Slovenka Katka rozbehla biznis s lahodným mliekom, ktoré nie je od kravy

Marianna Mikešová / 20. mája 2017 / Zo Slovenska

zdroj: My Mylk

Žijeme v dobe „hipsterských“ gastro trendov, ale aj vzostupu vegánstva a potravinových intolerancií. Pri tak pestrej ponuke rastlinných náhrad dnes dokážeme bez živočíšnych produktov nielen prežiť, ale naplno si vychutnávať nové chuťové zážitky. Vie to aj Katka Kopúnová, ktorá stojí za značkou My Mylk.

Práve mliečne produkty a v nich prirodzene sa vyskytujúca laktóza, sú obrovským potravinovým alergénom. Mnohí Slováci sa ich pre dobro svojho zdravia musia dobrovoľne či nedobrovoľne vzdať. Ak nedokážeš vypiť kávu bez mlieka, miluješ ranné cereálie s mliekom alebo si syrový labužník, zrejme si vieš predstaviť, aký „horor“ to pre mnohých môže znamenať.

Ale to len dovtedy, kým neobjavia svet rastlinných náhrad, ktorý je neskutočne pestrý a pri prvom strete s ním sa môžu cítiť asi ako Alica v krajine zázrakov. :) Keď hovoríme o mlieku, dnes už naozaj nemusí pochádzať len od kravy, ale dá sa vyrobiť z orechov, semienok či sóje, a čo je najlepšie, každé chutí inak.

Takéto lahodné a zdravé mlieko si môžeš vyrobiť aj doma, ale Katka Kopúnová vie, aké zdĺhavé a náročné to vie byť. Málokomu sa chce niekoľkokrát týždenne upratovať ten neporiadok po mixovaní a cedení mlieka cez plátno. Preto sa rozhodla uľahčiť život všetkým vegánom a alergikom alebo tým, ktorý chcú žiť trochu pestrejšie, a založila projekt My Mylk.

Už odmalička sme počúvali, aké dôležité je mlieko pre silné kosti, dnes už vieme, že to s týmto tvrdením nie je až také horúce. V skutočnosti je pitie mlieka často spájané s civilizačnými ochoreniami. Katke navyše nikdy nechutilo. Odkedy mi ho mama prevarila a omylom sa mi do úst dostalo aj so „šupkou“, nechcela som o ňom ani počuť. Vtedy ma to kvôli vápniku a kostiam mrzelo. Dnes som jej za tú šupku vďačná,“ píše Katka na svojej stránke.

Možno si vravíš, že také mlieko dostaneš aj v každom druhom obchode. To je síce pravda, no zďaleka nedosahuje kvalitu a chuť My Mylk, ktoré je vyrobené s láskou a ručne. Bežné krabicové mlieko obsahuje iba 2,5 percent mandlí, čo je asi 5 mandlí na 250 ml. Jeho konzistencia je preto riedka a chuť vodová. V našich mliečkach je približne 30 percent rastlinnej zložky. Preto sú také krémové a chutné,“ uviedla Katka.

Pravidelne v sobotu v Starej tržnici vo svojom stánku predáva fľaše s čerstvým rastlinným mliekom z mandlí, vlašských orechov či maku, a vždy príde s niečím novým. Tu a tam pridá voňavé korenie a vtedy vznikajú také chuťové bomby, ako napríklad kokosové mlieko s matcha čajom, ďatlami a vanilkou. Už čisté kokosové mlieko je topka a je skvelé nielen do smoothie, ale aj do ázijskej kuchyne.

Narozdiel od kravského mlieka, obsahuje každé rastlinné mlieko iné vitamíny a minerály, preto je ideálne striedať rôzne druhy. Kokosové napríkald Katka odporúča pre vysoký obsah vitamínov B, železa, sodíka, vápnika, magnézia či fosforu, a pre jeho schopnosť zlepšovať trávenie a znižovať krvný tlak. To z vlašských orechov zas pre množstvo omega-3 mastných kyselín, vitamínu E, vápnika či antioxidantov.

Neznamená to však, že sa máš kravského mlieka hneď vzdať. Pokojne si ho užívaj naďalej, prípadne striedaj. „Ak si chcete dať babkine buchty a zapiť ich kvalitným mliekom, urobte to. To rastlinné totiž jeho chuť nikdy plnohodnotne nenahradí. Ak ale idete robiť palacinky, smoothie alebo ovsenú kašu skúste použiť to rastlinné. Krémovosť a konzistencia je rovnaká a možno vás nakoniec aj milo prekvapí jemnou chuťou orechov,“ dodala Katka.

Táto Slovenka je dokonalá gastro čarodejnica, pretože okrem výroby skvelého My Mylk robí aj klíčkový biznis Sprout me a taktiež vedie školu varenie Jem iné. Svoj život zasvätila gastronómii a propagácii zdravej stravy a plní si tak jeden sen za druhým.

Život má byť pestrý, tak prečo si ho neozvláštniť a nespraviť niečo pre zdravie napríklad aj takým orechovým mliekom namiesto obyčajného? :)

 

Pridať komentár (0)