Steak z laboratória, ktorý krváca ako skutočný. Dal by si si z nového fenoménu?

  • Mäso z laboratória je z buniek zvierat, je teda skutočné, len nebolo súčasťou vedomého jedinca
  • Vedci našli riešenie pre trvalo udržateľný spôsob výroby mäsa
  • Rezne z labáku majú byť na trhu už o dva-tri mesiace
Study-Red-meat-linked-to-colon-cancer-in-women
pixabay.com
  • Mäso z laboratória je z buniek zvierat, je teda skutočné, len nebolo súčasťou vedomého jedinca
  • Vedci našli riešenie pre trvalo udržateľný spôsob výroby mäsa
  • Rezne z labáku majú byť na trhu už o dva-tri mesiace

Krvavý steak bez bolestivého výrobného procesu môže byť dostupný pre bežných spotrebiteľov už do konca tohto roka. Ide o laboratórne čisté mäso, vypestované z buniek zvierat, ktoré sú množené v živných roztokoch v laboratóriu. Na výrobu čistého mäsa stačí jediný odber živočíšnych buniek a potom sa dá takúto bunečnú líniu množiť v podstate donekonečna.

Spoločnosť JUST je známa vegánskymi náhradami potravín ako sú miešané vajcia, majonéza, šalátové dresingy či cesto na pečivo. Teraz rozbieha čisté mäso. „Dúfam, že čisté mäso bude dostupné pred koncom roka 2018,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti JUST Josh Tetrick na odovzdávaní cien Future Food Asia Awards, ktorá sa konala v Singapure. „Najskôr bude pravdepodobne dostupné v reštauráciach alebo hotelových jedálniach a potom sa ho budeme postupne snažiť rozšíriť,“ dodal. Do maloobchodov sa dostane o niečo neskôr.

Ako prví si na čistom mäse budú môcť pochutnať Američania. Export do iných častí sveta príde trochu neskôr. „Je to trvalo udržateľný spôsob (výroby mäsa), eliminuje všetky riziká spojené s bezpečnosťou potravín známe z tradičného chovu a pritom chutí presne tak isto,“ vysvetlil Tetrick, ktorý očakáva, že trh s čistým mäsom bude rýchlo rásť a do roku 2027 dosiahne globálnu hodnotu 20 miliónov dolárov.

Vyrábať sa budú všetky druhy mäsa, kuracie, hovädzie či bravčové. Zaujímavosťou je, že napríklad laboratórne mäso z prasaťa by jedli aj ľudia so židovskou vierou, ktorým viera nedovolí konzumovať mäso zo svine, koňa, osla a iných neprežúvavcov.

Podľa izraelskej spoločnosti taktiež zaoberajúcou sa výrobou čistého mäsa Future Meat Technologies by výrobok mohol dosiahnuť cenovú paritu s tradičným mäsom už v roku 2020.

V súčasnosti je pestovanie čistého mäsa pomerne drahé ako každý nový produkt. Ak sa spoločnosti podarí zostať na trhu, cena tohto mäsa môže klesnúť na približne 5 dolárov za kilogram.

Prieskum ukázal, že ľudia majú o čisté mäso záujem.  Až dve tretiny opýtaných by produkt kúpili, keby bol cenovo dostupný. Laborátorne mäso prišlo včas a výrazne prispeje k záchrane planéty i chutiam mäsožravcov. Minulý týždeň sme vás informovali, že keby všetci ľu­dia na svete jedli toľko mäsa ako Ame­ri­ča­nia, bolo by pre chov dostatočného množstva zvie­rat a vy­pes­to­va­nie kr­miva pre neho treba roz­lohu dal­ších šty­roch pla­nét.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech