Investičná bublina v podobe akcií Boeingu spľasla

Investičná bublina v podobe akcií Boeingu spľasla

V priebehu minulého týždňa zasiahla akcie spoločnosti Boeing správa, že  lietadlá 737 Max, ktoré boli vyradené z prevádzky kvôli chybe softvéru a dvom leteckým nehodám, zrejme nebudú môcť lietať až do roku 2020.

Akcie firmy, ktoré od vypuknutia škandálu značne oslabili reagovali ďalšou miernou korekciou. Odpísali si 0,8 percenta a klesli na hodnotu okolo 362 USD za akciu.  V červených číslach vkročili v predobchodnej fáze aj do záveru týždňa po tom ako firma oznámila, že kvôli problémom spojeným so škandálom si odpíše 4,9 miliardy USD.

Aj keď to momentálne vyzerá tak, že akcie Boeingu majú to najhoršie za sebou nemusí to byť nevyhnutne pravda. Jej vyhliadky do budúcna zatiaľ nevyzerajú príliš pozitívne.

Problémový model 737 Max je totiž pre firmu kľúčový. Tvorí až 43 percent dodávok, ktoré v prvom polroku 2019 klesli o 37 percent.  V praxi to znamená, že firma sa musí vyrovnať nielen s vysokým odškodným pre aerolinky, ktorým spôsobila prevádzkové ťažkosti, ale aj s tým, že nové objednávky na model sú mizivé. Ak Boeing čo najskôr tento problém nevyrieši, trhová hodnota firmy môže spadnúť oveľa výraznejšie než bol prepad, ktorého sme boli svedkami v posledných mesiacoch. (partners)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá