Toto sú šikovné ženy, ktoré prerazili v sladkom biznise na Slovensku

  • Aj keď sa každá z týchto dievčat pôvodne venovala oblastiam celkom vzdialených od cukrárstva, napokon sa aj tak rozhodli pre sladkú životnú cestu.
  • Dnes sa dokážu uživiť prácou, ktorá ich nielen baví ale aj napĺňa.
  • Každá z týchto dievčat je skvelým príkladom toho, že ak máš záľubu, ktorej dokážeš obetovať dostatok času a energie, môžeš to dotiahnuť naozaj ďaleko.
collage1
Cupcake Roses/Facebook/Linda Prebreza
  • Aj keď sa každá z týchto dievčat pôvodne venovala oblastiam celkom vzdialených od cukrárstva, napokon sa aj tak rozhodli pre sladkú životnú cestu.
  • Dnes sa dokážu uživiť prácou, ktorá ich nielen baví ale aj napĺňa.
  • Každá z týchto dievčat je skvelým príkladom toho, že ak máš záľubu, ktorej dokážeš obetovať dostatok času a energie, môžeš to dotiahnuť naozaj ďaleko.

Radka a Lucka – U Gulky

Dve kamarátky sa hecli a vytvorili koncept romantickej cukrárne pod Bratislavským hradom. Jedna strávila kopu času v Španielsku, Írsku či Dubaji, druhá v Mexiku a z týchto krajín si domov priniesli kopu inšpirácie. Ich sortiment je takmer úplne bezlepkový a najobľúbenejšou je makovo-maková torta, ktorá je v ponuke stálicou. Ich účet na Instagrame je plný krásnych fotografií, z ktorých ti budú tiecť slinky a okrem všetkých koláčov, ktoré nájdeš vo vysvietených vitrínach na Židovskej ulici, si môžeš objednať svoju vlastnú tortu, krabicu plnú zákuskov, a nevesty si môžu prísť svoje luxusné zákusky aj vopred ochutnať.

V našom rozhovore (celý ho nájdeš TU) dievčatá priznali: „Podstatou našej filozofie je, že sa ne­sta­ráme o iných, ale ro­bíme si svoju prácu naj­lep­šie ako vieme, bez­pro­stredne a s veľ­kou lás­kou, lebo naša cuk­rá­reň je pre nás ob­rov­skou srd­co­vou zá­le­ži­tos­ťou.“

Lenka Porubská – Mmmore

Lenka Porub­ská si pred 7 rokmi zalo­žila firmu Mmmore, v kto­rej sa všetko točí okolo raw kolá­či­kov, zdra­vých dob­rôt a pro­te­íno­vých kolá­čov. Biz­nis začala vo svo­jej domá­cej kuchyni na Slo­ven­sku, no pre­pra­co­vala sa až do Syd­ney. Svoje koláče dodáva do rôz­nych kaviarní, má svoj online obchod a navyše robí aj roz­voz po Syd­ney. Svoju prácu miluje a užíva si každý jeden deň, keď sa venuje pod­ni­ka­niu.

Vždy ju fas­ci­no­valo skĺbe­nie zdra­vých potra­vín a chut­ných kolá­čov a aj preto vzni­kol ori­gi­nálny kon­cept domá­cej raw cuk­rárne s kre­a­tív­nym náz­vom Mmmore.

Je to vzru­šu­júce sle­do­vať obchodný rast firmy a vidieť, ako sa všetka tá tvrdá práca vypláca. Ešte kraj­šie na tom je, že je to práca, ktorá ma baví a robím ju pre komu­nitu ľudí, ktorá ma pod­po­ruje.“

Mladá Slo­venka na svo­jej práci miluje pre­dov­šet­kým inte­rak­ciu so zákaz­níkmi. „Uží­vam si, keď sa ľudia zau­jí­majú o moje koláče a pýtajú sa ma na ingre­dien­cie, ktoré pou­ží­vam. Teším sa, že aj moje výrobky vedia ľuďom vyča­riť úsmev na tvá­rach, naprí­klad keď nie­kto ako dar­ček dostane moju raw tortu.“

Renáta Hečková – Kolachella

Ak sa ti zdá tento trefný názov značky povedomý, tak to bude určite kvôli tomu, že s Renátou, ktorá za ňou stojí, len pred nedávnom náš Maťo Ondruš robil rozhovor priamo u nej doma (celé video nájdeš TU). Prezradila, že nedávno pracovala v klasickom office, no pri pečení sa cíti skutočne uvoľnene. Všetky jej krásne fotografie vznikajú v jej vlastnej kuchyni a okrem tort a zákuskov rada upečie aj iné pečivo. Už nejaký ten čas sa orientuje aj na prípravu moderných brunchov.

Od Aďky

Aj Andrea z Lip­tova sa tvrdo­hlavo pus­tila do biz­nisu s peče­ním kolá­čov a tort, a je zrejmé, že nešliapla vedľa. Fotky jej nád­her­ných jed­lých výtvo­rov môžeš nájsť na jej face­bo­oko­vom pro­file. Pečie nie­len poscho­dové sva­dobné torty v naked štýle, ktorý je typický absen­ciou akých­koľ­vek fon­dá­nov a poťa­ho­va­cích hmôť, ale tiež kolá­čiky od výmyslu sveta.

Celý pod­ni­ka­teľ­ský nápad s peče­ním sa zro­dil len tak náho­dou, keď známi videli zopár Aďki­ných výtvo­rov na fot­kách a zapá­čili sa im. Teraz okrem indi­vi­du­ál­nych objed­ná­vok na poriadnu kopu svadieb, ktorým v tomto období venuje väčšinu svojho času, spo­lu­pra­cuje aj s nie­kto­rými kaviar­ňami v Lip­tove, kde na jej kolá­čik môžeš natra­fiť.

Andrea Krišková – Fosinky

Hovorí sa, že fantázii sa medze nekladú, a to je presne prípad An­drei Kriš­kovej z Bra­ti­slavy, ktorej nikto nepovie inak ako Foska. Po ukončení štúdia muzikálového herectva však nevyšla na javisko, ale zavrela sa do svojej kuchyne, kde deň čo deň pečie Fosinky. A čo to vlastne je? „Ide o me­rin­gue, ro­bený fran­cúz­skym spô­so­bom (nízka tep­lota, dlhé pe­če­nie – su­še­nie). No moje me­rin­gues sú ro­bené cel­kom inak. Na­šla som vzo­rec me­dzi ta­lian­skym a švaj­čiar­ským, preto tie moje nie sú také “prá­šivé”, ale chrum­kavé a vo vnútri vláčne ako ob­lá­čik,“ vysvetlila nám „Foska“ v rozhovore, ktorý nájdeš priamo TU.

Krehké pusinky z vaječných bielok a cukru v rôznych podobách si môžeš vybaviť napríklad z pultu zmrzlinárne Koun, kde dokonale sadli k domácej zmrzline Barbi (nezabudni si video s ňou pozrieť TU). V ponuke nájdeš krehké lízatká, venčeky, drobné plnené tortičky aj torty zdobené Fosinkami a novinka – handmade marshmallows. Zlou správou je len to, že tieto krehké sladkosti nie je možné posielať poštou a preto si za nimi jednoducho musíš spraviť výlet.

Soňa Chovancová a Kristína Hupková – Marlotka


Koláčiky a torty z dielne týchto dvoch šikovných dievčat si rozhodne nepomýliš. Je v nich cítiť nielen celoživotná vášeň pre dobré jedlo a kvalitné suroviny, ale aj inšpirácia z ciest po celom svete. Soňa Chovancová a Kristína Hupková sú majiteľkami pezinskej koláčikovne Marlotka. Každá pôvodne vyštudovala niečo iné, ale keďže obidve rady cestujú a objavujú, ešte radšej experimentujú a úplne najradšej pečú a tvoria, otvorili si vlani koláčikovňu Marlotka.

Príbeh koláčikovne sa začal písať kvôli štýlovým francúzskym makarónkam. Elegantné a trendové koláčiky z mandľovej múky sú aj jej vlajkovou loďou. Mladé cukrárky si kvôli nim odtrpeli svoje. Stále si živo pamätajú tie prebdené noci, keď bojovali s ich tvarom, štruktúrou a chuťou, aby ich priviedli k dokonalosti. Makarónky totiž nič iné nepripúšťajú. V koláčikovni Marlotka ich pečú s plnkami na báze čokolády známej francúzskej značky Valrhona alebo masla, ktoré dopĺňajú zaujímavé príchute slaného karamelu, pistácií, malín, citrónu, levandule či kávy.

Marta Marčáková – The Story of Cake

Hoci nejde o klasickú cukrárku, ktorá pravidelne zapĺňa vitríny cukrární na námestiach, Marta má za sebou veľmi zaujímavý príbeh. Z advokátskej kancelárie sa presťahovala do kuchyne a hlavné slovo tu má jej fotoaparát. Naskočila na vlnu foodstylingu a po prehliadnutí jej fotografií určite uznáš, že jej to jednoznačne ide. Do pečenia na objednávky sa síce pustiť chcela, no ako nám v rozhovore nedávno prezradila, nakoniec cítila príliš veľkú zodpovednosť a zostala teda pri fotografiách.

V jej portfóliu nenájdeš len sladké záležitosti, ale z času na čas aj poriadny burger, nejaké to smoothie alebo nápad na raňajky. Že nápadov má Marta na rozdávanie, je jasné aj z dvoch publikácií, na ktorých stihla pracovať – Príbehy z kuchyne. Ak máš núdzu o inšpiratívne fotografie, „príbeh torty“ nesmieš zabudnúť sledovať.

Petra  Zváčová Tóthová – Art Cakes

Petre sa podarilo premeniť cukrárske remeslo na dokonalé umenie. Pri jej práci nasleduje najnovšie trendy, ktoré odpozorovala od tých najúspešnejších ľudí z jej oboru. Vo Veľkej Británií získala za prácu s cukrárenskými hmotami titul Master PME. Petrinou špecilizáciou je kráľovská poleva a ručne robené kvety z cukru. Tieto unikátne kúsky sa naučila vyrábať pod dohľadom renomovaného autora Tonyho Warrena.

Pýšiť sa môže aj ovládaním špeciálnej techniky Lamberth, ktorá bola využitá pri zdobení koláčov pre britskú kráľovskú rodinu. Petra je aj absolventkou kurzu Peggy Porschen s prominentnými klientmi, ako sú Kate moss, Elton John, Sting alebo Madonna. Potrebné zručnosti na pečenie umeleckých svadobný tort sa zase naučila u Zoe Clark, držiteľky titulu Best Wedding Cake.

Martina Hankerová – Cupcake Roses

Aj biznisu tejto šikovnej cukrárky najprv predchádzalo obdobie v kancelárii. Po piatich rokoch v advokátskej kancelárii sa Martina rozhodla splniť si sen a piecť. Svoju predošlú prácu opustila a sladký biznis spustila naplno. Ťažké začiatky zvládla spolu s rodinou a do budúcnosti plánuje svoj tím doplniť o ďalších pomocníkov. Jej signifikantným výtvorom sú torty, ktoré vyzerajú ako živé kytice ruží.

V Martininom portfóliu však okrem kytíc z cupcakov/muffinov nájdeš aj krásne torty, pestrofarebné pečené lízatká a iné dobroty z tradičných, domácich, plnohodnotných surovín. Kvôli rastúcemu trendu zdravého životného štýlu aj Cupcake Roses možno onedlho budú mať v ponuke bezlepkové či bezlaktózové produkty plné vitamínov, pretože aj ich autorka si rada zbehne do fitka či zabehať. Celý rozhovor s Martinou si môžeš prečítať TU.

Lucia Gažová – Lulus Bakery

Lucia Gažová, mladá pod­ni­ka­teľka a cuk­rárka z Trnavy, je dôka­zom toho, že piecť sa dá aj moderne, štý­lovo a chutne. Jej Lulus bakery, malú cuk­rá­ren­skú výrobňu, ktorá sa nachá­dza v Trnave, opúš­ťajú len poc­tivé kolá­čiky a torty, ktoré sú nie­len mimo­riadne lahodné, no sú aj pas­tvou pre oči. Lucia sa v minulosti venovala modelingu, ktorý ju však naplno nepohltil. Časom sa jej však podarilo nájsť malú medzierku na trhu, v kto­rej bolo miesto pre jej vášeň pre peče­nie, nad­še­nie a kre­a­ti­vitu.


Zaujímavé je, že Lucia neab­sol­vo­vala vôbec žiadne kurzy. Piecť sa naučila úplne sama. Aj tento fakt je dôka­zom toho, že ak niečo naozaj veľmi, ale veľmi chceš, dá sa to! Dnes sú jej zákusky natoľko obľúbené, že nie na každú objednávku jej vyjde čas.

“Často musím zákaz­ní­kov odmie­tať pre nedos­ta­tok času, či rúk. Mohla by som sa roz­rásť, mohla by som mať nie­koľ­ko­krát väč­šiu výrobu a nie­koľko zamest­nan­cov. Časom to určite aj spra­vím, no teraz sa ešte nech­cem vzdať toho, že každý jeden kolá­čik a každá jedna torta je naozaj moja — venu­jem jej čas, hrám sa s ňou, a teším sa z kaž­dej jed­nej, ktorá opustí moju výrobňu.”

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech