsku či Bulharsku, kde je veľký záujem  najmä o croissanty, pizzu a kváskové chleby.

Franchise prevádzky tvoria pritom len 15% podielu celkového predaja. Zvyšok produkcie totiž mieri do rentailového segmentu ako maloobchod, obchody s potravinami či čerpacie stanice. Ich ikonické výroky ako delikates chlieb, špaldovú bagetu či klobásovú pizzu môžeš nájsť v predajniach Penny, Spar, Auchan, Tesco aj CBA.

Tisícky ton pečiva ročne

Ročná produkcia pečiva sa tak pohybuje v tisíckach ton. Celkovo je to 12 000 ton pečiva, z toho tvoria chleby a bagety približne 4 tisíc, jemné pekárenské výrobky, mini koláčiky, croissanty a pagáče 6 tisíc a produkcia koláčov, pizze, muffinov, štrúdlí a tort je na úrovni 2 tisíc ton. ,,Medziročná produkcia má  rastúcu tendenciu a na trhu vidíme veľa príležitostí, ktoré nás motivujú prinášať stále nové, lepšie a zaujímavejšie výrobky. Preto už dnes interne hovoríme produktových prekvapeniach, s ktorými prídeme na trh začiatkom roka 2021,“ hodnotí produkciu výkonný riaditeľ.

Obrat spoločnosti Minit Slovakia sa každoročne pohybuje v desiatkach miliónov eur, pričom tržby neraz presiahnu jeden milión. Najhorším bol pre pekárne rok 2018, kedy sa dostali do mínusu až 3 milióny eur. To bolo spôsobené obrovským požiarom, kedy v areáli zhoreli až štyri pätiny výrobných kapacít. Zakladateľ Minit František Ambrovics to na stránke spoločnosti hodnotí ako najstresujúcejšiu situáciu akú v podnikaní zažil. Napriek tomu je dnes firma opäť v pluse jeden milión.

zdroj: Finstat

Napriek kríze úspešný rok

Ako však väčšinu biznisov, ani Minit koronakríza neobišla a predajnosť franchise prevádzok je v roku 2020 poznačená. Napriek tomu tomu Ladislav Ambrovics vidí aj pozitíva. ,,Napriek koronakríze sa nám v tomto roku podarilo otvoriť rekordný počet nových MINIT prevádzok,  čo potvrdilo fakt odolnosti nášho franchise fungovania voči negatívnym vplyvom a trendom. Preto aj naďalej rozvíjame našu  franchise sieť  a začiatkom budúceho roka máme reálne plány na  predstavenie rozšíreného modelu fungovania „MINIT Franchise 3.0“, obohateného o chlebový a snackový sortiment.“

pekáreň
zdroj: Minit

Kvásková kultúra je aj v Minit

Okrem samotných koláčikov s rôznymi náplňami, ktoré si väčšinou s Minit spájame, spoločnosť nezabúda na trendy v pekárenstve a momentálne má zabehnutú výrobu obľúbených kváskových a rustikálnych chlebov. Kvások sa stal hlavne počas prvej vlny koronavírusu obľúbenou surovinou viacerých domácností. Kto s ním má skúsenosti určite vie, koľko času a energie si výroba takéhoto chleba žiada. Napriek tomu sa pekárne na juhu Slovenska rozhodli venovať aj tejto tradičnej výrobe pečiva.

,,Novinkou v našom portfóliu je nová kvásková línia, pod názvom OSKAR. Jedná sa o ručne robené kváskové chlebíky a vekne, francúzska špecialita z chlebového cesta vo tvare bagety, ktoré sú pečené v kamennej peci a nesú so sebou všetky výhody pravých kváskových  výrobkov, lebo receptúry s obsahom prírodného kvásku sa tešia všeobecnej obľube. Prírodný kvások kysne až desaťkrát pomalšie ako droždie , avšak čakanie sa vyplatí. Chlieb sa odmení vynikajúcou chuťou  a omamnou vôňu a má dokonca pozitívne účinky na zdravie. V MINIT máme na kvások špeciálne zariadenie, kvások sa pripravuje v dvojstenných nádržiach, kde sa aj udržiava,“ vysvetľuje Ambrovics.

Zdroje: Minit Slovakia, Minit Bohemia

Najnovšie video

Najnovší podcast

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

Najnovšie